Generic

Cultuurverandering: bouwblokken, geen struikelblokken

Share this post:

Voor de organisatie kan het succesvol ontwikkelen van een minimum viable product (MVP) een grote sprong voorwaarts betekenen. De technologie is niet langer het probleem, want die is tegenwoordig volop beschikbaar, het gaat vooral om de cultuur: de mensen binnen de organisatie mee krijgen om zonder al teveel benodigde skills iets waardevols te creëren. Een mobiele app of een andere frontoffice-toepassing bijvoorbeeld.

Al wat langer bestaande bedrijven worstelen nogal eens met de ontwikkeling van nieuwe dingen. Als op redelijk snelle wijze een of meerdere tastbare producten kunnen worden opgeleverd, gaat het idee dat men wel degelijk snel kan innoveren leven en verandert vanzelf de bedrijfscultuur. Met het Bluemix-platform kan de CxO en organisatie helpen om iets moois en nieuws te creëren. Op basis van beproefde methodes, met de juiste hulpmiddelen en op basis van een modulaire aanpak.

Of je een minimaal levensvatbaar eindproduct, een ‘pretotype’ of iets ertussenin ontwikkelt, hangt af van wat je wilt. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld opportuun om direct een MVP op te leveren, om daarmee een actuele kans of uitdaging te adresseren. In andere situaties wil je slechts iets tastbaars creëren. Onderstaand vier belangrijke ingrediënten voor een op ontwikkeling gerichte cultuur. Geïnspireerd op ervaringen met de zogeheten IBM Bluemix Garage, waarin de laatste methoden en technologieën samenkomen.


Waarom jouw organisatie API’s nodig heeft – en waarom API’s IBM API Connect nodig heeft
Download de whitepaper >>>


 

  1. Design thinking – Bij design thinking wordt vanuit niets een idee uitgewerkt, om dit vervolgens via een pretotype en prototype uit te werken tot een minimum viable product – een product dat weliswaar levensvatbaar is, maar gedurende de levenscyclus verder wordt verbeterd en uitgebreid.
  2. Pretotype – Het is soms moeilijk om mensen mondeling te overtuigen van de waarde van innovatieve ideeën. Pretotyping maakt op een minimalistische manier concreet hoe een service werkt of eruit komt te zien. Een veelgebruikt type pretotype is de zogenoemde ‘digitized paper app’, waarbij een idee wordt doorontwikkeld tot een waardepropositie. Ga tekenen, gebruik sterke elementen uit bestaande apps en maak uiteindelijk zes tot acht clickable screenshots.
  3. Prototype – Wanneer een pretotype wordt uitgewerkt tot prototype, komen de mogelijkheden voor iedereen echt tot leven. De discussie draait niet meer om meningen en ideeën, maar om iets werkends. Ook is het mogelijk om in deze fase om de mening van de uiteindelijke gebruikers te toetsen. Doe dit alles liefst in teamverband, zodat de feedback van anderen verwerkt kan worden. Succes en breed draagvlak komt daarmee ineens binnen handbereik.
  4. Bouwen met api’s – Dankzij het Lego-principe kunnen gebruikers naar hartelust componenten stapelen en combineren. IBM Bluemix heeft 150 standaard API’s ingebakken – zoals IBM Watson – en legt tevens de basis voor de creatie en integratie van eigen API’s en die van derde partijen. Er zijn in de praktijk volop bouwblokken voorhanden die op eenvoudige wijze zijn te hergebruiken. Het gaat er vooral om de voor de specifieke toepassing juiste legostukjes [Link naar api connect] vinden of te maken.

Met deze stappen kun je in no-time een MVP bouwen. Bijvoorbeeld een app met alle content, interactie en gebruik makend van alle hardware in het toestel en interessante API’s: cognitief, analytisch, IoT, blockchain, big data enzovoorts. Een app die zich voortdurend aanpast aan de wensen, eisen en context van de gebruiker. Het gaat erom dat je tot een lied komt dat je in canon kunt zingen. Daarvoor moet je als betrokkenen allemaal de tekst kennen, maar ook tot vier kunnen tellen en weten op welk moment je moet inspringen. Dat is in feite wat je doet als je volgens dit principe aan de slag gaat.

Uiteraard moet je wel de beschikking hebben tot de juiste ontwikkelomgeving, waarin producten snel kunnen worden ontworpen, gedeployed en opgeschaald bij succes. IBM Bluemix vormt de basis voor het eenvoudig, snel en kostenefficiënt ontwikkelen, draaien en schalen van je applicatie.


Download gratis een test versie van IBM API Connect >>>


 

Senior Sales Hybrid Cloud

More stories

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading

Rethinking the future with Victoria Bunyard, CTO IBM Benelux

In July 2020, IBM Benelux welcomed Victoria Bunyard as their new CTO. British by birth, Ms Bunyard moved to the Netherlands in 2004 and has found her second home close to the beach in Noordwijk. Her biggest passions? Rowing on the Amstel, skiing, and, of course, driving innovation. When you ask Victoria Bunyard about her […]

Continue reading

IBM joins the High-Tech Software Cluster to help accelerate digital transformation within the Dutch high tech & smart systems industry

The digital journeys of the past decade are now becoming cognitive journeys driven by the maturity of IoT, AI, blockchain, automation, 5G, edge computing and other exponential technologies. As these capabilities are applied at scale, they increasingly result in change to the core of organizations — and their mission-critical capabilities — to reshape their competitive […]

Continue reading