Forretningsutvikling

Hva kjennetegner fremtidens økonomidirektør?

Share this post:

Dette spørsmålet ville IBM finne ut av da vi spurte nærmere 2000 Chief Financial Officers verden over hva de er opptatt av for tiden. Nærmere 100 av disse var fra Norden.

Hele 60 prosent av CFO-ene er opptatt av at det ikke bare er rutineoppgaver som kreves av dem lenger. Fremtidens CFO må kunne tolke analyser og gi informasjon og veiledning som hjelper virksomheten å ta riktige forretningsbeslutninger. Er økonomidirektørene og deres avdelinger godt nok rustet til å ta større og tyngre ansvar for strategiske valg? Jeg vil komme nærmere inn på dette under IBMs Finance Forum på onsdag, men tenkte jeg kunne dele noen av resultatene her på vår blogg i forkant.

Undersøkelsen viser at de som leverer integrert informasjon og gode forretningsanalyser til sin virksomhet oppnår bedre resultater. I Norden har slike virksomheter 33 prosent bedre bruttoresultat (EBITDA) enn de som ikke gjør dette.

En av overraskelsene vi fikk da resultatene av undersøkelsen var klar, var at kostnadsreduksjon ikke lenger står øverst på en CFOs dagsorden, selv om det fortsatt er høyt oppe. Her skiller riktignok våre nordiske representanter seg noe fra de globale resultatene. 8 av 10 forventer stort press på kostnadskutt fremover i vår del av verden. Det viktigste for CFO-ene er likevel å gi input til virksomhetens strategi. Halvparten av dem mener de gjør dette i dag. Det betyr at det er mange virksomheter som har mye å hente ved å involvere sine CFO-er i den strategisk planleggingen.

Jeg tror en CFOs prioriteringer reflekterer den økonomiske situasjonen virksomheten står overfor til enhver tid. For å lykkes i et vanskeligere forretningsklima, må man ha større strategisk presisjon, raskere beslutningstaking og større gjennomsiktighet. Økonomidirektørene kan gjøre sin virksomhet smartere ved å identifisere forretningsutfordringer, som prismodeller, problemer i forsyningskjeden eller produksjonsnivå, for å nevne noen.

To hovedpunkter som kjennetegner CFO-ene som virkelig har fått det til: De har full kontroll på økonomien, samtidig som de har god forretningsinnsikt, utfører gode analyser og har et riktig bilde av markedet de opererer i. De bidrar kort og godt til bedre beslutninger, og deres virksomheter gjør det også bedre økonomisk.

Tallene viser også at det gir store fordeler å innarbeide enhetlige datastandarder på tvers av virksomheten. Det er en stor jobb, men i Norden ser vi at de som gjør det har opptil fire ganger høyere EBITDA-grad, 72 prosent høyere omsetningsvekst og ti prosent bedre avkastning på investert kapital. Det har med andre ord ikke rent lite innvirkning på forretningsresultatene.

Som økonomidirektør i IBM Norge kjenner jeg meg igjen i flere av utfordringene undersøkelsen peker på. I IBM har vi også vært gjennom en del endringer for å møte et nytt økonomisk klima, noe jeg vil komme nærmere inn på i mitt foredrag på IBM Finance Forum den 5. mai.

Det er ikke for sent å melde seg på konferansen, du finner mer informasjon her.

More Forretningsutvikling stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading