Harjoittelijana “Isossa Sinisessä”

By | 3 minute read | Wed, January 8th 2020

Uusi vuosikymmen on aluillaan ja allekirjoittaneen vuoden mittainen työharjoittelu IBM:llä on tulossa puoleenväliin. On siispä oiva aika pohdiskella kulunutta harkkajaksoa IBM:llä. Millaista on olla harjoittelussa IBM:llä? Entä onko töiden ja opiskelun yhdistäminen uhka vai mahdollisuus? Miten kaltaiseni markkinointia opiskeleva IT-keltanokka voi tuoda lisäarvoa suurelle teknologia-alan yritykselle? Spoiler alert: vaikka ja miten! 

Millaista IBM:llä siispä on olla harjoittelussa?

Työskentelyä globaalissa tiimissä, mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi omiin työtehtäviin sekä oppimista kiehtovista ja merkityksellisistä puolustus- ja turvallisuussektoreista? Kyllä kiitos! Näistä syistä päätin hakea IBM:n Nordic National Security and Defence Divisioniin harjoitteluun ja suureksi ilokseni paikka aukeni.

Heti harjoitteluni alettua keskustelimme esihenkilöni kanssa, mihin asioihin haluan keskittyä osastollamme. Markkinoinnin opiskelijana otin luonnollisesti heti koppia markkinoinnin ja viestinnän tehtävistä, mutta halusin ehdottomasti olla mukana osastomme toiminnassa mahdollisimman monipuolisesti. Olenkin päässyt markkinoinnin ja viestinnän ohella mm. auttamaan tarjoustemme laatimisessa ja ideoinnissa, olen järjestänyt paljon tapaamisia, organisoinut tapahtumia kansainväliselle yleisölle ja osallistunut osastomme kehitystyöhön sekä taloudelliseen raportointiin. Olen oppinut paljon, ja on ollut kiehtovaa nähdä alan paalupaikalta, miten paljon merkittäviä meidän kaikkien turvallisuuteen vaikuttavia asioita teknologian avulla on saatu ja voidaan saada aikaan.

Parasta IBM:llä on näiden asioiden lisäksi ollut se, että töissä on hauskaa. Olen mm. opettanut tekoälyalustaamme Watsonia tunnistamaan keskustelupalstojen kommenttien sävyjä, nimennyt itseni juhlallisesti osastomme CPO:ksi eli Chief Plant Officeriksi ja saanut töistä ystäviä, joiden tiedän pysyvän elämässäni harjoittelujakson jälkeenkin.

Kaiken kaikkiaan meitä harjoittelijoita on Suomen IBM:llä yhteensä noin 40. Uskon, että vastauksia tähän kysymykseen on lähes yhtä monta, sillä meiltä löytyy erilaisia osastoja ja työtehtäviä laidasta laitaan aina markkinoinnista projektihallintoon, myyntiin, koodaukseen, konsultointiin ja UX-suunnitteluun – you name it! Täällä on jokaiselle jotain, mikä näkyy jokapäiväisessä työssäni monimuotoisuutena ja työkavereiden ydinosaamisesta oppimisena. Siispä, vaikka jokaisen harjoittelu IBM:llä on varmasti uniikki, talomme monipuolisuus on varmasti meille kaikille yhteinen, merkittävä kokemus.

Miten opintojen ja työn yhdistäminen on sujunut?

Vaikka töiden ja koulun yhdistäminen aluksi jännittikin, syksy sujui oikein mallikkaasti – sekä opintopisteitä että viikottaisia työtunteja kertyi 30. Luonnollisesti oman arjen aikatauluttaminen vaati aikaa sekä aikataulussa pysyminen motivaatiota. Työni ja opintojeni joustavuuden ansiosta tämä on kuitenkin sujunut todella helposti ja alun jännitys kaikkosi nopeasti. Olen pikemminkin huomannut, miten hienosti työni ja opintoni täydentävät toisiaan. Saan luennoista paljon enemmän irti, kun minulla on tuoreessa muistissa omaa konkreettista käytännön kokemusta alalta. Vastavuoroisesti on mahtavaa, kun töissä tulee vastaan tilanteita, joissa meneillään olevista kursseistani on ollut hyötyä.  Kaiken kaikkiaan töihin lähteminen opintojen ohella on ollut äärimmäisen rikastuttava kokemus, jota suosittelisin kaikille.

Entä mitä lisäarvoa IT-alalla kokematon voi tuoda teknologiayritykselle?

Yksi esimerkki siitä, miten hyödyin IBM:n harjoittelusta eräällä luennolla oli keskustelu siitä, mitä annettavaa esimerkiksi kansainvälisen liiketoiminnan tai markkinoinnin opiskelijalla olisi IT-firmalle. Luennollamme vieraili erään IT-firman edustaja kertomassa työstään ja kurssitoverini epäilivät, ettei heidän koulutuksestaan olisi IT-alalla hyötyä. Omien kokemuksieni ansiosta IBM:llä en olisi voinut olla tästä enempää eri mieltä – minkään alan koulutusta ei pitäisi nähdä rajoitteena, vaan mahdollistajana. IT-yritykset eivät pyöri ilman monipuolisia näkökulmia, ihmisiä ja taitoja. Siksi tarvitaan monen alan osaajia täydentämään toisiaan – kukaan ei osaa kaikkea ja yhdessä olemme enemmän. Ja ainahan voi oppia uutta ja laajentaa osaamistaan.

Itse pääsin heti harjoitteluni alussa ideoimaan, miten eri teknologiaratkaisujamme voitaisiin konkreettisesti hyödyntää erään asiakkaamme projektissa. Vaikka tiesin toki tarjoomamme, ei minulla ollut hajuakaan mitä kaikkea ratkaisuillamme voitaisiin oikeasti saada aikaan. Heittelin kuitenkin ennakkoluulottomasti ideoita pöytään ja lopputulos yllätti. Vaikken tiennyt aiheesta lähes mitään, sain paljon kiitosta ideoideni luovuudesta, tuoreudesta sekä kyvystäni ajatella ”boksin ulkopuolelta”. Useampaa ideaani päädyttiin oikeasti viemään eteenpäin ja jalostamaan. Vaikka tuuriakin oli mukana, oli todella upeaa nähdä, kuinka pystyin konkreettisesti tuomaan tiimilleni lisäarvoa ja uusia ajattelutapoja. Oli myös hienoa huomata, kuinka paljon tiimini luotti minuun ja arvosti mielipiteitäni heti alusta saakka – sama meininki on jatkunut tähän päivään asti.

 

Katso video, miten traineet ovat kokeneet työskentelyn IBM:llä:

[autopilot_shortcode]