Internet of Things (IOT)

Internet of Things en de toekomst van de mobiliteit

Share this post:

Stem op dit project

Er vindt veel ontwikkeling plaats op het gebied van Smart Mobility. Echter, 80 dagen de wereld rond op een electrische motor was wel een hele bijzondere uitdaging. Met alle innovatiekracht van het ecosysteem rondom het studententeam van het Storm-Eindhoven project is zichtbaar gemaakt dat ontwikkeling in IoT-technologie een enorm potentieel in zich heeft. Daarnaast was de koppeling van verschillende databronnen een schat van waarde bij het ontwikkelen van nieuwe inzichten en business modellen. Voor de Computable Awards jury de reden om dit project te nomineren voor onderwijsproject van 2017. Stem op dit unieke samenwerkingsproject (link naar stemmen), zodat deze originele manier, om de wereld te laten zien waartoe elektrisch vervoer in staat is, nogmaals bij iedereen onder de aandacht wordt gebracht.

Geïnspireerd door het boek ‘De reis om de Wereld in 80 Dagen’ van Jules Verne zijn 23 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven vorig jaar de wereld rondgereisd op hun zelfontwikkelde elektrische motor. Het doel van deze enerverende reis was om de potentie van elektrisch vervoer aan te tonen. Met dit project hebben de studenten, samen met een groot en divers ecosysteem, op een originele manier de wereld laten zien waartoe elektrisch vervoer in staat is.

Partners maken het verschil

Met de 5 ICT-partners binnen die ecosysteem, NXP, TomTom, KPN, Itility en The Weather Company, an IBM Business, is het mogelijk gemaakt om de reis tot op de kilometer nauwkeurig te volgen tijdens de 23.000 kilometers die zij hebben afgelegd. De motorrijder werd op de voet gevolgd door de rest van het STORM team in een volg-karavaan. De bouw van de motor gaf de nodige mechanische en elektronische uitdagingen. De motor zit vol sensoren. Deze zijn gebruikt voor een scala aan verschillende taken zoals de temperatuurregeling van de ruim 2.500 batterijen, optimalisatie van het gewicht van de motor en het voorspellen van de te rijden kilometers op een elektrische lading.

De sensoren verzamelden veel data (ruim 200MB per uur) – deze werden real-time doorgestuurd en verwerkt in een dashboard van Itility door de engineers die in de volgauto zaten. Met behulp van een zogenoemde beveiligde ‘vehicle-to-vehicle’ verbinding van NXP en de mobiele verbinding via KPN kon de motor van de twee-wieler door deze data continu worden gevolgd. Aangevuld met de navigatiesoftware en kaarten van TomTom-software werd het ook voor de STORM-fans mogelijk om via een live dashboard de 80-dagen tour te volgen.

Aan het einde van iedere etappe werd bovendien alle data naar de cloud gestuurd. Daar werd deze samengevoegd met andere databronnen, waaronder routedata van TomTom en weergegevens van het Personal Weather Station van The Weather Company (IBM) met behulp van APIs van het IBM Bluemix platform. Datascientists voerden hierop analyses uit om bijvoorbeeld de performance en het verbruik te optimaliseren. Daarnaast werden er zelflerende algoritmes ontwikkeld, die verschillende voorspellingen en trends weergeven, zoals: voorspelde reistijden, relaties tussen weercondities en accuduur en analyse van het rijgedrag. Nieuwsgierig naar de bijdragen van iedere ICT-partner? Lees hun verhalen op de Watson IoT blog pagina.

In de proeftuin testen met Big Data

Dit samenwerkingsproject was gericht op technologie en business ontwikkeling in het domein van Smart Mobility (Smart cars en Connected cars). De voertuigen van de toekomst genereren enorme hoeveelheden gegevens (Big Data) waarmee tal van diensten zoals laden, delen, betalen, traffic control, identificatie en andere services kunnen worden ontwikkeld. Door de zelflerende algoritmes die zijn ontwikkeld, die verschillende voorspellingen en trends weergeven (voorspelde reistijden, relaties tussen weercondities en accuduur en analyse van het rijgedrag) laten we klanten zien wat de toevoegde waarde is die je uit het samenbrengen van data uit verschillende bronnen kunt halen.

Samen met de studenten hebben we een proeftuin gecreëerd om de op voorhand bedachte use cases met elkaar te testen, wetende dat massaproductie vereist dat afzonderlijke producten altijd perfect functioneren. Om dit te bewerkstelligen moeten systeem en betrouwbaarheidstesten langdurig plaatsvinden. Dit duurt aanzienlijk langer dan de 80 dagen van deze wereldreis. Echter elk innovatief project moet ergens beginnen met een proef en evolueren voordat massaproductie in zicht komt. Dus deze samenwerking met het onderwijs is een uitstekend voorbeeld hoe we innovatieprojecten samen kunnen opstarten en doorpakken.

De Storm World Tour trok over het noordelijk halfrond, vanuit Europa naar Azië en vervolgens naar Noord-Amerika. De totale afstand die de motor is afgelegd is 23.000 kilometer. Het sterke I(o)T-component, omdat de motor helemaal vol zit met sensoren, heeft het risico van continuïteit in de datastroom en de complexiteit om relevante inzichten uit de data te halen vergroot. Echter de passie en de samenwerking van alle partijen met de studenten om het project zowel IT-technisch als logistiek te willen laten slagen, hebben tot een fantastisch resultaat geleid.  Stem daarom op dit unieke samenwerkingsproject tussen universiteit en bedrijfsleven! (link naar stemmen),

Portfolio Marketing Leader Watson Internet of Things BeNeLux

More Internet of Things (IOT) stories

De grote veranderingen voor klantcontact door COVID-19

  Op een zeker moment zullen de aan de COVID-19 gerelateerde maatregelen zover zijn versoepeld dat we, vroeger of later, terug kunnen keren naar een ‘normale’ toestand. We spreken over die komende ‘nieuwe normaal’, die anders zal zijn dan die we voor het uitbreken van de pandemie gewend waren. Nieuwe omgangsvormen, zoals ‘social distancing’ zullen […]

Continue reading

Modernisering van VMware-workloads in de cloud

  Iedere organisatie streeft naar een flexibel IT-landschap, dat snel kan meebewegen met nieuwe technologische, economische en zakelijke ontwikkelingen. Applicaties draaien daarbij idealiter in de best passende omgevingen – bij voorkeur in de cloud. Dit vereist een doordachte modernisering van legacy applicaties.   IBM Cloud voor VMware maakt een stapsgewijze aanpak mogelijk Voor veel organisaties […]

Continue reading

Roadmap voor applicatie-modernisering

  Modernisering van bestaande applicaties is voor de meeste organisaties van levensbelang. Alleen met een up-to-date systeemlandschap kunnen bedrijven hun gebruikerservaring verbeteren, efficiënter opereren en adequater inspelen op veranderende marktbehoeften. De cloud speelt hier een cruciale rol. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste uitdagingen en komen we met praktische suggesties voor cloudgebaseerde […]

Continue reading