Cloud

IBM-onderzoek: één leverancier voor Cloud is achterhaald

Share this post:

 

Branche gerelateerde regelgeving wordt gezien als een belangrijk obstakel voor Cloud adoptie door 68 procent van de respondenten. Eén derde van de respondenten ziet security niet als topprioriteit ondanks cyberaanvallen.

Uit nieuw wereldwijd onderzoek van IBM (blijkt dat er een drastische verschuiving heeft plaatsgevonden in de zakelijke behoeften van Cloud omgevingen. Slechts één procent van de Nederlandse respondenten gaf aan dat ze gebruik maken van een enkele private of public Cloud omgeving. Dit is een daling van 41 procent ten opzichte van 2019 – hiermee is de hybride Cloud omgeving de dominante IT-architectuur geworden.

Het wereldwijde onderzoek, uitgevoerd door IBM Institute for Business Value (IBV) in samenwerking met Oxford Economics, ondervroeg bijna 7.200 C-suite executives in 28 sectoren en 47 landen, waaronder Nederland. De bevindingen geven aan dat de Cloudmarkt het hybride, multiCloud-tijdperk is binnengegaan en dat zorgen over vendor lock-in, beveiliging, compliance en interoperabiliteit als meest belangrijk worden aangeduid.

“De onderzoeksresultaten tonen duidelijk aan dat we ons al ver in het Multi-Cloudtijdperk bevinden en dat zorgen rond vendor lock-in, beveiliging, compliance en interoperabiliteit van het grootste belang blijven. Het is verrassend om te zien dat bij één derde van de deelnemers cyberbeveiliging en het verminderen van de beveiligingsrisico’s niet als één van de grootste zakelijke en IT-investeringen wordt gezien. Terwijl cybercriminelen continu op zoek zijn naar gaten in infrastructuur. Gezien het toenemende belang van onze Cloudomgevingen moeten we goede technologische beslissingen nemen om te voorkomen dat we een “FrankenCloud” creëren.”, aldus Vicky Bunyard, CTO IBM Benelux.

 

Enkele bevindingen uit het onderzoek:

Cyberdreigingen zijn ongekend hoog

 • De complexiteit van de infrastructuur zorgt voor gaten in de beveiliging waar cybercriminelen misbruik van maken.
 • Meer dan een derde van de respondenten geeft aan dat het verbeteren van cyberbeveiliging en het verminderen van beveiligingsrisico’s niet tot hun grootste zakelijke en IT-investeringen behoren.
 • 86% geeft aan dat cybersecurity, die is ingebed in de Cloudarchitectuur, (extreem) belangrijk is voor succesvolle digitale initiatieven.

Bedrijven hekelen vendor lock-in

 • Bijna 78 procent van de Nederlandse deelnemers geeft aan dat workloads volledig overdraagbaar moeten zijn zonder vendor lock-in. Dit is (extreem) belangrijk voor het succes van hun digitale initiatieven.
 • Bijna 77 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat vendor lock-in een belangrijke obstakel is voor het verbeteren van de bedrijfsprestaties in de meeste of alle delen van hun Cloud omgeving.

De acceptatie van de public Cloud evolueert naar sectorspecifieke Cloud omgevingen

 • Bijna 70 procent van de respondenten in de sectoren overheid en financiële dienstverlening noemt de naleving van branche gerelateerde regelgeving een obstakel voor de zakelijke prestaties van hun Cloudomgeving.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven een assessment moeten doen hoe ze de Cloud gebruiken ten aanzien van adoptie, snelheid, migratie, snelheid en kostenbesparingen. Andere aanbevelingen zijn onder meer:

 • Focus op beveiliging en privacy – bepaal waar uw kritieke workloads zich bevinden en bekijk wie en wat er toegang toe heeft. Test regelmatig of de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid worden nageleefd, maar ook of onjuist geconfigureerde activa en softwarekwetsbaarheden onmiddellijk worden aangepakt;
 • Vraag welke workloads naar de Cloud moeten worden verplaatst – inventariseer de IT-omgeving om te bepalen welke workloads en applicaties de meeste waarde opleveren in de Cloud en welke beter geschikt zijn om on-premises te blijven;
 • Laat data voor u werken – analyseer workloads met behulp van AI-gestuurde tools en best practices om te bepalen waar en hoe u ze om de juiste reden op de juiste plaats zet;
 • Bepaal een tactische aanpak – pak de technologische compromissen aan, zoals het selecteren van de beste aanpak om specifieke applicaties te moderniseren en belangrijke kwesties zoals beveiliging, governance en noodherstel te beheren;
 • Bepaal het juiste team – zet een multidisciplinair team van mensen aan het werk om te heroverwegen hoe een onderneming waarde creëert voor haar klanten.

 

Bekijk hier > de volledige onderzoeksresultaten

 

CTO Benelux, IBM

More Cloud stories

Automate work and accelerate business growth

Many companies need help to navigate the rapid changes that define today’s business environment. To improve their responsiveness and flexibility, they are looking for new ways of conducting business, rethinking their processes, and investing in digital transformation projects to increase the robustness of their operations. They rely on business automation technologies to cut out repetitive […]

Continue reading

Sustainability and the technologies enabling the transition

Creating a sustainable future demands significant technological innovation to decarbonize society, restore biodiversity and ecosystem health, foster thriving oceans for sustenance and economic growth, remove atmospheric carbon, transition to sustainable agriculture, and advance eco-friendly cities that align with our vision for a better future. Generative AI has achieved much in recent years and now surpasses […]

Continue reading

Data-driven asset management with IBM Maximo Application Suite and Cloud Pak for Data

IBM has enhanced its Enterprise Asset Management platform, IBM Maximo Application Suite (MAS), with IBM Cloud Pak for Data: a supporting platform which provides a framework for combining a variety of data from different areas of an organization. How does IBM Cloud Pak for Data help organizations gain additional asset management insights from available data? […]

Continue reading