Cloud

Geef bestaande applicaties de flexibiliteit van cloud-native

Share this post:

 

De voordelen van de cloud zijn al in alle toonaarden bezongen: lagere kosten, een hoge mate van beschikbaarheid, een goede disaster recovery en geen zorgen over de hardware. Maar een snelle omarming van een volledig cloud-native infrastructuur en dito applicatieomgeving is nog niet zo simpel. VMware-gebruikers hebben nu binnen de IBM Cloud de optie om bestaande applicaties, opslag en netwerk te porteren naar een multi-tenant, ‘shared’ omgeving.

Bedrijven en hun CIO’s hebben met IBM Cloud for VMware al langer de mogelijkheid om hun gevirtualiseerde IT-landschap te verplaatsen naar de cloud. Dit was tot voor kort gebaseerd op fysieke ‘hosts’, die net als in het eigen datacenter op clusterniveau zijn op te schalen. Deze single-tenant opzet geeft de klant volledig beheer, op basis van root access tot het niveau van de virtualisatielaag.

 

Gemanagede variant

Het onlangs geïntroduceerde IBM Cloud for VMware Solutions Shared (IC4V Shared) voegt hier een gemanagede variant aan toe. De infrastructuur wordt hierbij tot en met de hypervisor door IBM beheerd – dus inclusief patches, upgrades en monitoring in een vertrouwde look en feel. Klanten kunnen hun bestaande VMware-gerelateerde middelen, competenties en tools inzetten. De functionaliteit van VMware dus, maar dan in een public cloud-omgeving. A la minuut schaalbaar per virtuele machine.

Deze extreem laagdrempelige multi-tenant omgeving maakt het dankzij VMware vCloud Director mogelijk om bestaande omgevingen tegen lage opstartkosten uit te breiden naar een virtueel cloud datacenter. Nogmaals: er kan per virtuele machine worden opgeschaald, net als in de native cloud. Dit biedt organisaties een extreem grote mate van capaciteit, flexibiliteit en schaalbaarheid voor groepen of zelfs individuele applicaties die men nog niet direct kan of wil herschrijven tot cloud-native apps.

IBM biedt deze dienstverlening als enige in een wereldwijd schaalbare omgeving aan. De dienst is momenteel beschikbaar in datacenters in het Amerikaanse Dallas en in Frankfurt.

IC4V Shared is ontworpen om binnen enkele minuten een kosteneffectieve, self-service toegang tot de cloud te bieden. Onverschillig of het draait om de ontwikkel- en testomgeving, back-up, disaster recovery (zelfs per in geval van problemen te activeren virtuele machine) of een volledige cloudtransformatie. Applicaties kunnen een-op-een worden gerepliceerd naar de IBM Cloud, zonder verdere configuratie van virtuele machines.

 

Onderscheidend

Bedrijven hebben nu de keuze tussen enerzijds ‘controle en single-tenancy’, die bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening cruciaal is, en de sneller schaalbare variant in een multi-tenant oplossing. Uiteenlopende typen applicaties binnen minder streng gereguleerde sectoren en organisaties profiteren daarbij van de lage kosten en het grote gebruiksgemak. Die bedrijven kunnen zich dankzij IC4V Shared beter richten op innovatie en onderscheidend vermogen.

Beide beschreven omgevingen zijn overigens te koppelen, zodat organisaties en hun IT-afdelingen de optimale afweging kunnen maken tussen Dedicated en Shared. Al naar gelang de behoefte op het gebied van controle, compliancy, flexibiliteit enzovoorts.

 

Twee varianten

IBM Cloud VMware Solutions Shared (IC4V Shared) wordt aangeboden in twee varianten: On Demand en Reserved. Bij eerstgenoemde betaal je een uurtarief voor de daadwerkelijk gebruikte rekenkracht. Bij de tweede kunnen klanten vooraf voor een bepaalde periode capaciteit ‘reserveren’ om deze te gebruiken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld in het licht van disaster recovery of bij een groot project.

Cloudcapaciteit is namelijk niet oneindig. Een beperkt aantal virtuele machines is qua beschikbaarheid geen probleem, maar 1.000 of zelfs 8.000 fysieke servers ‘on demand’ overzetten in een disaster recovery-scenario vormt wel degelijk een uitdaging. Met een reservering dekt de klant zich hiertegen in.

Zaken als opslag en netwerkverkeer worden overigens altijd gefactureerd op basis van het daadwerkelijke gebruik, waardoor de potentiële kostenbesparingen voor dynamische workloads verder worden vergroot.

IBM Cloud VMware Solutions Shared biedt, kortom, alle voordelen van de hedendaagse cloud-dynamiek zonder de inspanningen en investeringen van een verregaande applicatie-modernisering.

Lees meer over IBM Cloud VMware >

 

Technical Leader IBM Cloud Europe, Cloud Architect

More Cloud stories

Wat kunnen we in de Benelux leren van de actuele data breach-trends?

  Nog nooit was de impact van cybercrime zo groot als in 2021. Zo stegen de gemiddelde kosten van een datalek met 10 procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de recente editie van IBM’s Cost of Data Breach Report. Wat zijn de opvallendste bevindingen uit dit onderzoek? En hoe kunnen organisaties de impact […]

Continue reading

AI helpt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met de beoordeling van subsidieaanvragen

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) krijgt jaarlijks honderdduizenden subsidieaanvragen. Hoe lees en beoordeel je alle dossiers correct als je maar een beperkt team hebt om ze te behandelen? Antwoord: met artificiële intelligentie. De AI-software maakt een eerste analyse en selectie van alle inkomende subsidiedossiers. Johan Maas, CIO van RVO vertelt op het iBestuur […]

Continue reading

Documentverwerking in de publieke sector

  Documentverwerking is een essentieel onderdeel van elke organisatie, ook in de publieke sector. De publieke sector wordt echter geconfronteerd met een unieke reeks uitdagingen, waarmee de private sector kan helpen – mits de juiste vragen worden gesteld.   Uitdagingen in de publieke sector Hoewel er enige overlap bestaat tussen de uitdagingen rondom documentverwerking in […]

Continue reading