Overheid

Europese overheden trekken digitale transformatie aan

Share this post:

Organisaties staan voor enorme uitdagingen – zeker op digitaal vlak. Ook de overheid ontspringt die dans niet. Want burgers verwachten flexibiliteit en efficiëntie. De VN houdt de vinger aan de digitale pols met een uitgebreide enquête in de 193 lidstaten. Die brengt de digitale transformatie van de betrokken overheden in kaart. Wat blijkt? De Europese landen scoren goed. 

Europa blinkt uit

De E-Government Survey van de VN rangschikt de overheden die initiatieven nemen rond e-overheid. Het onderzoek vergelijkt de deelnemende landen met elkaar en giet de rangschikking in overzichtelijke tabellen: de E-Government Development Index en de E-Participation Index. Zo wordt duidelijk welke landen een voorsprong nemen en welke een tandje bij moeten zetten. De resultaten van de meest recente enquête tonen aan dat de Europese landen het goed doen: in de top 20 van de E-Government Development Index pronken maar liefst 14 Europese landen. Met Denemarken op kop. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de vierde plaats. De Benelux bezet de top 30: Nederland op 13, Luxemburg op 18 en België op 27. We kunnen dus stellen dat Europa koploper is wat betreft e-overheid. Maar de digitale transformatie zorgt zelf ook voor nieuwe uitdagingen. En hoewel Europa het goed doet, zijn we er nog lang niet.

UN Government Images Top 10 countries 2018

 

Technologie evolueert snel

Tegenwoordig eisen nieuwe technologieën de aandacht op. Want die zijn nodig voor een succesvolle digitale transformatie. Grootschaliger en diverser datagebruik, AI, blockchain, … vinden hun weg naar de publieke sector. Door data te analyseren, nemen de overheden doordachtere beslissingen. AI zorgt voor minder fouten, elimineert repetitieve taken, verbetert de gebruikerservaring, … In vergelijking met de traditionele databases garandeert de netwerktechnologie blockchain veiligheid en transparantie, en wekt ze daardoor meer vertrouwen. Maar de overheden kunnen de snelle evolutie van de technologieën vaak moeilijk bijhouden.

Digitale criminaliteit floreert

De massale digitalisering en de afhankelijkheid van ICT-infrastructuren leggen een nieuw pijnpunt bloot: cyberveiligheid. Want cybercriminelen vinden ook de overheid een aantrekkelijk doelwit. En elk incident kost handenvol geld – ongeacht de schade. Zeker sinds de AVG van kracht is. De veiligheidsmaatregelen zetten de staatskas sowieso zwaar onder druk. De VN verwacht dat cybercrime de lidstaten maar liefst 6 triljoen dollar zal kosten tegen 2021 – een verdubbeling ten opzichte van 2015.

digital journey ibm government

Tijd voor actie

Overheden mogen daarom niet stilstaan. Ze dienen verder te kijken dan de werkwijze die ze al jarenlang toepassen. Ze moeten zich aanpassen en veranderen en digitale technologie beschouwen als de basis voor de toekomst. Alleen door te vertrekken vanuit functie, proces, organisatie en technologie komen overheden tegemoet aan hun verplichtingen ten opzichte van toekomstige generaties. Steeds meer landen kiezen voor een digitale transformatie. Het ene land sneller dan het andere. In Nederland is er een heel goed fundament aanwezig met de Nederlandse Digitale Agenda en met NL DIGIbeter. Elk land heeft nog een lange weg te gaan, maar door de nodige stappen te nemen om de legacy infrastructuur te moderniseren, taken te automatiseren, innovatieve technologieën – zoals AI, blockchain, cloud, mobile, IoT – te integreren en co-creatie van diensten mogelijk te maken, is een cognitieve overheid dichterbij dan we denken.

Een verplichting tegenover toekomstige generaties

Wilt u meer weten over de uitdagende veranderingen waar de overheidsector voor staat, lees onze whitepaper.

 

Sector Leader Dutch Government & Health at IBM

More Overheid stories

Artificiële Intelligentie: Nieuwe mogelijkheden voor de overheid

(reading time 5 minutes) Ontdek de visie van Sreeram Visvanathan, IBM Global Managing Director, Government. Elk bedrijf heeft klanten waar ze veel om geven. Of u nu een retailer bent die Italiaanse meubels verkoopt, een elektronicabedrijf dat de modernste apparatuur maakt, of een olie- en gasbedrijf bent of een bank, de klant is koning. Maar […]

Continue reading

Quantum Computing: klaar voor de eerste stap?

(reading time 5 minutes) Elke dag ervaren we de voordelen van computers en informatietechnologie. De huidige computers helpen en entertainen ons, ze stellen ons in staat om ons met mensen over de hele wereld te verbinden, en maken het mogelijk om grote hoeveelheden data te gebruiken voor het oplossen van moeilijke problemen en het aansturen […]

Continue reading