Edge, Suomipilvi, Jaettupilvi ja Satelliitti siis TÄH! – mistä ihmeestä oikein puhutaan?

By | 3 minute read | Mon, March 8th 2021

Julkipilvien hyödyntäminen on kasvanut merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Eri analyytikoiden mukaan arviolta 20-30% työkuormista on nyt siirretty pilveen. Toimintakriittiset ja latenssiherkät työkuormat on kuitenkin vielä jätetty siirtämättä julkipilveen, koska tiedonsiirtoviive (latenssi) pilvipalveluiden konesalin ja tietolähteen välillä on kasvanut liian suureksi. Latenssi koetaan liian suureksi, koska esimerkiksi tehtaalla generoidun datan tulee olla käytettävissä lähes reaaliaikaisesti tai muuten se on käyttökelvotonta. Onko tosiaan niin, että pilvipalveluita ei kuitenkaan joka paikassa voida hyödyntää ja datasiiloja alkaa rakentua useampaan paikkaan? Kahvipöytäkeskusteluissa on nostettu pelastajan asemaan jaetut pilviympäristöt ja Edge-sijainnit, johon IBM on esitellyt uuden ratkaisunsa nimeltään Cloud Satellite.

IBM julkisti maanantaina maaliskuun 1. päivä IBM Cloud Satellite -palvelun, jonka kautta hybridipilvipalvelut ovat saatavilla missä tahansa ympäristössä – millä tahansa pilvivaihtoehdolla, asiakkaan omissa tiloissa toteutettuna (on-premise) tai edge-ratkaisuna. IBM Cloud Satellite tarjoaa asiakkaalle turvallisen ja yhtenäistävän kerroksen pilvipalveluihin läpi eri ympäristöjen riippumatta siitä missä heidän datansa sijaitsee. Tämä on välttämätöntä, jotta kaikkiin kriittisiin datan yksityisyys ja suvereenisuus vaatimuksiin voidaan vastata. Myös toimialat, kuten tietoliikenne- ja rahoitusala, terveydenhuolto sekä julkishallinto voivat saada hyötyä IBM Cloud Satelliten mukanaan tuomasta pienemmästä latenssista. Tiedonsiirtoviivettä saadaan pienennettyä analysoimalla data turvallisesti siellä missä se sijaitsee.

IBM toimittaa jatkossa IBM Cloud Pak for Datan palveluna hyödyntäen siinä IBM Cloud Satellitea. Tämä antaa asiakkaille joustavan ja turvallisen tavan ajaa tekoäly- ja analytiikkatyökuormia missä tahansa pilviympäristössä ilman, että heidän täytyy hallita prosessia itse. Esimerkiksi EquBot (FinTech-yritys), joka auttaa globaaleja sijoitusasiantuntijoita, huomasi heti, miten Satellite:n pieni tiedonsiirtoviive (latenssi) voi tukea heidän liiketoimintaansa. Kokeilut ovat osoittaneet latenssin pienentyvän parhaimmillaan 10 kertaisesti, joka on merkittävä parannus sijoituspäätöksiä tehtäessä. EquBot:in asiakkaat kykenevät nyt tekemään paremmin tietoon perustuvia päätöksiä.

IBM Cloud Satellite tuo myös helpotusta esimerkiksi etätyöhön, etäopiskeluun tai vaikkapa terveyspalveluihin. Työkuormat voidaan toimittaa suuremmalla tehokkuudella ja turvallisesti. Työkuormien siirtyessä hyödyntämään reunalaskentaa IBM Cloud Satellite antaa yrityksille mahdollisuuden hyötyä pienemmistä tiedonsiirtoviiveistä, ylläpitäen kuitenkin saman tasoisen tietoturvan, datan yksityisyyden ja yhteen toimivuuden, jotka löytyvät myös hybridipilvipalveluympäristöstä.


Mitä on nyt tarjolla ja mitä tulee olemaan?

Tällä hetkellä IBM:n kanssa yhteistyötä tekevän Lumen Technologiesin toimialue kattaa yli 180 000 yritystä, mutta valitettavasti Suomi ei vielä tähän toimialueeseen kuulu. USA ja Eurooppa ovat huomion keskipisteenä, joka voi olla merkittävä tekijä suomalaiselle globaalille toimijalle. Toivotaan kuitenkin, että pohjolaankin tulee Edge-valmis infrastruktuuri ja verkosto, joka tarjoaa suorat kyvykkyydet Edge-sijainnin hyödyntämiseen nopeasti.

IBM tekee yhteistyötä yli 65:n ekosysteemiin kuuluvan kumppaninsa kanssa, kuten esimerkiksi Cisco, Dell Technologies ja Intel. Tämä kumppaniekosysteemi kehittää parhaillaan uusia pilvipalveluita IBM Cloud Satelliteen mahdollistaakseen pilvipalveluiden hyödyntämisen turvallisesti missä tahansa ympäristössä.

Infrastruktuurikumppanit tarjoavat valinnanvaraa tietovarastointiin, verkotukseen ja palvelinpalveluihin auttaen asiakkaita hyödyntämään heidän olemassa olevia infrastruktuureitaan IBM Cloud Satellitea käytettäessä. IBM Cloud Satellite asiakkaat voivat myös jatkossa hyödyntää Red Hat OpenShift:iin sertifioitua ohjelmistotarjontaa Red Hat Marketplacessa. Ohjelmistot voidaan ottaa käyttöön ja ajaa hallinoidun Red Hat Openshifti:n päällä Edge-sijainnissa.

Odotan innolla mitä kaikkia ongelmia voidaan ratkaista Edge-ratkaisujen avulla. Loppuun lisäsin muutaman linkin, jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää ja haluat osallistua mukaan Cloud Satelliten julkistustilaisuuteen 9.3 klo 18.00 Suomen aikaan. Tilaisuudessa on mukana TV:stäkin tuttu futuristi Dr. Michio Kaku. Voit myös tutkailla, mitä kaikkia palveluita on saatavilla Red Hat Marketplace:n kautta Openshiftille tai mitä Cloud Pak for Data sisältää.

Rekisteröidy julkistustilaisuuteen osoitteessa: www.ibm.com/cloud/distributed-event

Tutustu Red Hat Marketplace:n tarjontaan: marketplace.redhat.com/en-us

Tutustu IBM Cloud Satellite -palveluun osoitteessa: www.ibm.com/cloud/satellite

Lisätietoa, miten IBM tekee töitä ekosysteemikumppaneidensa kanssa. Vieraile osoitteessa: www.ibm.com/cloud/blog/ibm-partner-ecosystem-and-cloud-satellite

Lisätietoa IBM Cloud Pak for Data as a Servicesta, vieraile: www.ibm.com/blogs/journey-to-ai/ibm-cloud-pak-for-data-with-ibm-cloud-satellite

 

Oscar Michelsson, IBM Public Cloud, IBM Finland

Oscar Michelsson
Ecosystem Sales Representative IBM Public Cloud, IBM Finland
E-mail: oscar.michelsson@ibm.com
Connect with Oscar on Linkedin

 

[autopilot_shortcode]