AI & Machine learning

Design-systeemit tekevät meistä filosofeja – matka kohti automaattista käyttöliittymää

Share this post:

Design-systeemit ovat olleet viime vuosien trendi. Systemaattinen, organisoitu ja pitkälle mietitty kirjasto on parhaimmillaan työkalupakki, joka tehostaa tiimien sisäistä ja -välistä kommunikaatiota sekä yhtenäistää ulkoista käyttäjäkokemusta. Mutta mitä tapahtuu kulisseissa?

Kun internetsivujen suunnittelijoista on jakautunut kymmeniä eri käyttöliittymien suunnittelijoita, myös suunnittelijoiden käyttämä litania työkaluja on kasvanut samaa tahtia. Yhtenäinen konsensus työkaluista, työtavoista ja säännöistä on samassa työkalujen ja käyttöliittymien ilmestymismyräkässä jäänyt vähäisemmälle. Design-systeemiä toteutettaessa, käyttäessä ja uudistaessa on edelleen taustalla suunnittelijoita eri taustoista.

On hyvinkin mahdollista, että elämme systemaattisen käyttöliittymäsuunnittelun kultakautta – jokaiselle työkalulle ja käyttöliittymälle luodaan pikavauhtia yhtenäisiä kirjastoja ja työkaluja niiden käyttöön tahdittamaan yhteistä tekemistä ja linjaamaan pelisääntöjä. Suunnittelutohina mahdollisimman tehokkaasta ja systemaattisesta kirjastosta lanaa yhtä lailla tietä tulevaisuuden tehokkaimmalle suunnittelijalle: automaatiolle.

Tekoäly, tulevaisuuden käyttöliittymäsuunnittelija

Kun käyttöliittymämallit on hiottu viimeisilleen, on bottien, kenties tekoälyn valjastamana, aika kääriä hihat ja käydä hommiin. Käyttöliittymien A/B testaus, käyttödatan hyödyntäminen ja interaktiomallien yhteensovittaminen ei vaadi kokouksia, työpajoja tai aikataulutusta.

Vaarana automaattisissa käyttöliittymissä, kuten Twitterin kehittämän Bootstrapin käyttötrendissä vuonna 2015, on se, että käyttäjäkokemukset alkavat tuntua samalta. Silloin ei pelkkä värien käyttö tai fonttimuutos riitä. Automaatiota ei myöskään pystytä valjastamaan empatiaan, ainakaan vuonna 2019, ja siten mittaamaan käyttäjien kokemuksia. Suunnittelijalla saattaa olla sittenkin tärkeä rooli tekoälyn tulevaisuudessa.

Syvempää brändikokemuksen itsetutkiskelua automaation kautta

Jos design-systeemit toimivat automaation mahdollistajana, on erityisen tärkeää panostaa siihen minkä päälle design-systeemit rakennetaan: designkieleen, eli miksi ja kenelle design-systeemi on rakennettu sekä mitkä ovat sen motiivit. Kun systemaattista kirjastoa aletaan rakentamaan, on ensin katsottava peiliin: keitä me olemme, mitä me teemme ja miksi? Tämä kuulostaa jo melko eksistentialistiselta.

Anna Molly (2016). Basic about UI design system, Medium, https://medium.com/@notannamolly/building-ui-design-system-fb5dc5b58dc5

 

Tekoälyn tulevaisuus pelottaa monia, mutta tämän voi katsoa myös suurena mahdollisuutena. Käyttöliittymien luomisen taustalla tapahtuu suurta pohdiskelua ja itsetutkiskelua. Tulevaisuus design-systeemien maailmassa voi näyttää Paul Gauguinin maalaukselta “Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going?”, vuodelta 1897, jossa ihmisryhmät reflektoivat hartaasti yliluonnollisen hahmon seuratessa vieressä. Onko tässä design-systeemien, ja brändikokemuksen, suunnittelu tulevaisuudessa?

IBM järjestää jälleen Think Summit tapahtuman 29.10. Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa on paljon puheenvuoroja ja keskustelua alan tuoreimmista suuntaviivoista. Allekirjoittanut astuu lauteille puhumaan syvällisemmin design-systeemeistä puheenvuorossaan: “Design Systems – Methods for Scaling User Experience”. Tapahtuman tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Click here to rate this article

Rate this article :

UX/UI Designer, Global Business Services

More AI & Machine learning stories
By Eveliina Paljärvi on Thu, August 15th 2019

Oivalluksia Etelä-Afrikasta

Pohjoismaisen Cloud-yksikön markkinointijohtajamme Eveliina Paljärvi oli kuukauden ajan Etelä-Afrikan Pretoriassa IBM Corporate Service Corps-tehtävissä. Millaista oli asua ja työskennellä kuukauden ajan kulttuurillisesti hyvin erilaisessa maassa toisella pallon puoliskolla? Eveliinan kirjoittama matkaa edeltävä blogikirjoitus löytyy tästä. Peilauksia kuluneeseen Vaikka olenkin jo ehtinyt lomailemaan Etelä-Afrikan matkan jälkeen, tuntuu kuin olisin tullut vasta eilen takaisin Suomeen. Minulta kysellään […]

Continue reading

By Petri Nuojua on Tue, June 25th 2019

Kukoistavan kumppaniekosysteemin kulmakivet

Tuoreena IBM:n kumppaniekosysteemin markkinoinnista vastaavana pohdin tässä blogissa menestyksekkään kumppaniverkoston rakennetta sekä miten se IBM:n kontekstissa näyttäytyy. Perinteinen liiketoiminta-ajattelu pohjautuu vain yrityksen ja asiakkaan väliseen suhteeseen, mutta nykyään toimintaympäristö kuitenkin muuttuu jatkuvasti verkottuneempaan ja kirjavampaan suuntaan. Yksi tämän päivän trendeistä on ekosysteemit, joissa kunkin yrityksen menestyminen on riippuvainen muista yrityksistä sekä koko ekosysteemin menestyksestä, vaikka […]

Continue reading

By Eveliina Paljärvi on Tue, June 4th 2019

Kohti tuntematonta – IBM Corporate Service Corps

Kun vajaa 5 vuotta sitten muutimme “takaisin kaupunkiin”, toteutimme jo jonkin aikaa mielessä olleen idean maailmankartasta olohuoneen seinälle. Tämä akustiikkalevyä oleva musta kartta toimii sekä tilaa hiljentävänä elementtinä että muistutuksena siitä, miten paljon meillä on vielä nähtävää. Jokaiseen maahan laitamme valkoisen nastan pääkaupungin kohdalle (pois lukien suuret maat, kuten Yhdysvallat, jonne laitamme nastan suurimpiin kaupunkeihin […]

Continue reading