Analytics

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Share this post:

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar.

Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze zelfde organisaties naar een volgende stap.

De overheid wil nu de burgerbeleving centraal zetten en burgers meer waarde aanbieden.

Hierbij speelt het innoveren op de cloud een cruciale rol. Belangrijk bij het opstellen van deze nieuwe digitale agenda, is het opzetten van een bestuursmodel en een goede technologische infrastructuur. Zo kan er prioriteit gegeven worden aan data-gestuurde inzichten en kan men burgers, organisaties en systemen met elkaar verbinden. We zien nu al hoe digitalisering de werkwijze van bepaalde overheidsorganisaties veranderd heeft. Kijk maar naar applicaties zoals Tax-on-web of mypension.be.

Vandaag bestaat de mogelijkheid, meer dan ooit tevoren, om data gegenereerd door mensen, apparaten en systemen, te analyseren, verbanden te leggen en nieuwe inzichten te verwerven. Het volume en de complexiteit van deze data blijft sterk toenemen. Hoewel de middelen schaars zijn en de behoefte aan kostenefficiëntie steeds groter wordt, ontstaat hierdoor de nood aan nieuwe vormen van platformen, gebaseerd op data, gebouwd op de cloud. Platformen die alle soorten gegevens kunnen verwerken.  Of het nu gaat om gestructureerde, semi-gestructureerde of ongestructureerde data. De echte opportuniteit voor organisaties ligt echter in mate waarop AI kan worden toegepast en in het vermogen om applicaties en oplossingen snel te ontwikkelen, implementeren en ondersteunen.

public sector

Waar moeten overheidsorganisaties rekening mee houden?

Digitale inzichten stimuleren innovatie

Met de toename van geconnecteerde apparaten, creëren burgers en ondernemingen meer en meer gegevens over zichzelf. Overheidsorganisaties krijgen daardoor potentiëel toegang tot grotere hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Dit biedt overheden de mogelijkheid om betere inzichten te verwerven en onderbouwde beslissingen te nemen over het welzijn van de burgers en m.b.t. hun eigen processen. Geïnformeerde beslissingen gebaseerd op een juiste verwerking en correcte analyse van de data.

Evenwicht tussen innovatie en verantwoord beheer

Een belangrijke overweging voor de publieke sector is het regelen van de opslag en de toegang tot deze gegevens. Toegang moet eenvoudig zijn en transparant, maar tegelijkertijd in overeenstemming met plaatselijke wet-en regelgeving. Dit staat hoog op de prioriteitenlijst van overheidsleiders. Sterk gereguleerde sectoren, zoals overheid en financiële dienstverlening stellen daarom genuanceerde en gevoelige eisen ten aanzien van infrastructuur, data protectie en veiligheid.

Om overheidsdiensten eenvoudiger, beter en veiliger te maken, zijn innovatieve oplossingen, sterke maatregelen tegen cybercriminaliteit en platformen met hoge beschikbaarheid nodig. Zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van digitale diensten. Cloud computing is essentieel voor de uitbouw van digitale intelligentie en gepersonaliseerde dienstverlening aan de burgers.

Wat na de digitalisering?

Overheidsdiensten beginnen nu reeds in te zien hoe ze dankzij inzicht in data het contact met de burger opnieuw kunnen uitvinden en hun dienstverlening naar een hoger niveau kunnen tillen. Nu kostenefficiëntie en flexibiliteit de norm zijn geworden, gaan deze nieuwe overwegingen een positieve impact hebben op de bestaande diensten en een nieuwe boost geven aan het contact tussen overheid en burger.Wil u graag meer weten over hoe de overheid zich digitaal kan heruitvinden?  Download het rapport

 

Belux Enterprise Unit Leader Public, Life Sciences, Telco & Utilities at IBM. Spokesperson & Managing Director.

More stories

Reinventing business process automation in the public sector

  Digital transformation, in the form of business automation, is responsible for the current jump in working process efficiency. The end result will be workflows that are both flexible and stable, ready for whatever the future holds. However, is the public sector ready for business automation? Based on the experience of the private sector – […]

Continue reading

Becoming Quantum Ready

Four years after the launch of IBM’s first public quantum computer, the company has 22 systems available to clients and community, which now includes 230,000 users and 111 IBM Q Network client partners. Additionally, 180 billion quantum circuits have been executed using our hardware, resulting in more than 240 publications by researchers around the world. […]

Continue reading

Give existing applications cloud-native flexibility

  The cloud has already had its praises sung widely: it boasts lower costs, high availability, good disaster recovery, and no hardware concerns. But quickly embracing a completely cloud-native infrastructure and application environment is no walk in the park. VMware users can now port existing applications, storage, and networks to a multi-tenant shared environment—within the […]

Continue reading