Think Amsterdam

Digital reinvention? Moonshot thinking!

Share this post:

Je businessmodel op de schop nemen met technologie vraagt ambitie en zelfs ‘moonshot thinking’. Een sterk staaltje van digital reinvention zag ik in de haven van Rotterdam. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n digitale transformatie?

In 1961 kondigde President Kennedy aan binnen tien jaar een man op de maan te willen. In 1969 was het een feit. Bij Havenbedrijf Rotterdam, waar ik laatst op bezoek was, zijn ze ook niet wars van moonshot thinking. In 2030 willen ze klaar zijn om het eerste autonoom varende schip te ontvangen. Dat lijkt misschien hoog geschoten, maar bij een digitale transformatie heb je zo’n ambitie nodig, die moet onderdeel zijn van je bedrijfsstrategie.

 

Concurrentievoorsprong behouden door transformatie

Havenbedrijf Rotterdam is een van de drie belangrijke hubs in ons land, samen met luchthaven Schiphol en digitaal internetknooppunt AMS-IX. Willen ze als bedrijf hun concurrentievoorsprong behouden, dan hebben ze een duidelijke transformatiestrategie nodig.

Welke (nieuwe) markten betreden ze, hoe bedienen ze hun klanten, hoe zien hun bedrijfsprocessen eruit en waar beginnen ze? Ze moeten ook samen met andere betrokken partijen bepalen hoe hun plannen in een governance-raamwerk passen en kijken wat er nodig is voor de realisatie. Hebben ze dat wel in huis?

Essentieel is bovendien dat de winkel openblijft tijdens de transformatie, hoe kan dat? Naast een zeer stabiele business- en IT-architectuur, moeten ze duidelijk voor ogen hebben wat voor doelomgeving ze willen ontwerpen. En natuurlijk mag ook de support van het topmanagement niet ontbreken.

 

Terug engineeren

Bij Havenbedrijf Rotterdam zijn ze volop bezig met plannen voor digitale transformatie. Zo willen ze een complete digitale twin van de haven realiseren. Alle elementen, zoals containers, kademuren en voertuigen, worden uitgerust met IoT-sensoren en er wordt een virtuele werkelijkheid gecreëerd.

Met die digitale twin kan Havenbedrijf Rotterdam aan productontwikkeling doen en testen uitvoeren om te zien wat het resultaat is. Het is zowel mogelijk om testen te doen in de virtuele wereld en te zien hoe deze uitpakken in de fysieke wereld, als omgekeerd. Zo gaat er een test lopen met een slimme container op een fysiek schip.

Dit helpt Havenbedrijf Rotterdam te onderzoeken wat er aan functionaliteit en infrastructuur nodig is om in 2030 dat autonoom varende schip binnen te loodsen. Dit beeld moeten ze vervolgens ‘terug engineeren’ naar 2018: hoe kunnen ze nu het fundament leggen om dit straks voor elkaar te krijgen?

Uiteraard is veiligheid daarbij een belangrijk thema. Als een autonoom schip binnenvaart, wil je niet dat iemand de controle overneemt. Dit is ook een van de redenen waarom Havenbedrijf Rotterdam IBM als één van zijn transformatiepartners heeft gekozen.

 

Digitale havenmeester

Ik was zelf erg onder de indruk van de omvang en complexiteit van de Rotterdamse plannen. Er komt ontzettend veel bij kijken om een schip te ontvangen in de haven. Net zoals in de verkeerstoren van Schiphol heb je bijvoorbeeld mensen nodig die de scheepsbewegingen volgen en sturen. Hoe kan dat straks allemaal autonoom gebeuren door een digitale havenmeester, ondersteund door AI en onder supervisie van mensen?

Een ander initiatief in de haven van Rotterdam richt zich op de verbetering van de waardeketen met blockchain-technologie. Door producten uit te rusten met kleine IoT-sensoren kun je zien waar ze zich bevinden in de supply chain en een koppeling leggen tussen de fysieke en virtuele waardeketen. Bij mijn bezoek aan Havenbedrijf Rotterdam waren overigens ook Esri, Cisco en Axians aanwezig, de andere partners betrokken bij het transformatieproces. Die persoonlijke ontmoeting was erg waardevol, daarmee geef je samen een sterk commitment af.

Op Think Amsterdam, het event over digitale transformatie van 9 tot 11 oktober, komt Erwin Rademaker van Havenbedrijf Rotterdam vertellen waar het allemaal mee bezig is. Die slimme container waar ik het eerder over had, zal zelfs bij IBM voor de deur staan: een tastbaar bewijs dat moonshot thinking echt resultaat oplevert.

Kom naar Think Amsterdam, 9/10/11 oktober

IBM Chief Technology Officer Benelux - Distinguished Engineer & Reverse Historian

More Think Amsterdam stories

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

Een nieuwe telg in de mainframe wereld

Kenners weten het Althans een groot vermoeden leefde bij hen. Zo eens in de twee jaar gebeurt het. Een nieuwe telg in de mainframe wereld! En deze week, 12 september, is hij door IBM aangekondigd, het nieuwe systeem. Volledig in lijn met de verwachtingen kreeg het de naam: IBM Z15 de IBM Z15 Het nummer […]

Continue reading

Slimme workflows. Hoe technologie uw bedrijfsmodernisering ondersteunt.

  Het ontbreekt moderne bedrijven niet aan technologie. Denk aan de tools die u op uw werkplek gebruikt. Er is waarschijnlijk een dienst voor e-mail, andere diensten voor samenwerken en projectmanagement. Daarnaast nog diensten voor het analyseren van gegevens en gespe-cialiseerde taken. Volgens de rapportage van 2019 – aangaande IT-uitgaven/-personeel – van Computer Economics spendeert […]

Continue reading