Blockchain

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

Share this post:

 

Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden.

Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden zowel grote als kleine bedrijven internationale markten te betreden. Ze werden daar geconfronteerd met juridische verwikkelingen, vertraagde leveringen en kredietschaarste.

Bij het aanpakken van deze bestaande uitdagingen leerden de bedrijven een belangrijke les. Technologie kan hen zeker helpen, maar het is geen wondermiddel. AI bijvoorbeeld kan de voedselproducent nieuwe inzichten in zijn buitendienstverkoop bieden. Het bedrijf moet deze kennis echter combineren met aanpassingen aan hun toeleveringsketen, productontwikkeling en distributie. En blockchain kan meer vertrouwen teweegbrengen in de handel in Europa, maar kan niet eigenhandig miljoenen transacties faciliteren.

 

“Aan mijn drie jonge kinderen beschrijf ik workflows als batterijen die we in ondernemingen plaatsen.”

Teresa Hamid, Chief Technical Officer, Cognitive Platforms, IBM

 

Wat deze bedrijven ontdekten is dat transformatie voortgebracht wordt door technologische procesverbeteringen in plaats van specifieke tools. Bedrijven moeten zich op workflows richten om maximale waarde uit hun technologieën te halen.

Bedrijven die zich ontwikkelen door slimme workflows te activeren en die gegevens, analytische tools en automatisering in verschillende bedrijfseenheden combineren helpen mensen anders te werken. Organisaties kunnen hun capaciteiten sneller inzetten, zegt Teresa Hamid, de chief technical officer van cognitieve procesplatformen bij IBM®.

“Aan mijn drie jonge kinderen beschrijf ik workflows als batterijen die we in ondernemingen plaatsen”, zegt Hamid. “Met slimme workflows kunt u zichzelf zijn. U heeft dus nog steeds uw armen en benen, maar nu kunt u zoveel meer. Misschien geeft automatisering u een extra paar spieren voor uw benen en laten de analytische tools en AI u weten wanneer u langzamer of sneller moet gaan.”

Het inzetten van slimme workflows heeft bij twee bedrijven geholpen om hun volledige organisatie te innoveren en een voorsprong op de concurrentie te behouden.

 

STELT U ZICH VOOR…

Dat uw bedrijf voor een grote internationale uitbreiding, met nieuwe markten en producten aan de horizon staat. Dan beginnen de problemen. Op het laatste moment wijzigt uw belangrijkste partner de voorwaarden van de overeenkomst. De reeds langdurige juridische controle begint opnieuw. Tegelijkertijd heeft u producten die verzonden moeten worden en afnemende kasreserves.

Complexe (en soms chaotische) deals komen veel voor in internationale handel.  Het kost aanzienlijke financiering om een wereldwijde uitbreiding na te streven en de grillen van de markt te doorstaan. Toch ontbreekt het bijna 70 procent van de organisaties aan financiering om handelsbelemmeringen weg te werken en baanbrekende kansen na te jagen.

We.trade, een start-up die door een verzameling van Europese banken gefinancierd wordt, heeft technologie geïntroduceerd die bedrijven helpt mogelijk rampzalige handelsbelemmeringen te overwinnen. Kort nadat ze samen gingen werken met we.trade in 2018, hielp IBM het bedrijf doelen te definiëren, een minimaal werkbaar netwerk te vestigen en een commercieel platform te lanceren. Het resultaat is de gedeelde, gecentraliseerde handels-database van we.trade, die gebaseerd is op het IBM Blockchain Platform en op de IBM Cloud™ draait.

Dit systeem biedt nu twee belangrijke tools om internationale handel trans-paranter en meer punctueel te maken.

  • De eerste, een gedeeld grootboek, zorgt dat alle handelspartijen toegang hebben tot dezelfde informatie en deze kunnen beheren, wat vertrouwen tussen bedrijven schept. “Met block-chain kunnen importeurs en exporteurs eenvoudiger en veiliger zaken doen, omdat iedereen in de transactieketen onafhankelijk geverifieerd is,” zegt Roberto Mancone, de medeoprichter van we.trade.
  • De tweede tool, slimme contracten, activeert betalingen automatisch wanneer er aan bepaalde voorwaarden in het blockchaingrootboek voldaan wordt. Dit helpt transactievertragingen en kredietschaarste tegen te gaan. Samen stellen het gedeelde grootboek en de slimme contracten bedrijven van elke grootte in staat om veilig en gemakkelijk aan internationale handel deel te nemen.

“Het IBM-team is extreem waardevol geweest doordat ze de toon voor het gehele project zetten,” zegt Mancone. “Ze waren zeer responsief en flexibel terwijl ze ons hielpen om alle problemen die zich voordeden uit de weg te werken. We.trade bespaarde 9 tot 12 maanden door met IBM te werken. Door deze tijdwinst konden we de markt betreden als eerste, voor onze concurrentie.”

 

PRODUCTEN VAN KRAFT HEINZ

Ze vullen voorraadkasten in meer dan 200 landen. Staat er Maxwell House-koffie in uw voorraadkast? Deze wordt geproduceerd door Kraft Heinz, net als meer dan 200 andere dranken en etenswaren waar u van kan genieten.

Maar zoals veel grote bedrijven die over de hele wereld opereren was de grootte van hun bereik een uitdaging voor Kraft Heinz. Met miljoenen klanten en tienduizenden werknemers in meer dan 40 landen werd Kraft Heinz met de ontmoedigende taak belast om voortdurend verkoopresultaten bij te houden en de distributie en promotie van al hun merken aan te passen. Om een leider te zijn in een zeer competitieve voedselmarkt moest het bedrijf zich heroriënteren richting vlotte aanpassingen en minimale levensvatbare producten.

“Kraft Heinz probeert altijd nieuwe producten te vinden en te verbeteren wat we al verkopen”, zegt Jorge Balestra, de directeur IT en COE Analytics Solutions bij Kraft Heinz. “Het is echter lastig om te zorgen dat het juiste product op het juiste moment naar de juiste plaats gaat. We hadden een analytisch brein nodig om ons te helpen dit op te lossen.”

Door zij aan zij te werken met experts in de IBM Garage™, een gedeelde innovatieruimte, ontwikkelde Kraft Heinz een AI-algoritme dat actuele productinformatie meet, verkoopresultaten voorspelt en wijzigingen in de distributie aanbeveelt. “De garage is een innovatieve denktank”, zegt Arun Abraham, leidinggevende accountpartner voor IBM Services™. “Het laat bedrijven bewegen met de snelheid van een start-up en op de schaal van een multinational.

De analytische tools van Kraft Heinz waren op zichzelf al krachtig, maar Arun Abraham en anderen bij IBM moedigden managers van Kraft Heinz aan om de inzichten te verwerken in slimme workflows die verschillende technologieën en teams door het gehele bedrijf kunnen verbinden. Nu zijn de productontwikkeling, toeleveringsketen en de verkoopteams gesynchroniseerd en werken ze samen om snel nieuwe producten te testen en op de markt te brengen op basis van livewinkelgegevens. Na het initiële succes is Kraft Heinz bezig om AI in slimme workflows in andere delen van het bedrijf toe te passen, van human resources tot de toeleveringsketen.

“Ik wil de IBM Garage bij Kraft Heinz uitbreiden”, zegt Balestra. “We willen meer problemen onder handen nemen en ervoor zorgen dat beslissingen genomen worden met gegevens en ondersteuning van AI.”

 

HET TOEPASSEN VAN TECHNOLOGIEËN

Deze activeren op verschillende taken lijkt op een raadspel. U haast en haast zich nog harder, maar verliest dan het zicht op het algehele proces. Door eerst uitdagingen zorgvuldig te onderzoeken, doelstellingen te definiëren en processen opnieuw uit te denken alvorens specifieke tools te kiezen maximaliseert u het potentieel van mensen en technologie. Slimme workflows kunnen u helpen tools, gegevens en teams harmonieus samen te laten werken.“Het ‘aha’-moment komt wanneer mensen livegegevens vanuit de gehele onderneming tot hun beschikking hebben”, zegt Hamid van IBM. “Ze realiseren zich dat slimme workflows hen in staat stellen sneller te bewegen en meer met hun bedrijf te doen.”

Voor meer informatie over Business Process Services

bekijk hier de website >

 

llustraties door Michele Marconi.

 

More stories

Surfing and Blockchain; what do they have in common?

by LARA PLANDSOEN Surfing is one of the most amazing sports in the world. There is no better feeling than when I manage to catch that perfect wave and ride it for what feels like an eternity. All the way to the beach, sun in my face, wind in my hair. Interestingly, surfing is also […]

Continue reading

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading