Systems

Falende ICT-projecten zijn niet de schuld van het Mainframe

Share this post:

In de laatste paar weken heb ik meerdere artikelen voorbij zien komen waarin falende overheid ICT-projecten worden beschreven. Als zo’n project faalt, en het de nationale pers haalt, dan hebben we het vaak over grote projecten. Niet zelden zijn het organisaties waar een mainframe draait. Zo nu en dan krijgt het mainframe de schuld. De opmerking als: “…moet de organisatie nog wel geld in oude – COBOL – software stoppen…” en dat soort zaken wordt dan wel eens geuit.

 

De trein met cowboys, das war einmal

Voor mij als mainframe enthousiast klinkt dat raar, misschien ook gek, maar bovenal dom. Het is net alsof je iemand verwijt met de trein te reizen, want ja, een trein rijdt toch op stoom. En je hebt waarschijnlijk ook nog de kans om door cowboys overvallen te worden. Ja, das war einmal. We hebben nu hoge snelheid treinen die je met 300 km/uur comfortabel van A naar Beter brengen.

Zo ook het mainframe. COBOL is een taal die weliswaar 50 jaar geleden ontwikkeld is, maar ze is steed up-to-date. Net als de andere specifieke mainframe talen zoals PL/1, worden er jaarlijks nieuwe features en updates op de compiler uitgebracht. Bovendien dienen deze talen een doel. Ze zijn ongeëvenaard snel en kunnen daardoor de vele 100 miljoenen transacties per dag met gemak uitvoeren. Elke micro-seconde telt, zeker als er nachtelijke batches worden gedraaid en een nacht ‘te kort’ dreigt te worden.

 

Documentatie, documentatie, documentatie,…

Organisaties die geen documentatie van de applicaties hebben opgebouwd komen uiteindelijk in problemen. Veranderingen en vernieuwingen worden dan niet meer doorgevoerd omdat men geen idee heeft welk effect dat heeft. Dan wordt er al snel teruggegrepen op holle frasen die stellen dat er geen vooruitgang geboekt kan worden als er een mainframe is. Maar dat is toch uit de lucht gegrepen? Hetzelfde probleem had zich voorgedaan als men in welke andere taal had geprogrammeerd en er geen documentatie op na had gehouden. Dat staat los van het mainframe. Ik houd mijn hart vast als al die agile Node.js code over een jaar of 5 nog eens bekeken dient te worden… Toch?

In die gevallen dat er geen adequate documentatie is, zijn er overigens prima technologieën beschikbaar. Deze kunnen code  scannen en op vernuftige wijze de samenhang tussen modules en programma’s (al dan niet grafisch) weergeven.

 

3270 schermen, ook das war einmal

En nu ik toch lekker op dreef ben, laat ik dan ook meteen het fabeltje uit de wereld helpen dat moderne COBOL en PL1 ontwikkelaars louter met ‘Oost-Duitse’ 3270 schermen dienen te werken. Grafische development tooling met keyword coloring, autofill, etc. zijn beschikbaar zowel vanuit IBM als vanuit de Open Source wereld. Ja hoor, als men Microsoft Visual Code of Atom als favoriete editor heeft, is er niemand die zegt dat je dat niet op het mainframe kunt toepassen.

Ook het onzinnige statement dat mainframe development los zou staan van alle Source Control Managementsystemen, klopt niet. Als men Github gebruikt in een organisatie, is er geen enkele reden waarom mainframe code daar niet in meegenomen kan worden. Git draait net zo goed op z/OS als op Linux als op elk ander besturingssysteem.

 

Concluderend

Mislukte of stroef lopende ICT-projecten zijn er altijd geweest en zullen er altijd wel blijven. Als een organisatie haar zaken op orde heeft, op gebied van skills, documentatie, IT Architectuur en principes (die gehandhaafd worden, no matter what) dan is de kans dat het mis gaat kleiner.

Maar dat heeft niets te maken met het mainframe, COBOL of wat dan ook!


Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.

Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Gebruik hiervoor de social buttons in de blog. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen?  Neem contact op met Olaf!

Digital Transformation Specialist, Presenter, Spokesman

More Systems stories

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

Applicaties herstructuren of opnieuw opbouwen? Welke strategie past bij jouw organisatie?

  Applicatiemodernisatie is cruciaal voor een bloeiende business. Het zorgt voor een vlotte digitale transformatie, snelle time-to-market en betere customer experience. Welke modernisatiestrategie past het beste bij jouw applicatielandschap? In dit blog zijn de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Kubernetes, containers en microservices – elk applicatielandschap verschilt en vraagt om een andere […]

Continue reading

Waarom migreren bedrijven hun non-cloud applicaties naar een cloudomgeving?

  De komende drie jaar migreren bedrijven 75% van hun non-cloud applicaties naar een cloudomgeving. Het grootste deel van de applicaties wordt via lift-and-shift overgezet of gemoderniseerd. Dat blijkt uit onderzoek onder voornamelijk grotere bedrijven. Cloud-native development is de logische volgende stap. Welke keuzes hebben ondernemingen daarin gemaakt, waarom en waar lopen ze tegenaan? In 2018 is onderzoek gedaan naar cloud-native applicatieontwikkeling. 152 IT Executives, Development Executives en Lead Developers namen hieraan […]

Continue reading