Generic

3D-metaalprinter leert nadenken

Share this post:

Om innovatief te zijn en competitief te blijven in een wereldmarkt is werken in ecosystemen cruciaal. Haven van Rotterdam omarmt die gedachte door startup-initiatieven te stimuleren en ondersteunen. Bijvoorbeeld het bedrijf RAMLAB, dat gespecialiseerd is in het 3D-printen van hoogwaardige stalen scheepsonderdelen. Financieel gesteund door het Havenbedrijf Rotterdam zijn diverse partijen betrokken, die allemaal van toegevoegde waarde zijn voor het geheel. De inbreng van IBM ligt vooral op het terrein van dataverwerking, onder meer in de cloud.

De 3D-printingmethode staat ook wel bekend onder de naam WAAM: Wire Arc Additive Manufacturing. Daarbij wordt met een gerobotiseerde las-arm het hoogwaardige metaal laagje voor laagje aangebracht. Waar een traditioneel fabricageproces van een specifiek scheepsonderdeel zes tot acht weken in beslag neemt, kan het bij RAMLAB in 200 uur geregeld worden.

Als IBM spelen we daarbij een belangrijke rol. Mede op basis van deze samenwerking – waarbij al meer dan tien andere partijen betrokken zijn, zoals Autodesk voor CAD/CAM, Air Liquide voor het gas en Valk Welding voor de 3D-fabricage – worden de hardware en software steeds meer geïntegreerd. Er wordt zelfs gewerkt aan een IoT-oplossing, waarbij meerdere robotarmen over de hele wereld in de cloud gekoppeld kunnen worden en de data centraal kan worden verwerkt.

Ecosystemen
Zoals gezegd spelen we graag een rol in ecosystemen en laten we graag zien waar we zoal toe in staat zijn. Een voorbeeld is de IoT Academy van KPN, waarmee we op een ander gebied awareness creëren. Hier om de toepassing van IoT binnen manufacturing te stimuleren. Uiteindelijk komen die initiatieven soms samen. Met Bluemix zijn we in staat om de koppeling te maken met big data, analytics, cognitive computing en machine learning. Op die manier leggen we de basis voor een echte ‘smart industry’, ook wel de ‘vierde industriële revolutie’ genoemd. Die cloudgebaseerde toegankelijkheid van data en intelligentie maken onder meer co-creatie binnen ecosystemen mogelijk.

Maar het gaat allemaal wel stapsgewijs. We verzamelen en verwerken straks niet alleen data, maar op basis van analytics en machine learning kunnen we deze ook weer terugsturen naar de machines. Een volgende stap is het doen van voorspellende analyse en onderhoud. Dat wordt nu al toegepast bij bijvoorbeeld energiebedrijven en makers of beheerders van fysieke infrastructuren, maar straks ook in de manufacturing.

Platform
De waarde voor IBM is dit allemaal te laten zien en eventuele opgedane ervaringen en ontwikkelde producten in andere omgevingen te gebruiken. In onze samenwerking met RAMLAB, maar ook bij andere initiatieven, ligt het industrie-specifieke intellectuele eigendom overigens altijd bij de partner of klant. Samen onderzoeken evenwel ook verdere technologische mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van blockchain. Ook de data blijft eigendom van de klant. Wij leveren alleen het platform voor de opslag en verwerking van die data, alsmede de koppeling naar data uit andere externe bronnen.

RAMLAB is genomineerd als MKB-project Computable Awards 2017 omdat RAMLAB hoog scoort op het onderdeel originaliteit en innovatie, waar complexe materie als cognitive computing en machine learning gezamenlijk opereren aan de frontline van de huidige technologie. De samenwerking met verschillende organisaties wereldwijd, alsmede de complexiteit van het gehele productieproces, maakt dit een smart industry-project binnen de vierde industriële revolutie.

Lees hier het volledige jury rapport en stem op het MKB project van het jaar – RAMLAB & IBM – Computable Awards 2017.

Leer meer over IBM

IBM Watson Internet of Things, Business Partner Manager, Benelux

More stories

Modernisering van VMware-workloads in de cloud

  Iedere organisatie streeft naar een flexibel IT-landschap, dat snel kan meebewegen met nieuwe technologische, economische en zakelijke ontwikkelingen. Applicaties draaien daarbij idealiter in de best passende omgevingen – bij voorkeur in de cloud. Dit vereist een doordachte modernisering van legacy applicaties.   IBM Cloud voor VMware maakt een stapsgewijze aanpak mogelijk Voor veel organisaties […]

Continue reading

Roadmap voor applicatie-modernisering

  Modernisering van bestaande applicaties is voor de meeste organisaties van levensbelang. Alleen met een up-to-date systeemlandschap kunnen bedrijven hun gebruikerservaring verbeteren, efficiënter opereren en adequater inspelen op veranderende marktbehoeften. De cloud speelt hier een cruciale rol. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste uitdagingen en komen we met praktische suggesties voor cloudgebaseerde […]

Continue reading

Mensgerichte Innovatie binnen de overheid

Innoveren met impact De veranderingen in de wereld van vandaag zijn ongekend; het is nog nooit zo uitdagend geweest om bij te blijven. Er komen constant nieuwe technologieën en bedrijven op de markt met enorme impact op onze maatschappij. Burger en medewerker verwachten van de overheid dezelfde moeiteloze, gepersonaliseerde ervaringen die ze krijgen van de […]

Continue reading