Data & AI

Tim Pauwels over zijn weg naar Wimbledon 2019

Share this post:

Mijn weg naar Wimbledon werd werkelijkheid met mijn selectie om als lijnrechter te arbitreren op de 2019 kwalificaties. Dit kwam volledig onverwacht. Heel veel arbiters willen dit graag bijwonen. Dat ik, als Belg, gekozen werd om in dit schaakspel een pion te spelen was een fantastische ervaring. Het geeft je ook de kans om alles wat er achter de schermen plaats vindt mee te maken. Ik vertel je graag wat meer details tijdens dit interview.

Wat gebeurt er dan achter de schermen van zo een groot tennistornooi?

Als arbiter kom je nooit rechtstreeks in contact met de spelers, maar toch is het een volledig andere ervaring als toeschouwer. Je bent zelf op het veld waarbij iedere beslissing een match kan bepalen en je dus echt een actieve rol speelt in hoe een wedstijd verloopt. Tevens kom je als lijnrechter op plaatsen waar een toeschouwer enkel maar van kan dromen, dit zorgt ervoor dat het een unieke ervaring is.

Wimbledon & Technologie, een samenspel voor een unieke ervaring. Hoe ervaar je dit?

Op Wimbledon merk je ook dat data een heel belangrijk topic is. Overal zie je langs de velden ‘ Data Collectors’ zitten. Deze zorgen ervoor dat niet aleen het publiek, maar ook jij als lijnrechter achter de schermen, de matchen kunt volgen. Het publiek krijgt tijdens de wedstrijd de laatste inzichten op het scorebord. Hierdoor kunnen ze zien wat de kantelmomenten in de wedstrijd waren. Als tennisfan, die niet op Wimbledon zelf kan zijn, is de Wimbledon App een fantastisch middel. Je kan IBM Slamtracker online raadplegen. Deze zorgt voor de laatste inzichten. Je kan dus alles realtime mee volgen.

Wimbledon 2019

Wimbledon 2019

Wat is jouw favoriete databron op het terrein?

De snelheidsmeter is de databron die ik als kind altijd al belangrijk vond. Ik weet nog goed dat ik toen altijd opkeek hoe hard de spelers konden serveren.  Nu als lijnrechter ligt dit toch anders. De quote ‘It’s not just the players who fear 148MPH serves.’, die momenteel op bepaalde billboards staat is hiervan een fantastisch voorbeeld. Als lijnrechter is het altijd leuk om te zien hoe hard de opslag was waarover jij moest beslissen of die ‘in or out’ was. Een keuze die jij moet maken in een fractie van een seconde.

Vanwaar jouw interesse in data en IT technologie?

Zelf ben ik als business developer aan het werk bij een technologisch bedrijf in Gent. Wij zijn een bedrijf dat chatbots ontwikkelt. De andere tak Apollo8 analyseert dagelijks data. Hierdoor bekijk ik Wimbledon op nog een andere manier dan de meeste lijnrechters omdat ik besef dat ieder data puntje uniek is. Ik zie dat technologie ervoor zorgt dat machine en mens nog beter kunnen samenwerken. Hierdoor is Wimbledon zelfs online voor de gebruikers, hier de fans, een ultieme ervaring.

Wimbledon Tim Pauwels

Wimbledon Tim Pauwels

Technologie is niet meer weg te denken in de sportwereld….klopt?

Door AI (Artificiële Intelligentie) kunnen de mensen thuis, die de wedstrijd niet konden volgen, binnen 2 minuten na de wedstrijd een volledig verslag zien. Er zijn geen uren montage nodig. Door het gebruik van de spelers hun reactie en dat van het publiek kan men realtime de hoogtepunten van de wedstrijden bepalen.

Ik was ook verrast door de details die je ter beschikking hebt via Slamtracker. Dit geeft de mensen thuis een duidelijk beeld van hoe de wedstrijdverlopen is. Het vertelt ieder punt en geeft duidelijke inzichten. Dit kan ervoor zorgen dat het publiek en de spelers kunnen zien waardoor ze soms de wedstrijd verloren en wat de ‘key points’ waren. Dat de spelers binnen de 20 minuten na hun wedstrijd een volledige analyse krijgen is een meerwaarde dat ieder tornooi kan gebruiken.

 

 

Wil je nog iets meegeven?

Ik ben fan… van tennis en Wimbledon natuurlijk. Maar ook van het gebruik van Technologie ten dienste van de sport en de beleving voor het publiek. Ik ben zeker, net zoals iedereen, benieuwd wie dit jaar het enkelspel wint. Halep of Williams, Federer of Djokovic? Ik supporter dit weekend alvast mee. (update zondag 14 juli 21 u – ondertussen kunnen we zowel Halep als Djokovic feliciteren met hun overwinning)

(interview met Tim Pauwels, Business Developer bij Clever, Artificial Intelligence Chatbots)

More Data & AI stories

Automate work and accelerate business growth

Many companies need help to navigate the rapid changes that define today’s business environment. To improve their responsiveness and flexibility, they are looking for new ways of conducting business, rethinking their processes, and investing in digital transformation projects to increase the robustness of their operations. They rely on business automation technologies to cut out repetitive […]

Continue reading

Sustainability and the technologies enabling the transition

Creating a sustainable future demands significant technological innovation to decarbonize society, restore biodiversity and ecosystem health, foster thriving oceans for sustenance and economic growth, remove atmospheric carbon, transition to sustainable agriculture, and advance eco-friendly cities that align with our vision for a better future. Generative AI has achieved much in recent years and now surpasses […]

Continue reading

The possibilities of predictive maintenance

  Wouldn’t it be nice if you could predict more accurately when an asset will need maintenance? IBM has expanded his Enterprise Asset Management platform Maximo Application Suite (MAS) with functionality to support customers in their ´Journey to Predict´. How does this new functionality work and what can you do with it? Predictive maintenance gives […]

Continue reading