Internet of Things (IOT)

Game of Drones: de impact van vliegende robots

Share this post:

Blogpost van Gerard Smit, IBM Chief Technology Officer Benelux – Distinguished Engineer & Reverse Historian |

Dit artikel verscheen eerder in Dutch Cowboys

Een aantal jaren geleden, het was een mooie dag in augustus, zittend in de tuin, werd ik bruut gestoord door een zoemend geluid boven mij. Ik dacht eerst aan een zwerm wespen die het op mijn appeltaart met slagroom voorzien hadden maar het bleek een ‘Unmanned Arial Vehicle’ (UAV) te zijn of beter bekend een ‘drone‘. Vliegende robots zonder fysieke personen aan boord die worden bestuurd door een piloot op de grond of door een (kunstmatig) intelligent systeem.

Persoonlijk dacht ik dat er een spel met mij werd gespeeld. Het bleek echter een eerste voorzichtige test om woonkavels te identificeren. Leuke gadget dacht ik nog, toen nog sterk onwetend over de gigantische mogelijkheden die deze systemen kunnen leveren aan mens en maatschappij. Ze komen voor in alle soorten en maten. Er zijn zelfs al nano-drones op de markt, zo klein dat deze makkelijk in je handpalm past.

Drones zijn dus een elementair onderdeel van het Internet of Things ecosysteem. Gekoppeld aan een veilig netwerk kunnen deze systemen enorme hoeveelheden ongestructureerde real-time data (beeld, tekst, geluid) verzamelen en verwerken. Binnen drie jaar wordt er 1 miljoen minuten aan video getransporteerd over het Internet per seconde! Drones leveren hierin een significante bijdrage. Door de komst van 5G netwerken in de toekomst, ongeveer 66 maal sneller dan de huidige 4G netwerken, wordt hiermee een belangrijke randvoorwaarde geschapen.

Impact in de waardeketen

In de Verenigde Staten alleen al verwachten ze rond de 7 miljoen operationele drones in 2020. De totale wereldwijde drone-markt wordt ingeschat tussen de 120 en 130 miljard dollar in dezelfde periode. Een significante industrie dus.

Het gebruik van drones zal impact gaan hebben binnen de waardeketen van diverse industrieën. Binnen de verzekeringswereld kunnen drones worden ingezet om remote onderzoek te doen naar schade gevallen en deze gelijk real-time te verwerken zonder tussenkomst van mensen. Hierdoor krijg je een veel snellere claim-afhandeling.

In de Petrochemische en Telecommunicatie industrie worden drones met sensor, meet -en video-analyse-apparatuur ingezet om gebreken te identificeren bij boortorens, zendmasten, windmolens en andere technische installaties zonder een volledig service team op pad te hoeven sturen. Gevaarlijk werk kan dan tot een minimum worden beperkt. Het Nederlandse drone-bedrijf Aerialtronics gaat machine learning inzetten op het gebied van beeldanalyse zodat cognitieve computersystemen in de cloud afwijkingen in de installaties kunnen detecteren zoals roest, corrosie, gebroken kabels en defecte apparatuur.

In de retailsector gaan pakket leveringen via een drone steeds vaker voorkomen. Dit gaat vaak sneller dan vervoer over de weg. Amazon bijvoorbeeld heeft inmiddels al meer dan 100 locaties in de VS operationeel om goederen over lange afstanden te leveren. In de toekomst kan het zelfs zo ver gaan dat het direct op het eindpunt afgeleverd kan gaan worden met grote gevolgen voor de huidige pakketdiensten.

DHL heeft recent meer dan 100 vluchten uitgevoerd in bergachtig terrein met een gemiddelde levertijd van 8 minuten in plaats van 30 minuten over de weg nadat het sinds 2013 diverse testen heeft uitgevoerd.

Het kan nog meer ‘out of the box’. Een drone (Robird) ontwikkeld door Clear Flight Solutions. Bewust van haar omgeving, die volledig autonoom vogels kan herkennen, een aanvalsplan kan bedenken en daardoor vogels kan verjagen die boeren liever niet op hun weilanden willen zien.

 

Inzet van Kunstmatie Intelligentie en Blockchain

De inzet van Internet of Things in combinatie met Narrow Artificial Intelligence, Machine –en Deep Learning (neural networks) functionaliteit zal leiden tot nog effectievere en efficiëntere inzet van drone technologie.

Beeld, geluid en spraak herkenning in combinatie met weer data zullen straks leiden tot semi autonome en autonome systemen in diverse industrieën. Hierbij kan zelfs worden nagedacht om Blockchain technologie in te zetten om cybercrime tegen dit soort systemen te voorkomen.

Hierdoor evolueert het totale drone landschap van spel naar realiteit.

 

IBM Chief Technology Officer Benelux - Distinguished Engineer & Reverse Historian

More Internet of Things (IOT) stories

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

Een nieuwe telg in de mainframe wereld

Kenners weten het Althans een groot vermoeden leefde bij hen. Zo eens in de twee jaar gebeurt het. Een nieuwe telg in de mainframe wereld! En deze week, 12 september, is hij door IBM aangekondigd, het nieuwe systeem. Volledig in lijn met de verwachtingen kreeg het de naam: IBM Z15 de IBM Z15 Het nummer […]

Continue reading