Systems

Wat gebeurt er als storage zelf gaat denken?

Share this post:

Vijf jaar geleden nam een foto van een smartphone nog maar enkele kB’s in beslag, nu maakt iedereen kiekjes van 4 tot 6 mb. Deze explosieve datagroei zien we ook bij documenten. Een beetje presentatie bevat naast tekst ook plaatjes, calculaties en zelfs volledige video’s. Hiermee groeien beheer en opslagkosten ook exponentieel. Als storage meedenkt of zélf gaat denken, kan dat zorgen voor een immense kostenvermindering en een performanceverbetering. Toekomstmuziek? Nee hoor! Als storage zelf gaat denken neemt het werk uit handen, stijgt performance en dalen kosten.

Ik heb een klant bij de overheid die alle log-gegevens op het netwerk bewaart vanwege wet- en regelgeving. Uiteraard moesten die gegevens ergens opgeslagen worden, maar een analyse zou wel eens interessante informatie op kunnen leveren. Wat bleek? Zeker 80% van alle data was in de afgelopen jaren niet gebruikt. Terwijl die gegevens wel op dure, snelle storage stonden: Tier 1 á 1500 per terabyte per maand. Dat zijn prijzige log-gegevens.

Enorme kostenvermindering

Met dit nieuwe inzicht konden ze in één keer 80% van hun data overzetten naar de goedkoopste storage-variant: tape, dat amper wat kost als het niet wordt gebruikt. Tegelijkertijd werd de wildgroei aan dure data beteugeld en veel meer vrije ruimte gecreëerd. De dataverdeling kan met de hand, met een controlevraag of geheel automatisch plaatsvinden.

Bedrijfsprocessen zullen moeten veranderen

Vaak kiest een algoritme slimmer dan mensen welke data waar moet staan. De meeste bedrijfsprocessen zijn daar echter nog niet op ingericht. De IT-afdeling geeft aan zoveel Tier1, Tier 2 en Tier3 nodig te hebben. Dat kost dan respectievelijk x maal 1500, 500 of 50 euro per maand en dat wordt intern doorberekend.

Kunstmatige intelligentie maakt wendbaarder

Als het systeem zelf data gaat verplaatsen, kan dat botsen met de eerder gemaakte afspraken. Traditionele organisaties, zoals banken, ziekenhuizen en overheden, zullen eerder terughoudend zijn en een gevoel van controleverlies hebben als het systeem zelf de keuze maakt. Start-ups en innoverende industrieën zullen waarschijnlijk deze kunstmatige intelligentie sneller omarmen omdat het ze wendbaarder en kostenefficiënter maakt.

Hoe wordt data slim? Dankzij metadata

Als je je been breekt, stuurt de huisarts u door naar het ziekenhuis waar röntgenfoto’s worden gemaakt. Die foto wordt in de eerste weken vaak geraadpleegd door de behandelend arts en de huisarts. Op dat moment moet die foto snel beschikbaar zijn. Is het gips eenmaal weggehaald, dan hoeven de foto’s niet meer te worden opgeslagen op dure storage.

De metadata geeft aan wanneer de foto is gemaakt en hoe vaak en waar is deze is geraadpleegd. Aan de hand van deze gegevens vindt de data automatisch zijn weg naar het efficiëntste medium. Dankzij die metadata kan een arts veel sneller door bulkopslag zoeken. Daarmee kan hij of kunstmatige intelligentie als IBM Watson in realtime duizenden behandelmethodes vergelijken met deze breuk en de efficiëntste behandeling vinden. Zo krijgen gebruikers via slimme, snelle data suggesties om betere beslissingen te nemen.

Datasplitsing vermindert tijd en kosten van back-ups

Leuk al die voordelen van metadata, maar deze gegevens zijn meestal niet toegankelijk omdat ze niet gesplitst zijn van de data. Daardoor hebben bedrijven ook echt hun hele back-uptijd nodig, bij dezelfde overheid klant duurde de hele backup zo’n 6 uur. Daarvan was 1 uur het kopiëren van de data naar het back-up medium, het scannen van de data koste 5 uur. Dit gebeurt  ’s nachts om de systemen overdag niet te vertragen, maar soms liep het uit en dan hadden de collega’s last van slome systemen…

Technologie van IBM scheidt de meta-data van de andere gegeven. Als we deze metadata op supersnelle SSD/Flash storage zetten, scannen we de hele data in  slechts 5 minuten. Hierdoor is is de hele back-up in een uurtje gefikst. Dat scheelt niet alleen energie, maar ook trage computers wanneer de nachtelijke back-up nog niet voltooid is. Slimme storage ontzorgt, vermindert kosten en houdt de snelheid erin. Handig toch?

Laat storage ook voor u denken, lees het e-book: ‘Software Defined Storage for Dummies‘.

Storage Infrastructure Solution Sales

More Systems stories

Falende ICT-projecten zijn niet de schuld van het Mainframe

In de laatste paar weken heb ik meerdere artikelen voorbij zien komen waarin falende overheid ICT-projecten worden beschreven. Als zo’n project faalt, en het de nationale pers haalt, dan hebben we het vaak over grote projecten. Niet zelden zijn het organisaties waar een mainframe draait. Zo nu en dan krijgt het mainframe de schuld. De […]

Continue reading

Nederlanders zijn creatief

Als we horen dat er een grote ov-staking komt, bellen we moeders voor een rit naar kantoor, openen we de IJ-tunnel voor fietsers. Gaan we naar de rechter om te zorgen dat we toch met de trein naar Schiphol kunnen of blijven we lekker thuiswerken. Dit geeft extra tijd om eens rustig na te denken […]

Continue reading

Mijn perfecte start van de dag

Diegenen die mij kennen weten dat ik de dag graag begin met een vers bakje koffie. Het geeft mij de kick om de dag fris en energiek te starten. Ik heb een mooi apparaat die voor mij de bonen maalt en daarna een heerlijk vers, op maat gemaakt bakje koffie voor mij maakt. Een heerlijk […]

Continue reading