Digitalisering

En kopp med flash

Share this post:

Hvor lang tid tar det å lage en kopp espresso? Kaffepurister vil insistere det med ideell temperatur 90° og 9 bars trykk tar 30 sekunder å brygge en 3 cl kopp. Når køen blir lengre på kaffebaren, setter man opp flere kaffemaskiner – flere køer – større betjening. Når køen er borte, står du fortsatt igjen med 30 sekunder. Uansett hvor mange ledige maskiner eller baristaer som fins.

Sånn har det vært for datalagringtjenesten også. Det finnes ikke grenser for hvor stor last man er istand til å betjene så lenge det er nok harddisker, nok rack, nok strøm. Men hver enkelt operasjon forutsetter rotasjontid for magnetplater og at disk-armer skal flyttes til riktig sylinder, spor og sektor. Til tross for at diskrotasjonshastigheten nå er faretruende nær lyd-hastigheten, tar det tusenvis av mikrosekunder for hver operasjon. Mens hastigheten på nettverk, CPU, Memory har økt med 100 og 1000 ganger de siste 10 åra, har ytelsen fra de roterende diskene med 20 prosent.

Revolusjonen kommer med flash-basert lagring. Prinsippene er forsåvidt ikke nye, allerede på slutten av 70-tallet leverte pionérene halvleder-baserte lagringsløsninger. Paradigmeskiftet kommer fordi teknologien nå representerer høy-ende pålitelighet til en pris der investeringene oftere lønner seg. Flash-teknologi treffer markedet der tettheten av trafikk har blitt for stor for harddiskene.

Markedet florerer nå av flash-baserte løsninger som lover mange hundretusen operasjoner per sekund (IOPS), men dette nesten meningsløse attributter. Jeg vet om et fåtall, kanskje mindre enn 10 aktører i det norske markedet som trenger en kvart million IOPS. Men jeg vet knapt om noen aktører som benytter digitale CRM, ERP eller Datavarehus-løsninger som synes spørringer og rapportene blir generert fort nok.

For tilbake i kaffekøen står vi igjen med én maskin og én barista. 30 sekunder pr kopp. Klokka er 9 og ventetiden er 10 minutter. Sånn er profilen til tunge rapporteringsjobber. Serielle spørringer, hver operasjon krever svar fra den forrige før neste kan sendes. Plutselig er ikke muligheten å installere flere kaffemaskiner eller øke betjeningen noen løsning, da du fortsatt begrenses av tiden det tar å brygge hver eneste kopp.

Behandlingstid for hver lagringsoperasjon treffer deg fra IO nummer én. Og her er det stor forskjell på løsningene og kjempestor forskjell på SSD og ren flash. Landets mange viktige, små, mellomstore og kjempestore selskaper bruker timer og netter for å generere rapporter. Viktige beslutninger tas med bakgrunn i gamle tall fordi det tar for lang tid å genere nye rapporter. Serielle spørringer. Millioner av kroner risikeres hver eneste dag. På grunn av lagringstjenestens lange kaffekø. 30 sekunder pr kopp.

Når hver enkelt lagringsoperasjon reduseres fra tusenvis til 100 mikrosekunder, kan de månedlige rapportene kjøres daglig. Kanskje hver eneste gang du trenger dem nesten i sanntid. Da kan man snu fokus fra kostbesparelser i infrastrukturen til verdiøkning av tjenesten. Og det økonomiske potensiale er mye mye større. IBM FlashSystem leveres markedets definitivt laveste latency blant lagringsløsninger for forretningskritisk last.

Snakk med IBM om hvordan vi kombinerer IBM FlashSystem med markedets ledende Software Defined Storage, IBM Spectrum, for effektiv kostnadsbesparende optimalisering av ytelse. Ta med deg brukerne dine og vær med å teste hvordan riktig investering i flash-teknologi kan gi IT-tjenestene en netto økt verdi for forretningen. Våre lagrings-eksperter er tilgjengelig for diskusjon eller én-til-én møter under IBM BusinessConnect 19. November på Scandic Fornebu.

Skal det være espresso på et kvart sekund?

More stories

Er din bedrift rustet for konsekvensene av klimaendringer?

De siste ti årene har vi sett store klimaendringer. Temperaturøkning og ekstremvær byr på store økonomiske utfordringer. Forsikringsbransjen forteller om kraftig økning i naturskadehendelser. Millionbeløp blir utbetalt årlig, og beløpene blir bare større for hvert år. Det er derfor viktigere enn noensinne at vi innovative og jobber med fremtidsrettede løsninger som kan redusere klimaskader.

Continue reading

Kvantesikkerhet vil sikre deg mot morgendagens cyberkriminelle

I 2020 ble alle aspekter av livet, fra jobb og studier til underholdning og sosialt samvær, digitalisert. I takt med ny banebrytende teknologi og økende avhengighet av skytjenestene som muliggjør utviklingen, øker også sikkerhetskravene. IBM Research har lansert sine spådommer for 2021. Selv om mye er usikkert fremover, er det helt klart at hybride skyløsninger […]

Continue reading

Vi forplikter oss til nullutslipp innen 2030

Engasjement for bærekraft og miljø er ikke noe nytt for IBM. I over 30 år har vi vært åpne om hvordan vi håndterer avfall og bruker energi. Vi har lenge hatt konkrete mål for å redusere energibruk, øke andel fornybar energi og redusere utslipp av klimagasser. Vi forstår alvoret knyttet til global oppvarming og har […]

Continue reading