IBM i Sverige

Samordnad IT-politik efterfrågas i Almedalen

Share this post:

Johan Ekesioo seminarium almedalen

Från vänster: Lars-Åke Norling, Telenor Sverige; Magnus Larsson, Expander Wireless; Johan Ekesiöö, IBM; Erik Hallberg, TeliaSonera.

IT & Telekomföretagens seminarium under Almedalsveckan var välbesökt. Vi var naturligtvis där och rapporterade från twitter. Här kommer en kort sammanfattning på bloggen också.

Rapporten Färdplan för tillväxt och välfärd – en uppdaterad IT-politik låg till grund för seminariet som bestod av en branschpanel och en politikerpanel.

Alla talare var överens om att vi måste sluta prata IT och börja prata om vad vi vill åstadkomma (känns igen från IBMs seminarium). I slutet av seminariet reflekterade också Ann-Marie Fransson på IT & Telekomföretagen över detta och konstaterade att vi i branshen har ett jobb att göra här.

Politikerpanelen var eniga i att det saknas mål och samordning av Sveriges IT-politik. I rapporten IBM tog fram inför Almedalsveckan tog vi upp frågan kring en nationell CIO med ansvar för just detta. Även branschpanelen gav dagens IT-politik ett lågt betyg.

Moderaternas Eliza Roszkowska Öberg påtalade att det är mycket på gång inom IT-området och att vi snart kommer att få se resultat. Det ser vi med spänning fram emot!

Vård och skola fick flest röster när branschpanelen fick tycka till om vilka områden i rapporten som är de mest prioriterade.

De som valde att följa seminariet via Twitter, blev mest berörda över påståendet att 1.5 miljoner människor idag inte har tillgång till internet. Det var det mest retweetade inlägget.

More stories

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Evelina Pärnerud

Säg hej till Evelina Pärnerud, CSR-chef på IBM i Sverige! Evelina kom till IBM för åtta år sedan för att jobba med försäljning. “Jag är utbildad psykolog, och väldigt intresserad av hur människor kan nå sin fulla potential. Systemen jag då sålde till personalavdelningar hjälpte till med precis det.” Nu är hon ansvarig för IBM:s […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Gunnar Mossberg

Säg hej till Gunnar Mossberg – en Färingsöbo, fritidspolitiker och teknikälskande IBM-kollega! Gunnar arbetar på vårt client center i Kista, där han hjälper affärspartners till IBM att testa, demonstrera och använda teknik i kundmöten. Dessutom filmar och strömmar han kundevent och är ansvarig för att all IT- och AV-utrustning fungerar. Ingen dag är den andra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Therese Svensson!

Säg hej till vår kollega Therese Svensson – en temperamentsfull, livsnjutande jämtlänning och data scientist! Therese jobbar som teknisk specialist på området data och artificiell intelligens, på IBM i Kista. En vanlig vecka på jobbet förbereder och genomför hon demonstrationer av våra programvaror och håller presentationer om ämnena Data Science, artificiell intelligens och etik samt […]

Läs mer