Public Sector

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Share this post:

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar.

Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze zelfde organisaties naar een volgende stap.

De overheid wil nu de burgerbeleving centraal zetten en burgers meer waarde aanbieden.

Hierbij speelt het innoveren op de cloud een cruciale rol. Belangrijk bij het opstellen van deze nieuwe digitale agenda, is het opzetten van een bestuursmodel en een goede technologische infrastructuur. Zo kan er prioriteit gegeven worden aan data-gestuurde inzichten en kan men burgers, organisaties en systemen met elkaar verbinden. We zien nu al hoe digitalisering de werkwijze van bepaalde overheidsorganisaties veranderd heeft. Kijk maar naar applicaties zoals Tax-on-web of mypension.be.

Vandaag bestaat de mogelijkheid, meer dan ooit tevoren, om data gegenereerd door mensen, apparaten en systemen, te analyseren, verbanden te leggen en nieuwe inzichten te verwerven. Het volume en de complexiteit van deze data blijft sterk toenemen. Hoewel de middelen schaars zijn en de behoefte aan kostenefficiëntie steeds groter wordt, ontstaat hierdoor de nood aan nieuwe vormen van platformen, gebaseerd op data, gebouwd op de cloud. Platformen die alle soorten gegevens kunnen verwerken.  Of het nu gaat om gestructureerde, semi-gestructureerde of ongestructureerde data. De echte opportuniteit voor organisaties ligt echter in mate waarop AI kan worden toegepast en in het vermogen om applicaties en oplossingen snel te ontwikkelen, implementeren en ondersteunen.

public sector

Waar moeten overheidsorganisaties rekening mee houden?

Digitale inzichten stimuleren innovatie

Met de toename van geconnecteerde apparaten, creëren burgers en ondernemingen meer en meer gegevens over zichzelf. Overheidsorganisaties krijgen daardoor potentiëel toegang tot grotere hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Dit biedt overheden de mogelijkheid om betere inzichten te verwerven en onderbouwde beslissingen te nemen over het welzijn van de burgers en m.b.t. hun eigen processen. Geïnformeerde beslissingen gebaseerd op een juiste verwerking en correcte analyse van de data.

Evenwicht tussen innovatie en verantwoord beheer

Een belangrijke overweging voor de publieke sector is het regelen van de opslag en de toegang tot deze gegevens. Toegang moet eenvoudig zijn en transparant, maar tegelijkertijd in overeenstemming met plaatselijke wet-en regelgeving. Dit staat hoog op de prioriteitenlijst van overheidsleiders. Sterk gereguleerde sectoren, zoals overheid en financiële dienstverlening stellen daarom genuanceerde en gevoelige eisen ten aanzien van infrastructuur, data protectie en veiligheid.

Om overheidsdiensten eenvoudiger, beter en veiliger te maken, zijn innovatieve oplossingen, sterke maatregelen tegen cybercriminaliteit en platformen met hoge beschikbaarheid nodig. Zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van digitale diensten. Cloud computing is essentieel voor de uitbouw van digitale intelligentie en gepersonaliseerde dienstverlening aan de burgers.

Wat na de digitalisering?

Overheidsdiensten beginnen nu reeds in te zien hoe ze dankzij inzicht in data het contact met de burger opnieuw kunnen uitvinden en hun dienstverlening naar een hoger niveau kunnen tillen. Nu kostenefficiëntie en flexibiliteit de norm zijn geworden, gaan deze nieuwe overwegingen een positieve impact hebben op de bestaande diensten en een nieuwe boost geven aan het contact tussen overheid en burger.Wil u graag meer weten over hoe de overheid zich digitaal kan heruitvinden?  Download het rapport

 

Belux Enterprise Unit Leader Public, Life Sciences, Telco & Utilities at IBM. Spokesperson & Managing Director.

More Public Sector stories

Why treating citizens as customers matters

Imagine living in a future where governments could proactively and personally meet their citizens’ needs. Where, instead of having to wait in line and being reduced to a number, people could tap into and interact with government services as quickly and easily as if they’re ordering a takeaway meal on their favorite app. Where empowered […]

Continue reading

How IBM helps drive a sustainable food supply chain

Could you describe the exact journey your food makes before it ends up in your kitchen? Don’t feel bad if you can’t: the classic supply chain is characterized by a lack of precise and accurate information. Customers have no way of tracking their fruits or veggies from seed-to-plate, while suppliers and farmers often have to […]

Continue reading

Modeling of alcoholic fermentation in champagne-production context

By Technord, IBM partner “This is champagne” One of the main challenges in the agro-food production is to handle the variability of the raw matters to deliver a final product meeting the quality specifications. The champagne production is a typical example: the quality of the main substrate, the grapes juice, depends on the yearly weather, […]

Continue reading