Systems

Kosten besparen om innovaties op te pakken. Dat wil toch iedereen!

Share this post:

Iedere keer als ik rondkijk in een datacenter verbaas ik mij weer over de wildgroei van servers. Ze worden amper volledig uitgenut, zijn dus niet groen en het moet een drama te zijn om het beheer te doen, laat staan een goede beveiliging op al die losse servers toe te passen. Bovendien lachen softwareleverancier in hun vuistje, want ze rekenen U vaak per core af en kunnen niet wachten tot er weer een nieuwe, veelal x86 server naar binnen wordt gereden.

Van 200 naar 10

Steeds vaker krijgen we de vraag om een consolidatie voorstel te doen op basis van de LinuxONE. Want als je als klant toch al Linux draait op al die servers, waarom breng je dit niet bij elkaar in 1 omgeving. Eenvoudig te managen, veilig (volledig encrypted) en veel goedkoper! Neem de laatste case die we hebben uitgewerkt: meer dan 50 fysieke servers, met ruim 200 cores, waarop een prijzige database draaide. We konden we samen met de klant terugbrengen naar ’n omgeving met 10 IFL’s.

Wat is eigenlijk een IFL? IFL staat voor Integrated Facility for Linux: een dedicated processor die het Linux operating system draait. Speciaal ontworpen om software kosten te verlagen en rekenkracht leveren! Niet specifiek ontwikkeld om sneller en beter Linux te draaien, maar wel veel goedkoper dan de ‘oude’ omgevingen. En klaar voor hoge I/O workloads, zeer geschikt voor databases dus. Overigens geen nieuwe techniek, want al in September 2000 geïntroduceerd en steeds verder doorontwikkeld.

Database software installeren op 50 fysieke servers is geen sinecure.

Allereerst moet je het trucje 50 keer doen, maar ook de onderlinge connecties en interacties moeten beveiligd en al geïmplementeerd worden. Daar komt bij dat software licenties niet zelden afgerekend worden per processor core. Nee, neem dan de LinuxONE met zijn 10 IFL’s. Installatie hoeft slechts één keer plaats te vinden en er behoeven geen ingewikkelde en fout-introducerende interacties met andere systemen plaats te vinden. Bovendien heb je het over significante besparing op database licentiekosten. Deze zijn veelal gebaseerd op het aantal cores en bijbehorende zgn. core licensing factor.

 

 

Ik ga niet zeggen dat je even dit nieuwe systeem aanschaft en in je datacenter plaats. Er komt veel bij kijken. Zo zal je een database migratie moeten doen, je datacenter zal de juiste specificaties moeten hebben. Maar daarentegen is gebleken dat de integratie van een LinuxONE vrij eenvoudig is door zijn opzet.

LinuxONE, wat is dat nu eigenlijk?

Nu heb ik 2 keer de term LinuxONE laten vallen, maar wat is dat nu eigenlijk? Het is een volwaardige enterprise class Linux server maar dan louter om Linux op te draaien, met een zeer aantrekkelijke discount. Op deze omgeving kun je honderden, zo niet duizenden Linux omgevingen consolideren Een unieke omgeving voor uw databases dus en niet duur, echt!

We hebben inmiddels ervaring opgebouwd en weten dat het enorm interessant is om zo’n project aan te pakken, want de besparingen zijn groot. Maar er komen veel partijen bij kijken. Het ecosysteem van deze partijen staat klaar om nog veel meer cases uit te werken en snel kosten te besparen. Mijn collega’s Martijn Raave – Client Architect IBM Z & LinuxONE, als ook onze expert Barend Baarssen, staan te popelen om met U van gedachten te wisselen en zonder enige verplichting uw case eens uit te werken.

Kosten besparen om innovaties op te pakken. Dat wil toch iedereen! Start nu.


Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.

Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen?  Neem contact op met Olaf!

IBM Z Hybrid Cloud Software Solution Sales

More Systems stories

Falende ICT-projecten zijn niet de schuld van het Mainframe

In de laatste paar weken heb ik meerdere artikelen voorbij zien komen waarin falende overheid ICT-projecten worden beschreven. Als zo’n project faalt, en het de nationale pers haalt, dan hebben we het vaak over grote projecten. Niet zelden zijn het organisaties waar een mainframe draait. Zo nu en dan krijgt het mainframe de schuld. De […]

Continue reading

Nederlanders zijn creatief

Als we horen dat er een grote ov-staking komt, bellen we moeders voor een rit naar kantoor, openen we de IJ-tunnel voor fietsers. Gaan we naar de rechter om te zorgen dat we toch met de trein naar Schiphol kunnen of blijven we lekker thuiswerken. Dit geeft extra tijd om eens rustig na te denken […]

Continue reading

Mijn perfecte start van de dag

Diegenen die mij kennen weten dat ik de dag graag begin met een vers bakje koffie. Het geeft mij de kick om de dag fris en energiek te starten. Ik heb een mooi apparaat die voor mij de bonen maalt en daarna een heerlijk vers, op maat gemaakt bakje koffie voor mij maakt. Een heerlijk […]

Continue reading