Cloud

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Share this post:

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar.

Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze zelfde organisaties naar een volgende stap.

De overheid wil nu de burgerbeleving centraal zetten en burgers meer waarde aanbieden.

Hierbij speelt het innoveren op de cloud een cruciale rol. Belangrijk bij het opstellen van deze nieuwe digitale agenda, is het opzetten van een bestuursmodel en een goede technologische infrastructuur. Zo kan er prioriteit gegeven worden aan data-gestuurde inzichten en kan men burgers, organisaties en systemen met elkaar verbinden. We zien nu al hoe digitalisering de werkwijze van bepaalde overheidsorganisaties veranderd heeft. Kijk maar naar applicaties zoals Tax-on-web of mypension.be.

Vandaag bestaat de mogelijkheid, meer dan ooit tevoren, om data gegenereerd door mensen, apparaten en systemen, te analyseren, verbanden te leggen en nieuwe inzichten te verwerven. Het volume en de complexiteit van deze data blijft sterk toenemen. Hoewel de middelen schaars zijn en de behoefte aan kostenefficiëntie steeds groter wordt, ontstaat hierdoor de nood aan nieuwe vormen van platformen, gebaseerd op data, gebouwd op de cloud. Platformen die alle soorten gegevens kunnen verwerken.  Of het nu gaat om gestructureerde, semi-gestructureerde of ongestructureerde data. De echte opportuniteit voor organisaties ligt echter in mate waarop AI kan worden toegepast en in het vermogen om applicaties en oplossingen snel te ontwikkelen, implementeren en ondersteunen.

public sector

Waar moeten overheidsorganisaties rekening mee houden?

Digitale inzichten stimuleren innovatie

Met de toename van geconnecteerde apparaten, creëren burgers en ondernemingen meer en meer gegevens over zichzelf. Overheidsorganisaties krijgen daardoor potentiëel toegang tot grotere hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Dit biedt overheden de mogelijkheid om betere inzichten te verwerven en onderbouwde beslissingen te nemen over het welzijn van de burgers en m.b.t. hun eigen processen. Geïnformeerde beslissingen gebaseerd op een juiste verwerking en correcte analyse van de data.

Evenwicht tussen innovatie en verantwoord beheer

Een belangrijke overweging voor de publieke sector is het regelen van de opslag en de toegang tot deze gegevens. Toegang moet eenvoudig zijn en transparant, maar tegelijkertijd in overeenstemming met plaatselijke wet-en regelgeving. Dit staat hoog op de prioriteitenlijst van overheidsleiders. Sterk gereguleerde sectoren, zoals overheid en financiële dienstverlening stellen daarom genuanceerde en gevoelige eisen ten aanzien van infrastructuur, data protectie en veiligheid.

Om overheidsdiensten eenvoudiger, beter en veiliger te maken, zijn innovatieve oplossingen, sterke maatregelen tegen cybercriminaliteit en platformen met hoge beschikbaarheid nodig. Zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van digitale diensten. Cloud computing is essentieel voor de uitbouw van digitale intelligentie en gepersonaliseerde dienstverlening aan de burgers.

Wat na de digitalisering?

Overheidsdiensten beginnen nu reeds in te zien hoe ze dankzij inzicht in data het contact met de burger opnieuw kunnen uitvinden en hun dienstverlening naar een hoger niveau kunnen tillen. Nu kostenefficiëntie en flexibiliteit de norm zijn geworden, gaan deze nieuwe overwegingen een positieve impact hebben op de bestaande diensten en een nieuwe boost geven aan het contact tussen overheid en burger.Wil u graag meer weten over hoe de overheid zich digitaal kan heruitvinden?  Download het rapport

 

BeLux Enterprise Unit Leader Public, Life Sciences, Telco & Utilities, IBM

More stories

How to identify the right MVP use case to ensure its success?

  The MVP use case is the main subject of the MVP; it can be essentially technical, business-oriented, or a combination. Defining the use case is the very first step in the MVP process. Knowing the subject is critical. It allows us to invite the best-fitted resources to the discovery workshop, business framing, architecture, and […]

Continue reading

The importance of asking the right questions for record systems in the public sector

  Document handling is a fundamental part of any organization, including the public sector. However, the public sector faces a unique set of challenges that could be helped by the private sector simply asking the right questions.   Challenges in the public sector While there is some overlap between the challenges regarding document handling found […]

Continue reading

How Crelan will use AI and machine learning to monitor and detect online fraudulent transactions

How Crelan will use artificial intelligence and machine learning to monitor and detect online fraudulent transactions

Continue reading