Cognitive

Cognitive manufacturing: de dichtbij-mijn-bed-show

Share this post:

Op 15 juni 2017 gaf ik een presentatie over Industry 4.0 en IBM Watson IoT tijdens de IoT Convention in Mechelen.

Wat mij die dag opviel was hoe sterk het thema Industry 4.0 inmiddels leeft. Er zijn heel veel vragen. Niet meer zozeer over wat het thema inhoudt, maar over hoe je er in de praktijk mee aan de slag kunt gaan. In betrekkelijk korte tijd is er een verschuiving opgetreden in de markt. We zijn het stadium van de praktische toepassingen binnengekomen.

In mijn presentatie onderstreepte ik dat Industry 4.0 veel breder is dan IoT. Connectiviteit is de basis. Het op grote schaal aanbrengen van sensoren maakt het mogelijk om devices en processen op afstand te monitoren en te besturen. Maar deze veel bredere IoT-connectivity maakt nog geen vierde industriële revolutie. Daar komt meer bij kijken. We spreken van een nieuwe industriële revolutie, omdat zich tegelijkertijd ook andere disruptieve technologieën voordoen. In hun samenhang vormen ze wat we Industry 4.0 noemen.

Deze parallelle technologieën zijn: Autonome Systemen (self diagnose, self awareness), het Internet of Services (ook wel de API-economie genoemd), Analytics & Cognitive en Flexible Manufacturing, met 3-d printring als in het oog springend boegbeeld van deze laatste trend.
Met de datastroom die door al deze connected devices, locaties en processen wordt voortgebracht worden nieuwe businessmodellen ontwikkeld, bijvoorbeeld rondom predictive maintenance.

 

 

Tijdens mijn presentatie gaf ik drie tot de verbeelding sprekende voorbeelden van Industry 4.0 toepassingen.

Kone liften

Kone begon anderhalf jaar geleden met het aanbrengen van sensoren op zijn liften. Hierdoor kunnen ze op afstand worden gemonitord en kon de service worden verbeterd. Een volgende stap was toegang via de cloud realiseren met de aansturing via de lift. Daardoor werd een reset op afstand mogelijk.
Inmiddels is een derde stap gezet en wordt de datastroom die dit systeem oplevert continu geanalyseerd met behulp van IBM Watson. Als een installatie afwijkend gedrag vertoont stuurt kone een monteur naar de klant.
Kone heeft zijn positionering in de markt aangepast op basis van de integratie van deze nieuwe technologieën. Het bedrijf presenteert zich nu niet meer als leverancier van liftinstallaties, maar als de leverancier van gegarandeerde verplaatsingen van mensen (people movement), ofwel connected services.

RamLab printing

RamLab is een Rotterdamse start-up die zich toelegt op on demand 3-d metaalprinten van onderdelen en reserve-onderdelen voor industriële toepassingen. Ramlab heeft zijn lasrobots verbonden aan een analytics platform op basis van IBM Watson. Dit zorgt ervoor dat continu wordt geanalyseerd hoe de machine zich gedraagt. Op afwijkend gedrag kan direct worden gereageerd. Nieuw is dat ook de output van het proces wordt bijgehouden. Dit is real-time kwaliteitscontrole, dus tijdens de productie.
Hoe belangrijk dit is voor RamLab mag blijken uit het feit dat het printen van een scheepsschroef zo’n 200 uur in beslag neemt. Geen maak-activiteit die je graag wilt herhalen als er (achteraf) kwaliteitsafwijkingen worden geconstateerd.
Toepassing van Industry 4.0 technologie zorgt ervoor dat RamLab ongekend hoge kwaliteits- en beschikbaarheidsgaranties kan geven aan zijn klanten.

Olli

Olli is een zelfrijdende minibus, ontwikkeld door de start-up Local Motors, in samenwerking met een team van IBM. Het bijzondere aan Olli is dat hij behalve autonoom rijdend ook zelflerend is. Door aansluiting op IBM Watson analyseert hij wat de beste route is en leert hij van zijn ervaringen. Daarnaast is Olli voorzien van natural speach processing technology. Olli kan daardoor ook met je praten.

“Het mag duidelijk zijn: het tijdperk van cognitive manufacturing is begonnen.”

Iedereen zal zijn positie in dit fascinerende krachtenveld moeten bepalen. IoT verandert fundamenteel de manier waarop productieorganisaties waarde creëren. Leer hoe de vooruitstrevende fabrikanten van IoT technologieën hebben omarmd. Download dit rapport van Greg Cline Research Analyst Manufacturing and Product Innovation & Engineering (PIE)

IBM Watson Internet of Things, Business Partner Manager, Benelux

More Cognitive stories

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

Slimme workflows. Hoe technologie uw bedrijfsmodernisering ondersteunt.

  Het ontbreekt moderne bedrijven niet aan technologie. Denk aan de tools die u op uw werkplek gebruikt. Er is waarschijnlijk een dienst voor e-mail, andere diensten voor samenwerken en projectmanagement. Daarnaast nog diensten voor het analyseren van gegevens en gespe-cialiseerde taken. Volgens de rapportage van 2019 – aangaande IT-uitgaven/-personeel – van Computer Economics spendeert […]

Continue reading

Digitale transformatie: samen werken aan de toekomst

Snelheid zat er al vroeg in de ochtend in op het BTG Business Event in Grand Hotel Huis ter Duin. Terwijl de eerste leden van de branchevereniging voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) binnenkwamen, arriveerde de Formule 1 wagen van Aston Martin Red Bull Racing. Een mooie dynamische aanvulling in het authentieke decor van het […]

Continue reading