Smartare handel & commerce

I bagaget på vägen hem från NRF Big Show – årets retail event

Share this post:

I mitten av januari hölls traditionsenligt National Retail Federation’s (NRF) Big Show i New York. Till detta event, som samlar mer än 19 000 beslutfattare ifrån detaljhandelskedjor över hela världen, var vi i år fler än 60 personer ifrån butikskedjor i Norden som åkte tillsammans med IBM för att ta del av de senaste studierna och trenderna inom handeln, lyssna till branschens framgångsrikaste ledare och ta del av all den innovation som erbjuds på mässan.  Även om många kedjor har skurit ned under det senaste året i kölvattnet efter den ekonomiska krisen, så fanns nu en stark framtidstro och strategi för hur kedjorna kommer frodas när ekonomin nu så sakta vänder tillbaka.

Årets NRF Big Show visade på behovet för handeln att fokusera på 5 huvudområden under de närmsta åren.

Effektivitet och Kostnadsbesparingar: För att  citera en CFO för en stor svensk detaljhandelskedja ”så måste alla personer i företaget kunna motiveras genom det scorecard som arbetet följer”. Fokus för kostnadsbesparingar hos framgångsrika kedjor är inte en fråga om att sänka butikslöner, utan om att förstå de specifika behov som driver resultatet i varje butik, att tid avsätts och planeras för försäljning och kundmötet.

Analys och Business Intelligence: Kedjor som har koll vet vad sina kunder vill ha, och kan snabbt ändra sitt utbud om efterfrågan skiftar. Med tanke på att det går snabbt idag så är det alltfler kedjor som inser vikten av instrumentpaneler, realtidvarningar och andra insikter som business intelligence och lösningar för verksamhetsanalys skapar.

Kundorientering: Varje kedja påstår sig vara kundorienterad, men man kan fråga sig hur många butiker som verkligen lägger kraft bakom påståendet. När lät du ditt kundfokus få förändra ditt företags strategier kring hur varor exponering, prissätts och marknadsförs?

Öppen multikanal: Det innebär att ge kunden möjlighet att fritt köpa från valfri kanal, och lika lätt välja den distributionskanal som önskas för den enskilda köpet. IBM visade exempel på hur du kan etablera en kanal där kunderna kan köpa produkter online men t ex välja att hämtning upp köpet i butiken.

Mobil handel: I linje med multikanalsinitiativen måste nu handeln även ta hänsyn till de kunder som kommer in via en mobil infrastruktur, med långt mycket högre ställda krav på realtid och omedelbara resultat. Mobilen finns alltid i handen, just i stunden för inköpet och ger konsumenten kontakt med hela världens leverantörer – hur ska den lokala butiken kunna konkurrera med en global anstormning av erbjudanden rätt ner i handen på kunden, just i köpögonblicket?

Jag hoppas att ni inte missar möjligheten att vara med på våra ”mini-NRF” träffar som kommer anordnas i Sverige under våren, men de viktigaste bidragen ifrån årets konferens. Kontakta mig gärna, mina kontaktuppgifter finns på vår retail-webb om smartare handel.

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer