Think Amsterdam

Digital reinvention? Moonshot thinking!

Share this post:

Je businessmodel op de schop nemen met technologie vraagt ambitie en zelfs ‘moonshot thinking’. Een sterk staaltje van digital reinvention zag ik in de haven van Rotterdam. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n digitale transformatie?

In 1961 kondigde President Kennedy aan binnen tien jaar een man op de maan te willen. In 1969 was het een feit. Bij Havenbedrijf Rotterdam, waar ik laatst op bezoek was, zijn ze ook niet wars van moonshot thinking. In 2030 willen ze klaar zijn om het eerste autonoom varende schip te ontvangen. Dat lijkt misschien hoog geschoten, maar bij een digitale transformatie heb je zo’n ambitie nodig, die moet onderdeel zijn van je bedrijfsstrategie.

 

Concurrentievoorsprong behouden door transformatie

Havenbedrijf Rotterdam is een van de drie belangrijke hubs in ons land, samen met luchthaven Schiphol en digitaal internetknooppunt AMS-IX. Willen ze als bedrijf hun concurrentievoorsprong behouden, dan hebben ze een duidelijke transformatiestrategie nodig.

Welke (nieuwe) markten betreden ze, hoe bedienen ze hun klanten, hoe zien hun bedrijfsprocessen eruit en waar beginnen ze? Ze moeten ook samen met andere betrokken partijen bepalen hoe hun plannen in een governance-raamwerk passen en kijken wat er nodig is voor de realisatie. Hebben ze dat wel in huis?

Essentieel is bovendien dat de winkel openblijft tijdens de transformatie, hoe kan dat? Naast een zeer stabiele business- en IT-architectuur, moeten ze duidelijk voor ogen hebben wat voor doelomgeving ze willen ontwerpen. En natuurlijk mag ook de support van het topmanagement niet ontbreken.

 

Terug engineeren

Bij Havenbedrijf Rotterdam zijn ze volop bezig met plannen voor digitale transformatie. Zo willen ze een complete digitale twin van de haven realiseren. Alle elementen, zoals containers, kademuren en voertuigen, worden uitgerust met IoT-sensoren en er wordt een virtuele werkelijkheid gecreëerd.

Met die digitale twin kan Havenbedrijf Rotterdam aan productontwikkeling doen en testen uitvoeren om te zien wat het resultaat is. Het is zowel mogelijk om testen te doen in de virtuele wereld en te zien hoe deze uitpakken in de fysieke wereld, als omgekeerd. Zo gaat er een test lopen met een slimme container op een fysiek schip.

Dit helpt Havenbedrijf Rotterdam te onderzoeken wat er aan functionaliteit en infrastructuur nodig is om in 2030 dat autonoom varende schip binnen te loodsen. Dit beeld moeten ze vervolgens ‘terug engineeren’ naar 2018: hoe kunnen ze nu het fundament leggen om dit straks voor elkaar te krijgen?

Uiteraard is veiligheid daarbij een belangrijk thema. Als een autonoom schip binnenvaart, wil je niet dat iemand de controle overneemt. Dit is ook een van de redenen waarom Havenbedrijf Rotterdam IBM als één van zijn transformatiepartners heeft gekozen.

 

Digitale havenmeester

Ik was zelf erg onder de indruk van de omvang en complexiteit van de Rotterdamse plannen. Er komt ontzettend veel bij kijken om een schip te ontvangen in de haven. Net zoals in de verkeerstoren van Schiphol heb je bijvoorbeeld mensen nodig die de scheepsbewegingen volgen en sturen. Hoe kan dat straks allemaal autonoom gebeuren door een digitale havenmeester, ondersteund door AI en onder supervisie van mensen?

Een ander initiatief in de haven van Rotterdam richt zich op de verbetering van de waardeketen met blockchain-technologie. Door producten uit te rusten met kleine IoT-sensoren kun je zien waar ze zich bevinden in de supply chain en een koppeling leggen tussen de fysieke en virtuele waardeketen. Bij mijn bezoek aan Havenbedrijf Rotterdam waren overigens ook Esri, Cisco en Axians aanwezig, de andere partners betrokken bij het transformatieproces. Die persoonlijke ontmoeting was erg waardevol, daarmee geef je samen een sterk commitment af.

Op Think Amsterdam, het event over digitale transformatie van 9 tot 11 oktober, komt Erwin Rademaker van Havenbedrijf Rotterdam vertellen waar het allemaal mee bezig is. Die slimme container waar ik het eerder over had, zal zelfs bij IBM voor de deur staan: een tastbaar bewijs dat moonshot thinking echt resultaat oplevert.

Kom naar Think Amsterdam, 9/10/11 oktober

IBM Chief Technology Officer Benelux - Distinguished Engineer & Reverse Historian

More Think Amsterdam stories

De Moderne Groene Reus!

Met de provinciale verkiezingen nog vers in het geheugen, schrijf ik dit stukje over …uhhh… IBM Z, ofwel mainframes! Laat me de link eventjes uitleggen: Het milieu Een ‘hot topic’ van de campagnes was het milieu. Nu vind ik het milieu een boter-op-je-hoofd onderwerp. Ik kan erg makkelijk oordelen over mensen die zo nodig naar […]

Continue reading

AI & Industry 4.0 beyond the hype : putting AI into practice

Artificial Intelligence (AI) can be a real value driver for organizations. As the power of algorithms, computing and amounts of data surge, companies within manufacturing and industry start to see an increasing amount of use cases. These systems could drive efficiency and enhance capability. But also automatize tasks, decrease costs and improve revenue. Success and […]

Continue reading

How to turn the right mental knobs to change the way people (want to) work

Introduction Hi, I am Sarah Zheng, a cognitive business consultant at IBM in Amsterdam. In this role, I advise clients on how they can leverage the power of AI-technologies to improve their business processes. In this blog series, I want to give you my vision on why many projects where new technologies are introduced, fail […]

Continue reading