Miljø og bærekraft

Elbiler inn på strømnettet

Share this post:

Elbiler er små, snertne og miljøvennlige. Men de må drives av ren energi, ikke strøm fra for eksempel kullkraft, for å være positive for miljøet. I Norge er dette stort sett greit. Vi har en energimiks som er basert på vannkraft, men i andre land er ikke dette en selvfølge.

På Bornholm har Danmarks største energiselskap, DONG Energy, satt i gang et prøveprosjekt for å utnytte vindkraft bedre, og samarbeider med det lokale strømselskapet Østkraft, danske myndigheter, det tekniske universitetet i Danmark og en rekke selskaper, deriblant IBM. Ved hjelp av en pilot med 15 elbiler skal de utvikle en modell for å drive 200.000 elbiler på vindkraft i Danmark innen 2020.

I Danmark kommer rundt 20 prosent av strømmen fra vindkraft. På øya Bornholm er nesten 50 prosent av strømmen fra vindkraft. Ofte produserer vindmøllene mer kraft enn man kan utnytte i strømnettet, og prosjektet skal få bilene til å kunne bruke denne overskuddskraften. Bilene skal kunne lades og lagre strøm i overskuddsperioder, og i underproduksjonsperioder faktisk levere strøm tilbake til strømnettet.

Offentlige og private ladestasjoner må installeres og integreres med det lokale strømnettet. Konsortiet som driver forskningsprosjektet skal utvikle smarte teknologier for implementering på Bornholm. Det lukkede strømnettet på Bornholm gjør det til et ideelt testlaboratorium for å studere hvordan strømsystemet fungerer når antall elbiler øker. Dette gjøres gjennom simulering, basert på de 15 bilene i piloten.

IBM bidrar med analyseverktøy som skal styre når og hvor elbiler kan lade, basert på tilgjengelig kraft og behov, og hvordan man skal ta betalt for lading ved offentlige ladestasjoner. Teknologien må også ta hensyn til energibalansen i strømnettet, og at elbilene kan gi elektrisitet tilbake til nettet dersom det er behov.

More Miljø og bærekraft stories

Kvantesikkerhet vil sikre deg mot morgendagens cyberkriminelle

I 2020 ble alle aspekter av livet, fra jobb og studier til underholdning og sosialt samvær, digitalisert. I takt med ny banebrytende teknologi og økende avhengighet av skytjenestene som muliggjør utviklingen, øker også sikkerhetskravene. IBM Research har lansert sine spådommer for 2021. Selv om mye er usikkert fremover, er det helt klart at hybride skyløsninger […]

Continue reading

 IBM lanserer FlashSystem 5200 – enda mindre, enda kraftigere 

Stadig flere organisasjoner gjennomgår betraktelige digitale transformasjoner og flytter deler av sin forretningsprosesser over i skyen for å kunne sikre sin relevans og fremtidens kunde- og brukeropplevelse. Den akselererte digitaliseringen som har fulgt utbruddet av Covid-19 har kun forsterket denne tendensen. Eksempelvis vil -ifølge IDC– mengden av data som skapes global vokse til 143 zettabytes […]

Continue reading

5G og Edge Computing – Hva skal vi med det?

De aller fleste har i en eller annen sammenheng hørt uttrykkene 5G eller Edge Computing. Ifølge teknologiekspertene definerer de fremtiden i IT-bransjen og vil være en driver for nye forretningsmodeller og muligheter. Men hva er egentlig disse begrepene? Og hva skal vi med dem? 5G I korte trekk er 5G den nyeste utviklingen innen trådløs […]

Continue reading