Public Sector

Artificiële Intelligentie: Nieuwe mogelijkheden voor de overheid

Share this post:

(reading time 5 minutes) (Lisez cet article en Français)

Ontdek de visie van Sreeram Visvanathan, IBM Global Managing Director, Government.

Elk bedrijf heeft klanten waar ze veel om geven. Of u nu een retailer bent die Italiaanse meubels verkoopt, een elektronicabedrijf dat de modernste apparatuur maakt, of een olie- en gasbedrijf bent of een bank, de klant is koning. Maar de belangrijkste klant-bedrijf relatie is zeker die is tussen de burger en de overheid. Kan artificiële intelligentie helpen deze relatie te verbeteren ?

Verwachting van de burgers

Vandaag de dag wordt er van de overheidsinstellingen en ambtenaren een ongeëvenaard vertrouwen en verantwoording verwacht. Er is weinig tot geen ruimte voor fouten. “Geld terug of omruilen” bestaat niet. Er zijn vele duizenden routinebeslissingen die een domino-effect kunnen hebben op een heel land, gaande van het beslissen wie wij aan onze grenzen toelaten tot ervoor zorgen dat uitkeringen bij de juiste persoon terechtkomen.

Overheden dragen een enorme verantwoordelijkheid en plicht om het goed te doen, elke keer weer. In een steeds meer globaliserende en complexe wereld, wordt het gebruik van technologie om voorop te blijven niet langer als innovatief beschouwd, maar als iets wat burgers minimaal verwachten van de overheid.

Bescherming van de burgers en de staat.  Voldoen aan de behoeften van een veranderende demografische structuur. Het aantrekken van bedrijven en buitenlandse investeringen. Het aanbieden van gepersonaliseerde en gecontextualiseerde diensten aan bedrijven, burgers en bezoekers.  Dat zijn de eisen die worden gesteld aan de ambtenaren van vandaag. Elke belanghebbende verwacht vandaag de dag dat zijn of haar interactie met de overheid ten minste net zo goed, of zelfs beter, verloopt als in de zakelijke wereld. Dit terwijl er een immense strijd om budget heerst en onder een steeds strakkere tijdlijn. Klinkt dit u bekend in de oren?

Augmented Intelligence

Beeldt u eens in hoe een wereld met behulp van artificiële intelligentie eruit zou kunnen zien. Sommigen noemen het “Artificial Intelligence”, artificiële intelligentie. Wij noemen het eerder “Augmented Intelligence”, verhoogde intelligentie. Verschillende overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren reeds geëxperimenteerd met AI, maar het gebruik ervan staat echt nog in de kinderschoenen.

Maar waar begin je nu eigenlijk, in dit tijdperk van mens en machine? Welk proces kies je om mee te starten? Onderstaande vragen kunnen u helpen de meest geschikte toepassing van AI voor uw organisatie te bepalen:

  • Maakt het kandidaat-proces gebruik van veel data? Zou het toevoegen van andere soorten data (ongestructureerd, open source, data van derden) nieuwe inzichten kunnen opleveren en het kandidaat-proces kunnen verbeteren? Bijvoorbeeld, zou de politie die reageert in een noodsituatie, beter kunnen reageren als ze toegang hadden tot meerdere soorten data?
  • Is er bij het kandidaat-proces een bepaalde vorm van gepersonaliseerde dienstverlening vereist? Zouden specifieke gegevens over de burger of het bedrijf de aard van de dienstverlening veranderen? Bijvoorbeeld hyperlokale diensten voor een gemeenschap op basis van de specifieke behoeften van die gemeenschap.
  • Neemt het proces veel tijd in beslag, maar is het voornamelijk repetitief? Is een zekere mate van kennis en intelligentie vereist om het proces met succes uit te voeren? Bijvoorbeeld visumaanvragen voor zakelijke reizigers.

Je zou kunnen stellen dat de meeste overheidsprocessen in de drie bovengenoemde categorieën vallen. Ik heb echter vastgesteld dat sponsors van AI-projecten dankzij dit soort vragen makkelijker een vergelijking kunnen maken tussen de verschillende kandidaat-processen en scenario’s. Het helpt hun te bepalen welk scenario het meeste potentieel heeft om tastbare resultaten op te leveren. Tijdens onze samenwerking met overheidsklanten rond AI-projecten hebben we ook een aantal patronen gezien die bepalend zijn voor succes. AI dient gezien te worden als een essentieel onderdeel van een transformatieproject, in plaats van een technische kennis die leuk is om te hebben. Teams die werken aan AI-projecten, moeten worden aangemoedigd de status quo aan te vechten. Ze dienen kritisch te kijken naar waarom dingen op een bepaalde manier worden gedaan.  De teams moeten nieuwe mogelijkheden ontdekken, geholpen door “augmented intelligence” en co-creation-methodologieën zoals IBM Design Thinking.

In de hele wereld zien we een nieuwe generatie leiders. Leiders die artificiële intelligentie niet zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een onmisbare katalysator voor het heruitvinden van uw organisatie. Hoe gaat u AI omarmen om uw organisatie te transformeren en de relatie met de burger en de bedrijfswereld naar een hoger niveau te tillen?  Download onze whitepaper en ontdek het ware potentieel van artificiële intelligentie voor uw organisatie.

Global Managing Director, Government, Healthcare & Life Sciences at IBM

More Public Sector stories

Connect every link with Supply Chain automation

Intelligent automation allows manufacturers and retailers to optimise their supply chains relatively easily and quickly, without relinquishing control. However, 69 percent of logistics organisations have not yet fully integrated their supply chains. What logistical challenges do retailers and manufacturers face and how do they solve them? From the supply of raw materials to the final […]

Continue reading

Tim Pauwels over zijn weg naar Wimbledon 2019

Mijn weg naar Wimbledon werd werkelijkheid met mijn selectie om als lijnrechter te arbitreren op de 2019 kwalificaties. Dit kwam volledig onverwacht. Heel veel arbiters willen dit graag bijwonen. Dat ik, als Belg, gekozen werd om in dit schaakspel een pion te spelen was een fantastische ervaring. Het geeft je ook de kans om alles […]

Continue reading

Heineken lays foundation for data-driven strategy with IBM

Central BI-platform in the cloud for cross-business insights Data is the new gold. Particularly for a multinational company such as Heineken that has to take into account both regional and international economic aspects and consumer preferences. To be able to take well-considered decisions in the future based on internal and external data, Heineken wants to […]

Continue reading