Systems

Zandlopertje, of direct naar het mainframe?

Share this post:

Laatst kreeg ik een oproep van mijn verzekeraar om eens langs te komen voor een gesprek over mijn verzekeringspakket. Tijdens zo’n gesprek gaan we door mijn verzekeringspakket, kijken of er zaken geactualiseerd moeten worden, kijken of er wellicht wat bij verkocht kan worden, enzovoort.Twaalf jaar geleden had ik ook zo’n gesprek. Ik kan het me nog vrij goed herinneren, het was de eerste keer dat ik door een verzekeraar voor zo’n gesprek was uitgenodigd en ik ging er zonder al te veel illusies heen. Maar het viel alleszins mee.

De woonhuisverzekering

Ik werd te woord gestaan door een aardige en charmante dame die er duidelijk op uit was mij te helpen en niet primair om aanvullende polissen te verkopen. Op een gegeven moment kwam mijn woonhuisverzekering ter sprake. Ik vertelde dat ik dacht dat dit wellicht onderverzekerd was, waarop zij dat ging controleren in het systeem. Ik mocht meekijken. Een fraai vormgegeven grafische windows-interface. Helaas, nadat ze mijn gegevens had ingevuld kwam er een zandlopertje tevoorschijn en dat bleef zo… Na een minuut zuchtte ze: ”De server ligt er weer eens uit, dan maar direct naar het mainframe.”

Meer verstand van mainframes dan verzekeren

Ik spitste mijn oren, heb tenslotte meer verstand van mainframes dan van verzekeren. “Hebben jullie dan een mainframe?” “Ja hoor, kijk maar…”, zij klikte op een icoon en daar verscheen het vertrouwde donkere scherm met de groene letters. Zij vulde wat gegevens in, goochelde met wat functietoetsen, nog wat gegevens, weer een functietoets en: ”Ja, daar kan inderdaad wel wat bij.”

“Ligt het mainframe er wel eens uit”, vroeg ik, enigszins naar de bekende weg. “Nee, nooit, maar het is wat lastiger invullen en je ziet niet alles tegelijk.”

 

 

Zo ging dat toen. In de twaalf jaren die inmiddels verstreken zijn is veel hetzelfde gebleven. Financiële instellingen maken nog steeds vrijwel zonder uitzondering gebruik van mainframes – officieel IBM Z mainframe servers – vanwege (onder meer) hun betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Maar er is ook veel veranderd. Het mainframe ondersteunt nu een veelheid van moderne technieken, niet alleen Java maar ook bijvoorbeeld Node.js en Swift voor het schrijven van moderne applicaties, er is een open source raamwerk en alle traditionele databasetoepassingen en transactieverwerkers als (voor de liefhebbers) CICS, IMS en DB2 kunnen met RESTful API’s ontsloten worden.

Ik ben benieuwd. Misschien kan men bij mijn verzekeraar nu inmiddels ook via zo’n moderne interface rechtstreeks met het mainframe communiceren, zonder dat zwarte scherm met de groene letters en al die functietoetsen nog nodig te hebben. Of die Windows-applicatie die er zo vaak uit lag.

En ik ben benieuwd of die leuke dame er nog werkt.


Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.

Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen?  Neem contact op met Olaf!

Client Technical Professional for z Systems software

More Systems stories

Mensgerichte Innovatie binnen de overheid

Innoveren met impact De veranderingen in de wereld van vandaag zijn ongekend; het is nog nooit zo uitdagend geweest om bij te blijven. Er komen constant nieuwe technologieën en bedrijven op de markt met enorme impact op onze maatschappij. Burger en medewerker verwachten van de overheid dezelfde moeiteloze, gepersonaliseerde ervaringen die ze krijgen van de […]

Continue reading

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze […]

Continue reading