Generic

API’s: connectie met de klant

Share this post:

Een auto kopen, een lening en een verzekering regelen bij één bedrijf dat geen van deze diensten zelf aanbiedt? Bij vertraging op het spoor een coupon ontvangen voor een korting op een ijsje bij de salon in de buurt? Onderweg in de auto gedetailleerde waarschuwingen over naderend noodweer onvangen, inclusief suggesties voor alternatieve routes? API’s maken het allemaal mogelijk. En nog veel meer. Toonaangevende bedrijven snappen dat API’s de nieuwe kanalen naar de markt vormen en tal van nieuwe kansen creëren voor de business.

API’s maken data en applicaties beschikbaar voor bijvoorbeeld interne en externe ontwikkelaars, klanten en andere organisaties. Ze bewijzen vooral hun nut aan de frontoffice, de zogeheten ‘systems of engagement’(SoE), zoals mobiele apps en sociale media. Maar wel op basis van een koppeling met de aloude ‘systems of record’(SoR) in de backoffice. Anders dan de traditionele API’s, die met name applicaties in de backoffice verbonden, zoeken de huidige applicatie- en dataverbindingen ook contact met de buitenwereld.


Waarom jouw organisatie API’s nodig heeft – en waarom API’s IBM API Connect nodig heeft
Download de whitepaper >>>


Self-service

De moderne API’s kunnen worden gemanaged en beveiligd, op basis van regels, richtlijnen en controlemechanismen, waarmee bepaald wordt wie hoe vaak en wanneer toegang heeft tot de beschikbare digitale assets. Idealiter kunnen SoR-systemen via API‘s op basis van self-service worden benaderd, zonder dat hieraan iets aan de systemen zelf aangepast hoeft te worden. Met name dat principe maakt razendsnelle ontwikkeling van SoE-toepassingen mogelijk, wat op bredere schaal uiteindelijk leidt tot een nieuw soort bedrijvigheid.

Oplossingen voor API-management adresseren in zekere zin de kwestie rond ‘two-speed’of ‘bi-modal’IT, waarbij bovenop de stabiele basis-IT snel (modus 1) en voortvarend nieuwe klant- en businessgerichte toepassingen (modus 2) kunnen worden ontwikkeld. Voorwaarde is wel dat de SoR-systemen aan de achterzijde benaderbaar moeten zijn. Soms is nieuwe businesslogica nodig om dat te realiseren. Oplossingen voor het aloude API-management schoten hier tekort.

Klantperspectief

IBM adresseert deze uitdaging met IBM API Connect: een eenvoudig te gebruiken set van mogelijkheden om API‘s gedurende hun totale levenscyclus te creëren, operationeel te draaien, te beheren en te beveiligen –alles in één omgeving. De oplossing biedt bovendien geautomatiseerde opties voor razendsnelle toegang tot backoffice SoR-systemen, die daar in veel gevallen niet voor zijn ingericht. Ook is het mogelijk om op basis van IBM API Connect een microservices-omgeving in te richten.

Dit alles stelt bedrijven en organisaties in staat om snel nieuwe use cases te bouwen –een beschrijving van het systeem vanuit bijvoorbeeld het klant- of eindgebruikersperspectief. Social media, online informatiebronnen, internet of things en analytics kunnen daarin allemaal worden meegenomen. Alles gericht op producten en services die de klant en eindgebruiker verrassen. Welkom in de API-economie!

 


Download gratis een test versie van IBM API Connect >>>


More stories

Modernisering van VMware-workloads in de cloud

  Iedere organisatie streeft naar een flexibel IT-landschap, dat snel kan meebewegen met nieuwe technologische, economische en zakelijke ontwikkelingen. Applicaties draaien daarbij idealiter in de best passende omgevingen – bij voorkeur in de cloud. Dit vereist een doordachte modernisering van legacy applicaties.   IBM Cloud voor VMware maakt een stapsgewijze aanpak mogelijk Voor veel organisaties […]

Continue reading

Roadmap voor applicatie-modernisering

  Modernisering van bestaande applicaties is voor de meeste organisaties van levensbelang. Alleen met een up-to-date systeemlandschap kunnen bedrijven hun gebruikerservaring verbeteren, efficiënter opereren en adequater inspelen op veranderende marktbehoeften. De cloud speelt hier een cruciale rol. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste uitdagingen en komen we met praktische suggesties voor cloudgebaseerde […]

Continue reading

Mensgerichte Innovatie binnen de overheid

Innoveren met impact De veranderingen in de wereld van vandaag zijn ongekend; het is nog nooit zo uitdagend geweest om bij te blijven. Er komen constant nieuwe technologieën en bedrijven op de markt met enorme impact op onze maatschappij. Burger en medewerker verwachten van de overheid dezelfde moeiteloze, gepersonaliseerde ervaringen die ze krijgen van de […]

Continue reading