Generic

Wat je moet weten over de hybride cloud

Share this post:

De hybride cloud stelt organisaties in staat om naadloos in te spelen op de wensen en eisen van de business. In uiteenlopende sectoren passen nieuwkomers en bestaande bedrijven het IT-model toe om op basis van nieuwe technologieën sneller, wendbaarder en goedkoper te opereren. Ondanks de vele voordelen spelen er bij IT- en businessverantwoordelijken nog altijd de nodige vragen rondom de hybride cloud. Voor hen is onlangs een handig e-book verschenen: ‘Hybrid Cloud for Dummies‘. In deze blog enkele highlights.

Naadloos verbonden

Voor wie het nog niet wist: de hybride cloud is een IT-omgeving die bestaat uit een geïntegreerde combinatie van publieke en private clouddiensten, andere cloudleveranciers en de eigen datacenters. Zogeheten ‘application programming interfaces’ (API’s) zorgen voor de onderlinge verbondenheid. Een adequate beheeromgeving richt zich op zaken als inzicht, controle, beschikbaarheid, beveiliging en management van workloads, enzovoorts.


Download whitepaper: Hybrid IT Management >


Onzichtbare IT

Feitelijk is de hybride cloud een virtuele computeromgeving, die op basis van de diverse onderdelen in staat is om precies het gewenste serviceniveau en flexibiliteit te leveren voor zowel de klant, business, consument als eindgebruiker. Hoewel de dienstverlening vaak gebaseerd is op meerdere, naadloos met elkaar verbonden onderdelen – sommige in de publieke cloud en andere in het eigen datacenter, merkt niemand daar iets van. De onderliggende IT-infrastructuur wordt zo meer en meer onzichtbaar.

Interactie

Het mooie is dat de hybride cloud de zogenoemde ‘systems of engagement’, zoals mobiele apps of een webomgeving, combineert met de ‘systems of record’. In de praktijk kan een bedrijf interacteren met consumenten, klanten of eindgebruikers via een mobiele of webgebaseerde frontend in de cloud, terwijl de verwerking van transacties plaatsvindt op de traditionele systemen in het datacenter in de backoffice. Tegelijk kan een specifieke clouddienst bijvoorbeeld een kredietcontrole doen of een andere service uitvoeren. Tijdens piekmomenten kan bij publieke cloudleveranciers extra capaciteit worden betrokken.

Nieuwe mogelijkheden

De publieke cloud kan ook worden gebruikt voor het experimenteren met nieuwe businessmodellen en toepassingen: sneller innoveren, doorlopende ontwikkeling, automatische software-delivery, en een continu leer- en verbeterproces op basis van de juiste feedback. Binnen een zogeheten DevOps-omgeving gebruiken mensen van de IT, operatie- en ontwikkelafdeling op basis van Platform as a Service (PaaS) verschillende elementen van dezelfde gereedschappen en technieken. Op basis van consistente processen en een geautomatiseerde delivery komen alle technologieën, ideeën en stakeholders tezamen. Continue feedback vanuit klanten en eindgebruiker leidt zoals gezegd tot voortdurende verbetering.

Datagedreven

Een ander uniek aspect van de hybride cloud is de snelle toegang tot data, bijvoorbeeld voor optimalisering van specifieke en generieke processen, alsmede het uitvoeren van analyses. Dankzij de naadloze koppeling van front- en backoffice stroomt data vanuit de gebruiker naar specifieke al dan niet cloudgebaseerde applicaties en tools voor analyse of andere vormen van kunstmatige intelligentie. Op die manier kan de klant, bijvoorbeeld op basis van voorkeuren of extern verkregen gegevens via API’s nog beter worden bediend.

De hybride cloud is, kortom, het ideale startpunt voor bedrijven die snel willen schakelen met (een combinatie van) applicaties, infrastructuur, opslag, platformtechnologie voor development en deployment van software en businessprocessen. Zelfs complete transformaties van operationele en businessmodellen liggen binnen handbereik.

 


Probeer gratis: Cloud Automation Manager >


 

More stories

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading