Kunstig intelligens

Sol, sommer – og hudkreft

Share this post:

Ny teknologi gir nye muligheter

Sommeren har endelig kommet til Norge og du er kanskje en av dem som allerede har benyttet sjansen til å nyte den varme solen. Selv om mange tenker at solen kanskje ikke er like sterk her i Norge som nede i «Syden», så har forekomsten av føflekkreft (melanom) økt kraftig i Norge de siste årene.

Ifølge Kreftregisteret fikk over 2000 personer i Norge påvist føflekkreft i 2015. Derfor er forebygging med bruk av høy solfaktor og tidlig diagnostisering er viktig for å kunne forbedre muligheten til å overleve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å oppdage føflekkreft kan bli sammenlignet med det å finne den berømte «nåla i høystakken». Man kan ha 10, eller kanskje 100 føflekker, fregner eller andre flekker på huden, og mest sannsynlig er ingen av disse føflekkreft. Når en føflekk når 1 mm under overflaten av huden vår, kan det derimot bli livstruende. Utfordringen er at disse endringene kan være vanskelig å se med det blotte øyet. Dette er fordi overflatisk melanom generelt vokser sakte, og det kan spre seg over huden gjennom måneder eller år, før det blir en alvorlig trussel.

Hvis man oppdager det før føflekkene når lymfeknutene, vil sjansen for overlevelse de neste fem årene øke fra 64 % til hele 95 %. Derfor er det viktig at man selv tar ansvar og sjekker føflekker når man er usikker på om endringer har skjedd. Ved å gjøre dette har man større sannsynlighet for å oppdage melanoma på et tidlig stadium.

Gjennom IBM Research har man lagt tilrette for å ta i bruk kognitiv teknologi for å identifisere føflekkreft på tidlige stadier. I stedet for å ta over spesialistenes rolle ved å identifisere mistenkelige endringer i huden, vil Watson på en effektiv måte sile ut de falske alarmene. Ved å gjøre selve ”høystakken” mindre, vil Watson hjelpe hudlegene å fokusere på, og oppdage, de farlige tilfellene.

Watson lærte om tre typer hudkreft og 12 godartede sykdomsgrupper fra 40,000 bilder hentet fra en database på over 15 millioner bilder. Deretter sammenlignet systemet dette med eksperters medisinske vurderinger. Dette gjør Watson i stand til å hjelpe spesialistene med å oppdage subtile hudendringer så tidlig som mulig.

Og akkurat som et menneske, vil Watsons treffsikkerhet ved å oppdage melanom øke over tid. Watson er helt essensiell for den medisinske framgangen, og for å oppdage og deretter behandle føflekkreft. På grunn av et økt antall tilfeller av føflekkreft er egenskaper som blant annet gjør den til et nyttig beslutningsverktøy for spesialister. Ettersom føflekkreft kan være vanskelig å oppdage, har Watson mulighet til å gjøre en viktig forskjell for både klinikere og pasienter.

Vi går sommeren i møte og selv om vi lengter etter ferie og sol må vi huske høy solfaktor. På vegne av IBM Norge ønsker jeg deg en riktig god sommer hvor enn du måtte feriere!

/Hege Stokke

Mer informasjon?

Healthcare client executive - Associate Partner

More Kunstig intelligens stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading