Sikkerhet

Confidential Computing: sikker prosessering av sensitive data

Share this post:

Prosessering av store mengder sensitive data har vært en utfordring. Med Confidential Computing løses problemet. 

 

Private og offentlige virksomheter har de siste årene i økende grad tatt i bruk skytjenester for å prosessere og lagre data. Gjennom pandemien det siste året har vi sett at virksomhetene har flyttet ytterligere volum av forretningskritiske data opp i skyen, og kombinert med økt bruk av hjemmekontor, økt risiko fra tredjeparter og større utfordringer med cyberkriminalitet, har dette ført til et ytterligere behov for sikre skytjenester.

 

Confidenital Computing er en teknologi som sikrer prosessering og lagring av store mengder sensitive data i skysystemene. Ved hjelp av helt spesielle krypteringsnøkler får man ende-til-ende-sikkerhet for sensitive data. Det er kun eieren av dataene som har tilgang i en slik løsning – ikke engang skyleverandøren som er vert for dataene kan se dem.

Hvordan virker Confidential Computing?

 

Se for deg et kontor i et vanlig kontorbygg. Kontoret ditt er et privat, sikkert sted hvor du kan ha et møte. Det er flere andre kontorer i den samme bygningen, men du kan låse døra til ditt eget kontor og ha et privat møte uten innsyn fra andre. Du har en egen nøkkel til ditt kontor og det finnes ingen sentralnøkkel utover din nøkkel for å åpne kontoret ditt. På samme måte kan en kunde på IBM Cloud med Confidential Computing, bruke sin medbrakte nøkkel for å «lukke kontoret» og IBM har ingen innsikt i nøkkelen som brukes av kunde. Du kan videre ha helt egne diskusjoner som ingen andre har tilgang til, selv om de er til stede i samme bygg. Eieren av bygget og andre leietakere aner ikke hva som skjer inne på ditt kontor. Bygget er skyløsningen, og kontoret ditt er beskyttet av Confidential Computing.

 

En slik tjeneste er svært aktuelt for aktører som håndterer store mengder sensitive data. Det kan være helsevirksomheter, banker og finansinstitusjoner eller andre som håndterer kundedata – som for eksempel Daimler, selskapet bak Mercedes-Benz. Kjøperen av en bil må gi fra seg personsensitiv informasjon som alder, adresse, førerkortnummer og forsikringsinformasjon. Daimler bruker Confidential Computing for å sikre disse dataene.

Fem grunner til å ta i bruk Confidential Computing:

  1. Sikre sensitive data – til og med når de er i bruk
  2. Sikre åndsverk – som algoritmer eller applikasjoner
  3. Samarbeide med partnere i skyen på en trygg måte – og kun dele det man ønsker å dele
  4. Redusere bekymringer ved valg av skyleverandør
  5. Beskytte data som prosesseres i edge

Gjennom mer enn ti år har IBM forsket på Confidential Computing, og tilbyr i dag en rekke tjenester og ressurser knyttet til denne teknologien, som:

Chief Technology Officer

More Sikkerhet stories

Skyreise-eksperter mot takeoff

Etter flere år uten store investeringer i Norge får Nordcloud endelig rammer til å satse offensivt. Endringen kommer som en konsekvens av IBMs kjøp av selskapet.

Continue reading

Yara og IBM inviterer til globalt samarbeid

Pressemelding: Yara og IBM inviterer til globalt samarbeid for mer bærekraftig matproduksjon: lanserer åpen digital landbruksplattform  Davos, Sveits, 23. januar 2020 – Yara International (OSE: YAR), et ledende globalt selskap innen plantenæring og digitale løsninger for landbruket, og IBM (NYSE: IBM), inviterer landbruksforeninger, bransjeaktører, akademia og frivillige organisasjoner fra mat- og landbruksnæringen til å bidra […]

Continue reading

Data – vår nye naturressurs

Norge er rikt på naturressurser. Fremfor alt olje, men også fossefall, fisk og mineraler har gjort landet til et av verdens aller rikeste velferdsstater. Etter hvert som petroleumsinntektene avtar trenger vi sårt nye ressurser som grunnlag for nye inntektsstrømmer. Data kan være ett av svarene. Den digitale revolusjonen vi står midt oppe i har gjort […]

Continue reading