Smartare handel & commerce

Vad den smarta konsumenten kräver av framtidens handel

Share this post:

Inom handel händer det otroligt mycket spännande just nu. Vi har under våren genomfört en konferensserie, som vi kallat ”mini-NRF”, där vi tagit diskussionerna från de stora giganternas handelsgala i New York i januari och applicerat dem på ett lokalt plan. Under seminarieserien har vi också presenterat en av de största konsumentundersökningarna som gjorts globalt och nordiskt. Och tro mig, det är otroligt mycket spännande på gång inom handelsområdet.

Meeting_the_demand_of_the_smarter_consumerI undersökningen Meeting the demand of the smarter consumer har över 3300 nordiska konsumenter deltagit. Undersökningen ger en omfattande insyn i hur vi som konsumenter förhåller oss till våra butiker och varumärken och belyser också lojalitet i förhållande till bland annat sociala medier.

En mycket tydlig slutsats ur studien är hur den omfattande användningen av teknologier som till exempel internet, butikskiosker och mobiltelefoner fullständigt skakar gamla affärsstrukturer i grunden. Idag är det inte möjligt att betrakta multikanal som separata affärsområden inom verksamheten. Det går inte att separera butiksverksamhet, e-handel och kundtjänst till exempel. Allt hänger ihop. Tillsammans bildar detta också en ny handelsplats, i vilken kunden går in och ut genom olika entréer baserat på tillfälle och syfte.

Studien visar också att vi konsumenter till stor del skapar vår uppfattning om en produkt eller ett varumärke baserat på vad andra konsumenter tycker. Till stor del misstror vi också det som sägs av en tillverkare eller leverantör själva.

Tillsammans målar studien en tydlig bild av vår egen samtid, som den ser ut idag. Den ger oss insikt i hur framtiden inom handeln kommer att se ut. Jag tycker det är en fantastisk bild som ges – aldrig tidigare har handel skett så mycket på kundens villkor som nu. Aldrig har butikernas erbjudanden varit så anpassade efter våra önskemål och samtidigt tagit hänsyn till vårt samhälles behov av ett långsiktigt ansvartagande för vår miljö och gemensamma resurser.

Vill du veta mer? Läs gärna studien Meeting the demand of the smarter consumer, som tagits fram av IBMs forskningsavdelning IBV, Institute for Business Value. Du kommer få en hel världs syn på utvecklingen inom handeln. Eller så är du välkommen att höra av dig till mig, antingen via en kommentar här eller så hittar du mina kontaktuppgifterna på samma sida där du hittar studien.

Allt gott

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer