Overheid

Artificiële Intelligentie: Nieuwe mogelijkheden voor de overheid

Share this post:

(reading time 5 minutes)

Ontdek de visie van Sreeram Visvanathan, IBM Global Managing Director, Government.

Elk bedrijf heeft klanten waar ze veel om geven. Of u nu een retailer bent die Italiaanse meubels verkoopt, een elektronicabedrijf dat de modernste apparatuur maakt, of een olie- en gasbedrijf bent of een bank, de klant is koning. Maar de belangrijkste klant-bedrijf relatie is zeker die is tussen de burger en de overheid. Kan artificiële intelligentie helpen deze relatie te verbeteren ?

Verwachting van de burgers

Vandaag de dag wordt er van de overheidsinstellingen en overheidsmedewerkers een ongeëvenaard vertrouwen en verantwoording verwacht. Er is weinig tot geen ruimte voor fouten. “Geld terug of omruilen” bestaat niet. Er zijn vele duizenden routinebeslissingen die een domino-effect kunnen hebben op een heel land, gaande van het beslissen wie wij aan onze grenzen toelaten tot ervoor zorgen dat uitkeringen bij de juiste persoon terechtkomen.

Overheden dragen een enorme verantwoordelijkheid en plicht om het goed te doen, elke keer weer. In een steeds meer globaliserende en complexe wereld, wordt het gebruik van technologie om voorop te blijven niet langer als innovatief beschouwd, maar als iets wat burgers minimaal verwachten van de overheid.

Bescherming van de burgers en de staat.  Voldoen aan de behoeften van een veranderende demografische structuur. Het aantrekken van bedrijven en buitenlandse investeringen. Het aanbieden van gepersonaliseerde en gecontextualiseerde diensten aan bedrijven, burgers en bezoekers.  Dat zijn de eisen die worden gesteld aan de overheidsmedewerkers van vandaag. Elke belanghebbende verwacht vandaag de dag dat zijn of haar interactie met de overheid ten minste net zo goed, of zelfs beter, verloopt als in de zakelijke wereld. Dit terwijl er een immense strijd om budget heerst en onder een steeds strakkere tijdlijn. Klinkt dit u bekend in de oren?

Augmented Intelligence

Beeldt u eens in hoe een wereld met behulp van artificiële intelligentie eruit zou kunnen zien. Sommigen noemen het “Artificial Intelligence”, artificiële intelligentie. Wij noemen het eerder “Augmented Intelligence”, verhoogde intelligentie. Verschillende overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren reeds geëxperimenteerd met AI, maar het gebruik ervan staat echt nog in de kinderschoenen.

Maar waar begin je nu eigenlijk, in dit tijdperk van mens en machine? Welk proces kies je om mee te starten? Onderstaande vragen kunnen u helpen de meest geschikte toepassing van AI voor uw organisatie te bepalen:

  • Maakt het kandidaat-proces gebruik van veel data? Zou het toevoegen van andere soorten data (ongestructureerd, open source, data van derden) nieuwe inzichten kunnen opleveren en het kandidaat-proces kunnen verbeteren? Bijvoorbeeld, zou de politie die reageert in een noodsituatie, beter kunnen reageren als ze toegang hadden tot meerdere soorten data?
  • Is er bij het kandidaat-proces een bepaalde vorm van gepersonaliseerde dienstverlening vereist? Zouden specifieke gegevens over de burger of het bedrijf de aard van de dienstverlening veranderen? Bijvoorbeeld hyperlokale diensten voor een gemeenschap op basis van de specifieke behoeften van die gemeenschap.
  • Neemt het proces veel tijd in beslag, maar is het voornamelijk repetitief? Is een zekere mate van kennis en intelligentie vereist om het proces met succes uit te voeren? Bijvoorbeeld visumaanvragen voor zakelijke reizigers.

Je zou kunnen stellen dat de meeste overheidsprocessen in de drie bovengenoemde categorieën vallen. Ik heb echter vastgesteld dat sponsors van AI-projecten dankzij dit soort vragen makkelijker een vergelijking kunnen maken tussen de verschillende kandidaat-processen en scenario’s. Het helpt hun te bepalen welk scenario het meeste potentieel heeft om tastbare resultaten op te leveren. Tijdens onze samenwerking met overheidsklanten rond AI-projecten hebben we ook een aantal patronen gezien die bepalend zijn voor succes. AI dient gezien te worden als een essentieel onderdeel van een transformatieproject, in plaats van een technische kennis die leuk is om te hebben. Teams die werken aan AI-projecten, moeten worden aangemoedigd de status quo aan te vechten. Ze dienen kritisch te kijken naar waarom dingen op een bepaalde manier worden gedaan.  De teams moeten nieuwe mogelijkheden ontdekken, geholpen door “augmented intelligence” en co-creation-methodologieën zoals IBM Design Thinking.

In de hele wereld zien we een nieuwe generatie leiders. Leiders die artificiële intelligentie niet zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een onmisbare katalysator voor het heruitvinden van uw organisatie. Hoe gaat u AI omarmen om uw organisatie te transformeren en de relatie met de burger en de bedrijfswereld naar een hoger niveau te tillen?  Download onze whitepaper en ontdek het ware potentieel van artificiële intelligentie voor uw organisatie.

Global Managing Director, Government, Healthcare & Life Sciences at IBM

More Overheid stories

Kan digitalisering zorgen voor betere en betaalbare zorg?

Inspiratie van het Duitse digitale zorgplatform De behoefte aan zorg stijgt. Het Centraal Planbureau in Nederland berekende dat de zorgkosten elk jaar gemiddeld met 2,7% zullen stijgen. Dat betekent dat in 2025 de uitgaven voor de gezondheidszorg bijna 100 miljard bedragen. De sector kampt tegelijk met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Digitalisering wordt vaak geopperd […]

Continue reading

Veilige gegevensopslag en digitaal vertrouwen: een stimulans voor bredere transformatie

  Vertrouwen moet je verdienen. Dat geldt vooral in de digitale wereld en voor de overheid en publieke instanties. Overheidsorganisaties werken met enorm veel gevoelige persoonsgegevens die de burger hun toevertrouwde. Dat vertrouwen is nodig voor succesvolle hervormingen en initiatieven in het publieke domein. En het is essentieel voor een efficiënte uitvoering van beleidsmaatregelen en […]

Continue reading

Overheidsorganisaties kunnen nu gefaseerd investeren in IT

  Overheidsorganisaties zoeken financiële zekerheid voor de lange termijn, ook als het gaat om IT-investeringen. Die worden alleen gevonden als er extra initiële kosten gemaakt worden. Bijvoorbeeld door softwarelicenties voor de gehele projectduur af te kopen, plus een ruime inschatting van de indexatiekosten. Met IBM Global Financing is dat niet meer nodig. Overheidsorganisaties zijn bij […]

Continue reading