Analytics

Tim Pauwels over zijn weg naar Wimbledon 2019

Share this post:

Mijn weg naar Wimbledon werd werkelijkheid met mijn selectie om als lijnrechter te arbitreren op de 2019 kwalificaties. Dit kwam volledig onverwacht. Heel veel arbiters willen dit graag bijwonen. Dat ik, als Belg, gekozen werd om in dit schaakspel een pion te spelen was een fantastische ervaring. Het geeft je ook de kans om alles wat er achter de schermen plaats vindt mee te maken. Ik vertel je graag wat meer details tijdens dit interview.

Wat gebeurt er dan achter de schermen van zo een groot tennistornooi?

Als arbiter kom je nooit rechtstreeks in contact met de spelers, maar toch is het een volledig andere ervaring als toeschouwer. Je bent zelf op het veld waarbij iedere beslissing een match kan bepalen en je dus echt een actieve rol speelt in hoe een wedstijd verloopt. Tevens kom je als lijnrechter op plaatsen waar een toeschouwer enkel maar van kan dromen, dit zorgt ervoor dat het een unieke ervaring is.

Wimbledon & Technologie, een samenspel voor een unieke ervaring. Hoe ervaar je dit?

Op Wimbledon merk je ook dat data een heel belangrijk topic is. Overal zie je langs de velden ‘ Data Collectors’ zitten. Deze zorgen ervoor dat niet aleen het publiek, maar ook jij als lijnrechter achter de schermen, de matchen kunt volgen. Het publiek krijgt tijdens de wedstrijd de laatste inzichten op het scorebord. Hierdoor kunnen ze zien wat de kantelmomenten in de wedstrijd waren. Als tennisfan, die niet op Wimbledon zelf kan zijn, is de Wimbledon App een fantastisch middel. Je kan IBM Slamtracker online raadplegen. Deze zorgt voor de laatste inzichten. Je kan dus alles realtime mee volgen.

Wimbledon 2019

Wimbledon 2019

Wat is jouw favoriete databron op het terrein?

De snelheidsmeter is de databron die ik als kind altijd al belangrijk vond. Ik weet nog goed dat ik toen altijd opkeek hoe hard de spelers konden serveren.  Nu als lijnrechter ligt dit toch anders. De quote ‘It’s not just the players who fear 148MPH serves.’, die momenteel op bepaalde billboards staat is hiervan een fantastisch voorbeeld. Als lijnrechter is het altijd leuk om te zien hoe hard de opslag was waarover jij moest beslissen of die ‘in or out’ was. Een keuze die jij moet maken in een fractie van een seconde.

Vanwaar jouw interesse in data en IT technologie?

Zelf ben ik als business developer aan het werk bij een technologisch bedrijf in Gent. Wij zijn een bedrijf dat chatbots ontwikkelt. De andere tak Apollo8 analyseert dagelijks data. Hierdoor bekijk ik Wimbledon op nog een andere manier dan de meeste lijnrechters omdat ik besef dat ieder data puntje uniek is. Ik zie dat technologie ervoor zorgt dat machine en mens nog beter kunnen samenwerken. Hierdoor is Wimbledon zelfs online voor de gebruikers, hier de fans, een ultieme ervaring.

Wimbledon Tim Pauwels

Wimbledon Tim Pauwels

Technologie is niet meer weg te denken in de sportwereld….klopt?

Door AI (Artificiële Intelligentie) kunnen de mensen thuis, die de wedstrijd niet konden volgen, binnen 2 minuten na de wedstrijd een volledig verslag zien. Er zijn geen uren montage nodig. Door het gebruik van de spelers hun reactie en dat van het publiek kan men realtime de hoogtepunten van de wedstrijden bepalen.

Ik was ook verrast door de details die je ter beschikking hebt via Slamtracker. Dit geeft de mensen thuis een duidelijk beeld van hoe de wedstrijdverlopen is. Het vertelt ieder punt en geeft duidelijke inzichten. Dit kan ervoor zorgen dat het publiek en de spelers kunnen zien waardoor ze soms de wedstrijd verloren en wat de ‘key points’ waren. Dat de spelers binnen de 20 minuten na hun wedstrijd een volledige analyse krijgen is een meerwaarde dat ieder tornooi kan gebruiken.

 

 

Wil je nog iets meegeven?

Ik ben fan… van tennis en Wimbledon natuurlijk. Maar ook van het gebruik van Technologie ten dienste van de sport en de beleving voor het publiek. Ik ben zeker, net zoals iedereen, benieuwd wie dit jaar het enkelspel wint. Halep of Williams, Federer of Djokovic? Ik supporter dit weekend alvast mee. (update zondag 14 juli 21 u – ondertussen kunnen we zowel Halep als Djokovic feliciteren met hun overwinning)

(interview met Tim Pauwels, Business Developer bij Clever, Artificial Intelligence Chatbots)

More Analytics stories

How do we create a safer supply chain that combats food waste?

This question becomes increasingly important in the fight for sustainability. Blockchain, a system that protects data against manipulation, is a first step toward more transparency. Our planet is becoming increasingly congested. In 5 years the number of people on earth will exceed 8 billion. And by 2050 the population is expected to be 9 billion. […]

Continue reading

A whole new approach to security

How to take risks without fear and thrive in the face of cyber uncertainty? It’s not just a question of another security tool. What we need is a new, resilient mindset and a more unified approach. Valuable lessons were learned at the IBM Security Summit Belgium 2019. Technology is changing our lives. We buy houses […]

Continue reading

Connect every link with Supply Chain automation

Intelligent automation allows manufacturers and retailers to optimise their supply chains relatively easily and quickly, without relinquishing control. However, 69 percent of logistics organisations have not yet fully integrated their supply chains. What logistical challenges do retailers and manufacturers face and how do they solve them? From the supply of raw materials to the final […]

Continue reading