Generic

IBM Think 2018 – Nederland trekt aandacht in Las Vegas

Share this post:

Het was een bijzondere gewaarwording op het recente IBM Think 2018-congres in Las Vegas. Nederlandse vertegenwoordigers van grote Nederlandse organisaties waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol werden daar als sterren gepresenteerd. Niet alleen met foto’s en quotes op de gigantische reclameschermen in The Strip, de belangrijkste straat van de Amerikaanse gokstad, ook op de diverse podia.

Update -Erwin Rademaker, Havenbedrijf Rotterdam, presenteert op het lokale Think Amsterdam op 11 oktober,2018.

De Nederlandse IBM-afvaardiging met businesspartners en grote klanten had als doel nieuwe inzichten te krijgen, gesprekken met executives en specialisten te voeren en praktijkcases te delen. Dat laatste bleef niet onopgemerkt. Zowel Havenbedrijf Rotterdam als Schiphol kwamen op het Think 2018-evenement goed naar voren. In feite allemaal organisaties die zich qua digitalisering van hun primaire processen en producten in de voorhoede bevinden en waar we samen met onze partners een ecosystem vormen.

Het had ook de aandacht van IBM’s IoT-leider Kareem Yusuf, die op het hoofdpodium sprak over het feit dat je heel veel hoort over nieuwe, opkomende technologieën zoals IoT, kunstmatige intelligentie, cloud en blockchain. De vraag is alleen hoe je alles vanuit een groter geheel met elkaar samen brengt om er nog meer waarde uit te halen. Dat uiteindelijk meerdere Nederlandse klanten als voorbeeld aangehaald, vervulde me wel met enige trots. Het geeft aan dat we hier heel goed bezig zijn.

IoT everywhere

Er is me verder een aantal mooie zaken opgevallen. Tijdens haar opening stelde onze CEO Ginni Rometty tegenover een zaal met 12.000 mensen dat er op dit moment wereldwijd meer connected objecten zijn dan individuen. Het onderstreept de gigantische uptake van IoT. Consumenten beschikken thuis over steeds meer gekoppelde apparaten: thermostaten, auto’s, koelkasten, licht, fitbits enzovoorts. Dat betekent wel dat er steeds meer data wordt gegeneerd. Op een gegeven moment is kunstmatige intelligentie vereist om de daarin besloten informatie en inzichten eruit te kunnen halen.

De in Las Vegas aangekondigde IBM Watson Assistant is zo’n hulpmiddel: een slimme assistent die wordt gevormd door de combinatie van kunstmatige intelligentie, cloud en IoT. Tijdens Think 2018 werd een auto getoond waarbij deze technologie via het navigatiesysteem is gekoppeld. De bestuurder kan instappen en simpelweg tegen de auto beginnen te praten. Hij of zij wordt direct herkend en het voertuig stelt zich in naar de bestuurders persoonlijke voorkeuren. Het systeem reageert vanuit de context, waarin ook de tijd, het weer en de locatie worden meegenomen. De twist? Je praat niet tegen Alexa, of Siri. Je praat niet eens met Watson. Je spreekt met de unieke versie van Watson van elke organisatie, geleerd om te doen wat dat bedrijf nodig heeft.

Verder kent het systeem een koppeling met IFTTT (if this then that), een internetprotocol om apps en devices te laten samenwerken. Daarmee kun je via het systeem heel snel naar je kalender, nieuws, weer enzovoorts. Allemaal zaken die geïntegreerd zijn in de IBM Cloud.

Slimmere wereld

Tijdens een IoT-demonstratie werd een robotarm uit een auto-productielijn getoond. Dit apparaat kon door middel van ‘intelligent visual inspection’ minuscule afwijkingen en fouten in onderdelen en constructies herkenen. Via ‘acoustic insights’ was het systeem bovendien in staat om eventuele storingen te kunnen horen. Beide leiden tot meer inzicht om predictive maintenance te omarmen. Dat was enorm indrukwekkend, ook voor onze businesspartners die erg enthousiast zijn om deze technologie uit te rollen bij hun klanten.

Ginni Rometty sprak in haar keynote terecht van een ‘steeds slimmer wordende wereld’. Het thema smart liep sowieso als een rode draad door de Think-conferentie. Havenbedrijf Rotterdam had in Las Vegas een boodschap die daarmee geheel in lijn was. De ambitie is niet langer om de grootste haven ter wereld te zijn, maar wel de slimste. Vincent Campfens heeft dat meerdere malen in zijn presentaties kunnen vertellen. Als Business Consultant richt hij zich onder meer op toegepaste IT: datacommunicatie, sensoren en alles rondom IoT. Lees hier zijn terugblik op Think 2018.

Sebastiaan de Sterke van Schiphol Group had in zijn presentatie een vergelijkbare boodschap: de beste digitale luchthaven worden. Daarvoor wordt onder meer onze enterprise asset management-tool Maximo gebruikt. Dit gereedschap wordt nog krachtiger dankzij de integratie met IoT en de ook in Las Vegas veelbesproken ‘digital twin’: de digitale representatie van een fysiek object of apparaat. Onderhoudsmedewerkers en andere professionals kunnen daarmee door de luchthaven wandelen en op uiteenlopende devices direct de status zien van alle gedigitaliseerde assets. Lees hier het verhaal van Schiphol.

Interessant is dat Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam allebei hetzelfde doel hebben: volledig digitaliseren op basis van digital twins. Waar de haven IoT koos als invalshoek van de presentatie, was dat bij Schiphol asset management. Het eindresultaat zal niettemin ongeveer hetzelfde zijn. Interessant is dat ze allebei op IBM-technologie draaien. Beide klanten hebben elkaar op het congres gevonden en afgesproken om ervaringen en mogelijkheden uit te wisselen. Ook andere klanten, Waternet bijvoorbeeld, waren geïnteresseerd om op dit gebied stappen te zetten.

Blockchain

Daarnaast was er in Las Vegas ruime aandacht voor blockchain, onder meer in combinatie met IoT. De sessie waarin de koppeling met IBM Maximo werd belicht was bijvoorbeeld volledig overboekt. Het is wel bijzonder om te zien dat een 19 jaar oud product door de koppeling met nieuwe technologieën ineens een geheel ander soort waarde krijgt. Lees de blog IoT geeft asset management nieuwe impuls. Een ander toepassing was meer en dieper inzicht geeft binnen supply chains, zoals Maersk doet binnen een joint venture met IBM: het creëren van een verregaande transparantie in de keten met mega kostenbesparing en doorlooptijd verkorting. Daartoe worden ook andere partijen uitgenodigd om het initiatief tot een succes te maken. Dit was niet de enige wat op het gebied van keten management werd gepresenteerd en waren diverse interessante aankondigingen op het gebied van Supply Chain Insigths.

Uiteindelijk is de conclusie gerechtvaardigd dat IBM op allerlei gebieden megastappen maakt. De Nederlandse organisaties spelen daarbij duidelijk in de voorhoede. Ik ben daar enorm trots op. Kijk op de Think 2018 site voor de inspirerende presentaties en interviews.

Business Partner Manager Netherlands @ IBM for Asset management, Internet of Things, Supply Chain and AI.

More stories

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading

Rethinking the future with Victoria Bunyard, CTO IBM Benelux

In July 2020, IBM Benelux welcomed Victoria Bunyard as their new CTO. British by birth, Ms Bunyard moved to the Netherlands in 2004 and has found her second home close to the beach in Noordwijk. Her biggest passions? Rowing on the Amstel, skiing, and, of course, driving innovation. When you ask Victoria Bunyard about her […]

Continue reading

IBM joins the High-Tech Software Cluster to help accelerate digital transformation within the Dutch high tech & smart systems industry

The digital journeys of the past decade are now becoming cognitive journeys driven by the maturity of IoT, AI, blockchain, automation, 5G, edge computing and other exponential technologies. As these capabilities are applied at scale, they increasingly result in change to the core of organizations — and their mission-critical capabilities — to reshape their competitive […]

Continue reading