IT Infrastructure

Brexit en het hoofd koel houden

Share this post:

Met de Brexit nog in volle gang, schrijf ik dit stukje over… IBM Z, ofwel mainframes! Laat ons dat even uitleggen, we zijn de Brexit discussie allemaal een beetje zat, al levert het wel leuke televisie op, maar ik merk ook aan mijn Engelse contacten dat ze er een beetje klaar mee zijn en weer snel verder willen en vooral duidelijkheid willen hebben.

Toch enorm veel respect voor hoe Theresa May standhoudt en maar blijft doorknokken om een oplossing te vinden. Menig voetbalploeg kan hier ook nog wel wat van leren. Talent werkt alleen als je talent aan het werk zet. Ze laat zich niet gek maken, al zou ik dat zeker worden in het Engelse Lagerhuis, waar vooral door elkaar heen wordt getetterd, maar misschien komt dit omdat ik de Engelse democratie niet helemaal begrijp, laten we het hier voorlopig maar even op houden.

 

Zo laat de Mainframe zich ook niet gek maken, houdt het hoofd koel en neemt het een belangrijke positie in in onze maatschappij, en dat al vele decennialang. Amazon publiceerde een paar jaar geleden vol trots dat op “Amazon Prime Day” er wel 626 artikelen per seconde door het AWS Cloud systeem gingen. Ad rem reageerde VISA hierop dat er op diezelfde dag meer dan 56.000 transacties per seconde door het Mainframe gingen. Kortom de Mainframe laat zich niet gek maken en doet gewoon haar werk, veilig, snel en betrouwbaar.

Maar wat heeft dit nu met de Brexit te maken? Ik benijd de CIO’s van grote complexe bedrijven, vaak opgezadeld met mega server parken en of gedistribueerde systemen waar een brei aan applicaties op zijn geïnstalleerd met ’n spaghetti aan interacties, intern als ook naar buiten.

Wat zou het toch heerlijk zijn als alles geconsolideerd was en je hierdoor bij een ‘calamiteit’ als het ontvlechten in verband met bijvoorbeeld de Brexit snel aan de slag kunt en overzicht hebt. Al eerder schreven we dat het mainframe het imago heeft van oud en stoffig te zijn, maar kan deze groene reus inmiddels ook gewoon Linux, Dockers, Node.js, Kubernetes, Java en alle andere moderne zaken draaien.

Waarom dan niet eens overwegen om het leven simpelere te maken, te vertrouwen op de Groene, Betrouwbare Reus en eens met ons van gedachten te wisselen hoe dit op te pakken. En nee, het hoeft niet direct te draaien op z/OS, het mainframe is al jaren klaar voor Linux. We spreken verschillende klanten die consolideren op de LinuxOne, ’n mainframe met Linux sausje. En natuurlijk begrijpen we ook dat U naar Cloud oplossingen zoekt, maar vooralsnog draait meer dan 80% van uw applicaties nog gewoon in-house en beginnen velen met een interne “Cloud”. Hiervoor is onze mainframe ook de ideale kandidaat. Klein beginnen en groot denken. Mooi uitgangspunt om eens te brainstormen over de kansen van het Mainframe.

Veilig, snel en betrouwbaar, altijd handig is deze roerige tijden.


Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.

Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen?  Neem contact op met Olaf!

IBM Z Hybrid Cloud Software Solution Sales

More stories

Veilige gegevensopslag en digitaal vertrouwen: een stimulans voor bredere transformatie

  Vertrouwen moet je verdienen. Dat geldt vooral in de digitale wereld en voor de overheid en publieke instanties. Overheidsorganisaties werken met enorm veel gevoelige persoonsgegevens die de burger hun toevertrouwde. Dat vertrouwen is nodig voor succesvolle hervormingen en initiatieven in het publieke domein. En het is essentieel voor een efficiënte uitvoering van beleidsmaatregelen en […]

Continue reading

Nooit meer ‘nee’ verkopen met SAP S/4HANA

Halverwege dit decennium stopt SAP met de support van SAP ECC. Voor die tijd kunnen retailers in hun eigen tempo migreren naar het nieuwe SAP ERP-systeem S/4HANA. Behalve het aflopen van support zijn er meer redenen om tijdig over te stappen. Zo biedt S/4HANA onder andere real-time inzicht in de voorraden en is het te […]

Continue reading

Een nieuwe telg in de mainframe wereld

Kenners weten het Althans een groot vermoeden leefde bij hen. Zo eens in de twee jaar gebeurt het. Een nieuwe telg in de mainframe wereld! En deze week, 12 september, is hij door IBM aangekondigd, het nieuwe systeem. Volledig in lijn met de verwachtingen kreeg het de naam: IBM Z15 de IBM Z15 Het nummer […]

Continue reading