Generic

Intelligent vastgoed

Share this post:

De transformatie in de vastgoedsector gaat veel verder dan meer duurzaamheid en gebruiksgemak. De belangrijkste verandering in de toekomst is dat gebouwen voor meerdere doeleinden en gebruikers zullen worden ingezet. Het is een ontwikkeling die gedreven wordt door toenemende schaarste, intelligente technologie en het centraal stellen van de mens.

Zowel op de woning- als de kantorenmarkt drijft het tekort de prijzen omhoog, vooral op de toplocaties. Tegelijk worden al die dure en ruimte verslindende gebouwen doorgaans slechts ten dele benut. De verwachting is dan ook dat de vastgoedmarkt een flexibilisering gaat doormaken die vergelijkbaar is met de manier waarop we omgaan met vervoer (Uber, Greenwheels), huizen (Airbnb) en spullen (Peerby).

Ook bij gebouwen geldt dat het gebruik en de gebruiker centraal staat. Dankzij een steeds grotere onderlinge verbondenheid van persoonlijke devices, werkruimtes en vervoersopties wordt het medewerkers steeds gemakkelijker gemaakt. Zeker in combinatie met intelligente systemen. Denk aan de directe beschikbaarheid van openbaar vervoer, optimaal ingerichte werkruimtes, eenvoudig via smart devices te vinden collega’s of andere mensen met wie je op dat moment een afspraak hebt.

Asset management

Het is een toekomst die elke dag meer werkelijkheid wordt, goeddeels op basis van intelligente oplossingen voor enterprise asset management (EAM). Ooit bedacht om door verbeterd inzicht de risico’s rond vastgoed te beperken en tegelijk het rendement te verhogen. Bij dat laatste speelt traditioneel de bezettingsgraad een rol, maar ook de manier waarop mensen het gebouw waarin ze werken waarderen.

Het klimaat, de ruimtelijke indeling, kleuren, verlichting en luchtkwaliteit spelen daarbij een belangrijke rol. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is relevant voor het gevoel en de ervaring die gebruikers hebben. En dat is weer van invloed op de werkresultaten en de productiviteit. Het mooie is dat het allemaal steeds meer individueel en per werkplek ingesteld kan worden.

Cognitief gebouw

De technologische ontwikkeling loopt via geautomatiseerde gebouwen naar smart buildings. Inmiddels maken we stappen richting cognitieve gebouwen. Terwijl slim vastgoed ‘weet’ hoe ruimtes gebruikt worden, is een cognitief complex in staat om intelligent te anticiperen op externe factoren: het weer, de dynamiek van specifieke dagen in de week en andere zaken die van invloed zijn op de manier waarop mensen een gebouw ‘consumeren’.

Het cognitieve aspect betekent dat het hier gaat om zelflerende systemen. Bijvoorbeeld technologie die op basis van wifi-gebruik kan vaststellen hoeveel mensen aanwezig zijn en waar ze zich bevinden. Ook kunnen deze gebouwen inschatten welke ruimtes geboekt zullen worden en een eventueel tekort aan capaciteit signaleren en oplossen. Wie wil lunchen krijgt een waarschuwing als het te druk is in het bedrijfsrestaurant, of een overzicht van de gezonde producten in de aanbieding. Schoonmaak en onderhoud kan op basis van sensoren.

Anticiperen

Wanneer medewerkers in agenda zetten wanneer ze buiten de deur zijn of thuis werken, zullen gebouwen hier rekening mee houden. Ruimtes kunnen bijvoorbeeld voor andere gebruikers of doeleinden worden ingezet. Andersom kunnen mensen bij aanwezigheid automatisch een kamer toegewezen krijgen die het best bij de taken van dat moment past.

Meervoudige inzetbaarheid heeft de toekomst. Zowel met oog op duurzaamheid, energiegebruik, productiviteit als de inrichting van de leefomgeving. Ook de veranderende wensen en eisen van millennials stimuleren de ontwikkelingen. Deze generatie werkt flexibeler en wellicht onregelmatiger, terwijl hogere eisen worden gesteld aan werk- en leefomgeving. Er zal minder parkeergelegenheid nodig zijn, en een grotere behoefte aan openheid en eigenheid. Kijk maar naar ons ‘eigen’ B.Amsterdam-gebouw, dat van een verouderd kantoorgebouw transformeerde tot een broedplaats van innovatie.

Nogmaals: optimalisatie en circulariteit start ook in de vastgoedwereld met het verbinden van mensen, devices, infrastructuren en gebouwen. Wanneer op de hierdoor gedeelde en gegenereerde data ook nog eens de nodige intelligentie wordt losgelaten – bijvoorbeeld IBM Watson IoT Cognitive Solutions – zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos.

Bekijk de film om te zien waar de combinatie van EAM en cognitieve oplossingen in de bouw op termijn toe kunnen leiden. De door Blikvangers Bouwen geïnitieerde discussie start hier niet voor niets. Een slim gebouw kan voor dit alles de aanjager vormen.

Asset Management and Real Estate Leader - Watson Internet of Things

More stories

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading

Rethinking the future with Victoria Bunyard, CTO IBM Benelux

In July 2020, IBM Benelux welcomed Victoria Bunyard as their new CTO. British by birth, Ms Bunyard moved to the Netherlands in 2004 and has found her second home close to the beach in Noordwijk. Her biggest passions? Rowing on the Amstel, skiing, and, of course, driving innovation. When you ask Victoria Bunyard about her […]

Continue reading

IBM joins the High-Tech Software Cluster to help accelerate digital transformation within the Dutch high tech & smart systems industry

The digital journeys of the past decade are now becoming cognitive journeys driven by the maturity of IoT, AI, blockchain, automation, 5G, edge computing and other exponential technologies. As these capabilities are applied at scale, they increasingly result in change to the core of organizations — and their mission-critical capabilities — to reshape their competitive […]

Continue reading