Internet of Things (IOT)

IBM Think 2018 – Nederland trekt aandacht in Las Vegas

Share this post:

Het was een bijzondere gewaarwording op het recente IBM Think 2018-congres in Las Vegas. Nederlandse vertegenwoordigers van grote Nederlandse organisaties waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol werden daar als sterren gepresenteerd. Niet alleen met foto’s en quotes op de gigantische reclameschermen in The Strip, de belangrijkste straat van de Amerikaanse gokstad, ook op de diverse podia.

Update -Erwin Rademaker, Havenbedrijf Rotterdam, presenteert op het lokale Think Amsterdam op 11 oktober,2018.

De Nederlandse IBM-afvaardiging met businesspartners en grote klanten had als doel nieuwe inzichten te krijgen, gesprekken met executives en specialisten te voeren en praktijkcases te delen. Dat laatste bleef niet onopgemerkt. Zowel Havenbedrijf Rotterdam als Schiphol kwamen op het Think 2018-evenement goed naar voren. In feite allemaal organisaties die zich qua digitalisering van hun primaire processen en producten in de voorhoede bevinden en waar we samen met onze partners een ecosystem vormen.

Het had ook de aandacht van IBM’s IoT-leider Kareem Yusuf, die op het hoofdpodium sprak over het feit dat je heel veel hoort over nieuwe, opkomende technologieën zoals IoT, kunstmatige intelligentie, cloud en blockchain. De vraag is alleen hoe je alles vanuit een groter geheel met elkaar samen brengt om er nog meer waarde uit te halen. Dat uiteindelijk meerdere Nederlandse klanten als voorbeeld aangehaald, vervulde me wel met enige trots. Het geeft aan dat we hier heel goed bezig zijn.

IoT everywhere

Er is me verder een aantal mooie zaken opgevallen. Tijdens haar opening stelde onze CEO Ginni Rometty tegenover een zaal met 12.000 mensen dat er op dit moment wereldwijd meer connected objecten zijn dan individuen. Het onderstreept de gigantische uptake van IoT. Consumenten beschikken thuis over steeds meer gekoppelde apparaten: thermostaten, auto’s, koelkasten, licht, fitbits enzovoorts. Dat betekent wel dat er steeds meer data wordt gegeneerd. Op een gegeven moment is kunstmatige intelligentie vereist om de daarin besloten informatie en inzichten eruit te kunnen halen.

De in Las Vegas aangekondigde IBM Watson Assistant is zo’n hulpmiddel: een slimme assistent die wordt gevormd door de combinatie van kunstmatige intelligentie, cloud en IoT. Tijdens Think 2018 werd een auto getoond waarbij deze technologie via het navigatiesysteem is gekoppeld. De bestuurder kan instappen en simpelweg tegen de auto beginnen te praten. Hij of zij wordt direct herkend en het voertuig stelt zich in naar de bestuurders persoonlijke voorkeuren. Het systeem reageert vanuit de context, waarin ook de tijd, het weer en de locatie worden meegenomen. De twist? Je praat niet tegen Alexa, of Siri. Je praat niet eens met Watson. Je spreekt met de unieke versie van Watson van elke organisatie, geleerd om te doen wat dat bedrijf nodig heeft.

Verder kent het systeem een koppeling met IFTTT (if this then that), een internetprotocol om apps en devices te laten samenwerken. Daarmee kun je via het systeem heel snel naar je kalender, nieuws, weer enzovoorts. Allemaal zaken die geïntegreerd zijn in de IBM Cloud.

Slimmere wereld

Tijdens een IoT-demonstratie werd een robotarm uit een auto-productielijn getoond. Dit apparaat kon door middel van ‘intelligent visual inspection’ minuscule afwijkingen en fouten in onderdelen en constructies herkenen. Via ‘acoustic insights’ was het systeem bovendien in staat om eventuele storingen te kunnen horen. Beide leiden tot meer inzicht om predictive maintenance te omarmen. Dat was enorm indrukwekkend, ook voor onze businesspartners die erg enthousiast zijn om deze technologie uit te rollen bij hun klanten.

Ginni Rometty sprak in haar keynote terecht van een ‘steeds slimmer wordende wereld’. Het thema smart liep sowieso als een rode draad door de Think-conferentie. Havenbedrijf Rotterdam had in Las Vegas een boodschap die daarmee geheel in lijn was. De ambitie is niet langer om de grootste haven ter wereld te zijn, maar wel de slimste. Vincent Campfens heeft dat meerdere malen in zijn presentaties kunnen vertellen. Als Business Consultant richt hij zich onder meer op toegepaste IT: datacommunicatie, sensoren en alles rondom IoT. Lees hier zijn terugblik op Think 2018.

Sebastiaan de Sterke van Schiphol Group had in zijn presentatie een vergelijkbare boodschap: de beste digitale luchthaven worden. Daarvoor wordt onder meer onze enterprise asset management-tool Maximo gebruikt. Dit gereedschap wordt nog krachtiger dankzij de integratie met IoT en de ook in Las Vegas veelbesproken ‘digital twin’: de digitale representatie van een fysiek object of apparaat. Onderhoudsmedewerkers en andere professionals kunnen daarmee door de luchthaven wandelen en op uiteenlopende devices direct de status zien van alle gedigitaliseerde assets. Lees hier het verhaal van Schiphol.

Interessant is dat Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam allebei hetzelfde doel hebben: volledig digitaliseren op basis van digital twins. Waar de haven IoT koos als invalshoek van de presentatie, was dat bij Schiphol asset management. Het eindresultaat zal niettemin ongeveer hetzelfde zijn. Interessant is dat ze allebei op IBM-technologie draaien. Beide klanten hebben elkaar op het congres gevonden en afgesproken om ervaringen en mogelijkheden uit te wisselen. Ook andere klanten, Waternet bijvoorbeeld, waren geïnteresseerd om op dit gebied stappen te zetten.

Blockchain

Daarnaast was er in Las Vegas ruime aandacht voor blockchain, onder meer in combinatie met IoT. De sessie waarin de koppeling met IBM Maximo werd belicht was bijvoorbeeld volledig overboekt. Het is wel bijzonder om te zien dat een 19 jaar oud product door de koppeling met nieuwe technologieën ineens een geheel ander soort waarde krijgt. Lees de blog IoT geeft asset management nieuwe impuls. Een ander toepassing was meer en dieper inzicht geeft binnen supply chains, zoals Maersk doet binnen een joint venture met IBM: het creëren van een verregaande transparantie in de keten met mega kostenbesparing en doorlooptijd verkorting. Daartoe worden ook andere partijen uitgenodigd om het initiatief tot een succes te maken. Dit was niet de enige wat op het gebied van keten management werd gepresenteerd en waren diverse interessante aankondigingen op het gebied van Supply Chain Insigths.

Uiteindelijk is de conclusie gerechtvaardigd dat IBM op allerlei gebieden megastappen maakt. De Nederlandse organisaties spelen daarbij duidelijk in de voorhoede. Ik ben daar enorm trots op. Kijk op de Think 2018 site voor de inspirerende presentaties en interviews.

IBM Watson Internet of Things, Business Partner Manager, Benelux

More Internet of Things (IOT) stories

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze […]

Continue reading

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading