IBM Sverige

Hållbara städer möttes i Stockholm

Share this post:

Som Europas första miljöhuvudstad ordnade Stockholm Stad konferensen European Green Capital Conference 2010 och som samlade 350 borgmästare och tjänstemän från städer främst från Europa för att under tre dagar (20-22 oktober) dela erfarenheter och att lära från varandra kring framtidens hållbara segckonferens_mindretäder. Med på konferensen var också en delegation borgmästare från ett tiotal amerikanska städer.

Under dessa dagar var det gruppövningar, seminarier, studiebesök, samt möjlighet att diskutera och mötas. Det fanns också ett tävlingsmoment med i form av att Miljöhuvudstad för 2012 och 2013 skulle utses. Bland de nominerade fanns en svensk representation, Malmö. Tyvärr så vann de inte. Det gjorde istället Vitoria-Gasteiz för 2012 och Nantes för 2013. 2011 års miljöhuvudstad är Hamburg.

Jag själv och många med mig (alla jag pratade med faktiskt) tyckte konferensen var både nyttig och nödvändig. För det är genom samarbeten och delaktighet som många nya idéer föds, samt att många befintliga vidareutvecklas. På samma sätt är det med samarbetet mellan privat och offentlig sektor.
Till exempel spelar rätt teknologi en roll i att hjälpa städer att bli mer hållbara, och samtidigt spara resurser som då kan användas bättre.

Det kan vara allt i från att göra om data till information för bättre beslut, till få bättre kontroll på sitt vattensystem eller sänka kostnader för sin elförbrukning.

Oavsett vilken väg man väljer är det viktigt att man förstår ’Systemet av system’ (System of Systems), vilket IBMs talare Sharon Nunes pratade om under sin presentation på European Green Capital konferensen. Saker och ting påverkar varandra och det gäller att ha en förståelse för detta samt att ha en plan innan man börjar för att få det riktigt stora effekterna i resan mot att bli en hållbar stad. Så att man till exempel inte hamnar i leverantör-/teknik beroenden utan har en flexibilitet. Det enda man kan vara säker på är att den plan man skapar kommer att behöva revideras allt eftersom. Detta för att behoven förändras över tid – utveckling.

More stories

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer

När är din AI-modell bra nog?

Hur hög precision behöver en modell ha för att vi ska vara nöjda med den? Frågan kom upp under en introkurs till Data Mining jag höll hos en kund för några år sedan. De som satt i publiken var kundens framtida data scientists som kom från olika delar av organisationen och förväntades sadla om och […]

Läs mer

Nu kommer Nollzon 2.0

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå […]

Läs mer