IT Infrastructure

Kosten besparen om innovaties op te pakken. Dat wil toch iedereen!

Share this post:

Iedere keer als ik rondkijk in een datacenter verbaas ik mij weer over de wildgroei van servers. Ze worden amper volledig uitgenut, zijn dus niet groen en het moet een drama te zijn om het beheer te doen, laat staan een goede beveiliging op al die losse servers toe te passen. Bovendien lachen softwareleverancier in hun vuistje, want ze rekenen U vaak per core af en kunnen niet wachten tot er weer een nieuwe, veelal x86 server naar binnen wordt gereden.

Van 200 naar 10

Steeds vaker krijgen we de vraag om een consolidatie voorstel te doen op basis van de LinuxONE. Want als je als klant toch al Linux draait op al die servers, waarom breng je dit niet bij elkaar in 1 omgeving. Eenvoudig te managen, veilig (volledig encrypted) en veel goedkoper! Neem de laatste case die we hebben uitgewerkt: meer dan 50 fysieke servers, met ruim 200 cores, waarop een prijzige database draaide. We konden we samen met de klant terugbrengen naar ’n omgeving met 10 IFL’s.

Wat is eigenlijk een IFL? IFL staat voor Integrated Facility for Linux: een dedicated processor die het Linux operating system draait. Speciaal ontworpen om software kosten te verlagen en rekenkracht leveren! Niet specifiek ontwikkeld om sneller en beter Linux te draaien, maar wel veel goedkoper dan de ‘oude’ omgevingen. En klaar voor hoge I/O workloads, zeer geschikt voor databases dus. Overigens geen nieuwe techniek, want al in September 2000 geïntroduceerd en steeds verder doorontwikkeld.

Database software installeren op 50 fysieke servers is geen sinecure.

Allereerst moet je het trucje 50 keer doen, maar ook de onderlinge connecties en interacties moeten beveiligd en al geïmplementeerd worden. Daar komt bij dat software licenties niet zelden afgerekend worden per processor core. Nee, neem dan de LinuxONE met zijn 10 IFL’s. Installatie hoeft slechts één keer plaats te vinden en er behoeven geen ingewikkelde en fout-introducerende interacties met andere systemen plaats te vinden. Bovendien heb je het over significante besparing op database licentiekosten. Deze zijn veelal gebaseerd op het aantal cores en bijbehorende zgn. core licensing factor.

 

 

Ik ga niet zeggen dat je even dit nieuwe systeem aanschaft en in je datacenter plaats. Er komt veel bij kijken. Zo zal je een database migratie moeten doen, je datacenter zal de juiste specificaties moeten hebben. Maar daarentegen is gebleken dat de integratie van een LinuxONE vrij eenvoudig is door zijn opzet.

LinuxONE, wat is dat nu eigenlijk?

Nu heb ik 2 keer de term LinuxONE laten vallen, maar wat is dat nu eigenlijk? Het is een volwaardige enterprise class Linux server maar dan louter om Linux op te draaien, met een zeer aantrekkelijke discount. Op deze omgeving kun je honderden, zo niet duizenden Linux omgevingen consolideren Een unieke omgeving voor uw databases dus en niet duur, echt!

We hebben inmiddels ervaring opgebouwd en weten dat het enorm interessant is om zo’n project aan te pakken, want de besparingen zijn groot. Maar er komen veel partijen bij kijken. Het ecosysteem van deze partijen staat klaar om nog veel meer cases uit te werken en snel kosten te besparen. Mijn collega’s Martijn Raave – Client Architect IBM Z & LinuxONE, als ook onze expert Barend Baarssen, staan te popelen om met U van gedachten te wisselen en zonder enige verplichting uw case eens uit te werken.

Kosten besparen om innovaties op te pakken. Dat wil toch iedereen! Start nu.


Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.

Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen?  Neem contact op met Olaf!

IBM Z Hybrid Cloud Software Solution Sales

More stories

Hardware is niet dood – Power10 maakt weg vrij voor hybride cloud en energiebesparing

  Onlangs lanceerde IBM de eerste Power10 server. Een nieuwe generatie servers die door hun veranderde opbouw, componenten en functionaliteit zorgen voor forse verbeteringen, bijvoorbeeld qua prestaties, rekenkracht en energieverbruik. Zo maken de servers de weg vrij voor een duurzamere, flexibelere business op basis van een hybride cloud. Maar wat is het geheim achter deze […]

Continue reading

De hybrid cloud – van ‘big bang’ naar ‘fit for purpose’

  De onlangs op Mars gelande robot Mars 2020 Rover is voorzien van twee Power-processoren. Het veelzijdige Power-platform is echter ook een van de bouwstenen van een effectieve hybrid cloudoplossing, net als bijvoorbeeld IBM’s Flash Core-ssd’s met hardwarematige encryptie en compressie. Hybrid Cloud is al een tijd een buzzword als het gaat om enterprise IT-architectuur. […]

Continue reading

Veilige gegevensopslag en digitaal vertrouwen: een stimulans voor bredere transformatie

  Vertrouwen moet je verdienen. Dat geldt vooral in de digitale wereld en voor de overheid en publieke instanties. Overheidsorganisaties werken met enorm veel gevoelige persoonsgegevens die de burger hun toevertrouwde. Dat vertrouwen is nodig voor succesvolle hervormingen en initiatieven in het publieke domein. En het is essentieel voor een efficiënte uitvoering van beleidsmaatregelen en […]

Continue reading