Affärsanalys

Samarbete mellan KTH och IBM ska ge smartare trafik

Share this post:

I dagarna var det invigning av IBMs donation som ska hjälpa KTH med att forska vidare kring hur trafiken kan bli smartare. Ett erkännande att svensk forskning ligger i framkant inom detta område. Genom detta forskningssamarbete lär både IBM och KTH sig mer om trafikforskning och hur analys av enorma datamängder kan göras på bästa sätt och hjälp oss trafikanter. Målet är att kunna hantera och analysera stora informationsmängder av data som dels skickas i realtid eller som redan finns sparat och baserat på förhållandet komma med rekommendationer. Exempelvis ge svar på vilket färdsätt som är bäst och hur lång tid den resan kommer att ta för mig, när jag ska resa samt ge alternativ om någonting händer på min färdväg.

Tänk dig att få ett SMS som säger att du måste åka 8.15 med buss 123, istället 8.25 med bilen via stora tunneln som du tänkte åka igenom till ditt morgonmöte. Det är smart trafik!

För att kunna göra detta så måste stora mängder information från olika enheter analyseras för att kunna ge rekommendationer för just din specifika resa. Det handlar om nutids information från t ex GPSer i bilar och lastbilar, väderdata, information om kollektivtrafiken, trängsel i trafiken i nutid – detta måste sedan jämföras med varandra och tidigare situationer för att kunna föreslå ett lämpligt ressätt och resväg.

Under invigningen berättade Vägverket (Per Wenner) om deras arbete med väginformation till oss trafikanter och att de börjar nosa på prognostisering på till exempel trafiken.nu.
Gunnar Söderholm (Stockholms stad) visade på att de positiva effekterna från trängselskatterna håller i sig men underströk att staden behöver mer och bättre information för att kunna ta rätt beslut när det gäller att förbättra miljö- och trafiksituationen i Stockholm.

Från KTH berättade Harris Koutsopoulos och Mahmood Rahmani om projektet. De visade bland annat hur man baserat på GPS data kan se trängsel, trafikerade gator och hur långt tid en resa tar. Detta baseras på GPS data från Taxi Stockholm. Som exempel visades att en resa från T-centralen i centrala Stockholms till Arlanda flygplats tar mellan 22 min och 55 min beroende på tid och dag under arbetsveckan.

Det vill jag gärna veta innan jag sätter mig i taxin!

More stories

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer

När är din AI-modell bra nog?

Hur hög precision behöver en modell ha för att vi ska vara nöjda med den? Frågan kom upp under en introkurs till Data Mining jag höll hos en kund för några år sedan. De som satt i publiken var kundens framtida data scientists som kom från olika delar av organisationen och förväntades sadla om och […]

Läs mer

Nu kommer Nollzon 2.0

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå […]

Läs mer