Cloud: Beyond the hype

Strategisch shoppen in de cloud

Share this post:

Veel bedrijven die de stap maken naar de cloud, gedragen zich als een man die boodschappen gaat doen terwijl hij honger heeft: ze komen nooit met het goede thuis en altijd met teveel. Ik spreek daarbij overigens uit ervaring. Ik weet dat ik spullen nodig heb, maar omdat het ‘kan’ neem ik een besluit dat niet in lijn is met de hogere doelstellingen. Ook al kom ik met veel lekkere dingen thuis, het leidt niet tot een goede maaltijd.

Zoals een boodschappenlijstje kan helpen bij het selecteren van de juiste ingrediënten, is een cloudstrategie nodig bij het optimaal samenstellen van het huidige en toekomstige IT-landschap. Dat is zo en dat blijft zo, maar dankzij moderne ontwikkelingen kan de technologie tegenwoordig vooruit lopen op de strategie. Gaandeweg het doen van de boodschappen werk je je lijstje bij. En soms speel je al winkelend in op een nieuwe behoefte of een andere omstandigheid. Een aanbieding bijvoorbeeld.

Wanneer bedrijven ervoor kiezen om naar de cloud te gaan, dan rijzen uiteenlopende tactische en strategische vragen: wat is het doel, welke cloud kies je, hoe ga je erheen, wat ga je er doen? In plaats van te beginnen met de strategie, om vervolgens de technologie in te vullen, kun je nu starten bij het tweede. Ongeacht de later te kiezen strategie – bijvoorbeeld een volledige public-cloudaanpak of juist een hybride mix van specifieke publieke en private clouds en het eigen datacenter – kan je al aan de slag met het ontwikkelen van cloud-enabled of cloud-native toepassingen.

 

Transitiemiddel

Binnen IBM hebben we de One Cloud Architecture, waarmee je achter de firewall in een on-premise-datacenteromgeving een eigen cloudarchitectuur kunt neerzetten. Gebaseerd op open source, open standaarden en naadloos integrerend met de clouds in de buitenwereld. Ontwikkelaars kunnen microservices snel inzetten en desgewenst opschalen. Docker voor ontwikkeling, Kubernetes voor orkestratie. Dit levert grote voordelen op voor de business. IT-mensen krijgen op hun beurt de tijd om een goede strategische beslissing te nemen, waarmee de business ook op de lange termijn optimaal wordt ondersteund. Deze nieuwe cloudarchitectuur is feitelijk een transitiemiddel: je anticipeert op toekomstige ontwikkelingen en houdt flexibiliteit in je roadmap. Transities lopen namelijk niet langer noodzakelijkerwijs van A naar B. Je kunt kiezen om een deel van je workloads in A te laten draaien, een deel in B en eventueel ook nog wat in C. Er zijn diverse combinaties mogelijk, geheel afhankelijk van de specifieke requirements van het moment. Een bank zal er bijvoorbeeld niet voor kiezen om alles in de publieke cloud te zetten, waar een online winkel dat wel doet. Tegelijk zal men de klantgegevens misschien zelfs in het eigen datacenter willen houden.

 

Open standaarden

Het gevaar van de publieke cloud is dat developers deze zelf aanwenden, en vervolgens iets ontwikkelen dat vervolgens door de centrale IT moet worden geïntegreerd of onderhouden. Dankzij de One Cloud Architecture kan zoals gezegd een eigen cloud worden ingericht, met volledige controle vanuit IT, waar ontwikkelaars hun dingen kunnen doen. Als IBM geloven we dat je moet kiezen voor hetgeen in een specifiek geval het meest effectief is. Kies de juiste cloud voor de kantooromgeving, voor het hosten van websites en bijvoorbeeld een bare metal-cloud voor analytics. Omdat de IBM-cloudarchitectuur volledig gebaseerd is op open standaarden, kun je je strategie invullen met meerdere vendors. Alles in het kader van de multicloud-gedachte, inclusief het management ervan.

 

Hoge prioriteit

De cloud en de bijbehorende strategie blijven onverminderd hoog op de agenda en roadmap van willekeurig welke organisatie. Maar met IBM Cloud Private zijn de cloud-capabilities nu ook naar de on-premise-omgeving gebracht.. De bal ligt bij de developers, die direct aan de slag kunnen, zonder afhankelijkheid van de infrastructurele basis. Het is ironisch genoeg de technologie zelf die het idee van ‘strategy first’ niet langer noodzakelijk maakt. Dus net als in de supermarkt: altijd de boodschappen doen die in lijn liggen met de hogere doelstellingen. Misschien dat ik dan een keer met het juiste thuiskom.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een hybride cloud?  Je kunt ook zelf testen hoe het werkt om met IBM Cloud Private aan de slag te gaan: Deploy cassandra in kubernetes, BlockChain on Kubernetes  of kijk in onze code patterns voor andere voorbeelden.

 

 

IBM Cloud Advocate

More Cloud: Beyond the hype stories

Falende ICT-projecten zijn niet de schuld van het Mainframe

In de laatste paar weken heb ik meerdere artikelen voorbij zien komen waarin falende overheid ICT-projecten worden beschreven. Als zo’n project faalt, en het de nationale pers haalt, dan hebben we het vaak over grote projecten. Niet zelden zijn het organisaties waar een mainframe draait. Zo nu en dan krijgt het mainframe de schuld. De […]

Continue reading

Nederlanders zijn creatief

Als we horen dat er een grote ov-staking komt, bellen we moeders voor een rit naar kantoor, openen we de IJ-tunnel voor fietsers. Gaan we naar de rechter om te zorgen dat we toch met de trein naar Schiphol kunnen of blijven we lekker thuiswerken. Dit geeft extra tijd om eens rustig na te denken […]

Continue reading

Mijn perfecte start van de dag

Diegenen die mij kennen weten dat ik de dag graag begin met een vers bakje koffie. Het geeft mij de kick om de dag fris en energiek te starten. Ik heb een mooi apparaat die voor mij de bonen maalt en daarna een heerlijk vers, op maat gemaakt bakje koffie voor mij maakt. Een heerlijk […]

Continue reading