Government

Artificiële Intelligentie: Nieuwe mogelijkheden voor de overheid

Share this post:

(reading time 5 minutes) (Lisez cet article en Français)

Ontdek de visie van Sreeram Visvanathan, IBM Global Managing Director, Government.

Elk bedrijf heeft klanten waar ze veel om geven. Of u nu een retailer bent die Italiaanse meubels verkoopt, een elektronicabedrijf dat de modernste apparatuur maakt, of een olie- en gasbedrijf bent of een bank, de klant is koning. Maar de belangrijkste klant-bedrijf relatie is zeker die is tussen de burger en de overheid. Kan artificiële intelligentie helpen deze relatie te verbeteren ?

Verwachting van de burgers

Vandaag de dag wordt er van de overheidsinstellingen en ambtenaren een ongeëvenaard vertrouwen en verantwoording verwacht. Er is weinig tot geen ruimte voor fouten. “Geld terug of omruilen” bestaat niet. Er zijn vele duizenden routinebeslissingen die een domino-effect kunnen hebben op een heel land, gaande van het beslissen wie wij aan onze grenzen toelaten tot ervoor zorgen dat uitkeringen bij de juiste persoon terechtkomen.

Overheden dragen een enorme verantwoordelijkheid en plicht om het goed te doen, elke keer weer. In een steeds meer globaliserende en complexe wereld, wordt het gebruik van technologie om voorop te blijven niet langer als innovatief beschouwd, maar als iets wat burgers minimaal verwachten van de overheid.

Bescherming van de burgers en de staat.  Voldoen aan de behoeften van een veranderende demografische structuur. Het aantrekken van bedrijven en buitenlandse investeringen. Het aanbieden van gepersonaliseerde en gecontextualiseerde diensten aan bedrijven, burgers en bezoekers.  Dat zijn de eisen die worden gesteld aan de ambtenaren van vandaag. Elke belanghebbende verwacht vandaag de dag dat zijn of haar interactie met de overheid ten minste net zo goed, of zelfs beter, verloopt als in de zakelijke wereld. Dit terwijl er een immense strijd om budget heerst en onder een steeds strakkere tijdlijn. Klinkt dit u bekend in de oren?

Augmented Intelligence

Beeldt u eens in hoe een wereld met behulp van artificiële intelligentie eruit zou kunnen zien. Sommigen noemen het “Artificial Intelligence”, artificiële intelligentie. Wij noemen het eerder “Augmented Intelligence”, verhoogde intelligentie. Verschillende overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren reeds geëxperimenteerd met AI, maar het gebruik ervan staat echt nog in de kinderschoenen.

Maar waar begin je nu eigenlijk, in dit tijdperk van mens en machine? Welk proces kies je om mee te starten? Onderstaande vragen kunnen u helpen de meest geschikte toepassing van AI voor uw organisatie te bepalen:

  • Maakt het kandidaat-proces gebruik van veel data? Zou het toevoegen van andere soorten data (ongestructureerd, open source, data van derden) nieuwe inzichten kunnen opleveren en het kandidaat-proces kunnen verbeteren? Bijvoorbeeld, zou de politie die reageert in een noodsituatie, beter kunnen reageren als ze toegang hadden tot meerdere soorten data?
  • Is er bij het kandidaat-proces een bepaalde vorm van gepersonaliseerde dienstverlening vereist? Zouden specifieke gegevens over de burger of het bedrijf de aard van de dienstverlening veranderen? Bijvoorbeeld hyperlokale diensten voor een gemeenschap op basis van de specifieke behoeften van die gemeenschap.
  • Neemt het proces veel tijd in beslag, maar is het voornamelijk repetitief? Is een zekere mate van kennis en intelligentie vereist om het proces met succes uit te voeren? Bijvoorbeeld visumaanvragen voor zakelijke reizigers.

Je zou kunnen stellen dat de meeste overheidsprocessen in de drie bovengenoemde categorieën vallen. Ik heb echter vastgesteld dat sponsors van AI-projecten dankzij dit soort vragen makkelijker een vergelijking kunnen maken tussen de verschillende kandidaat-processen en scenario’s. Het helpt hun te bepalen welk scenario het meeste potentieel heeft om tastbare resultaten op te leveren. Tijdens onze samenwerking met overheidsklanten rond AI-projecten hebben we ook een aantal patronen gezien die bepalend zijn voor succes. AI dient gezien te worden als een essentieel onderdeel van een transformatieproject, in plaats van een technische kennis die leuk is om te hebben. Teams die werken aan AI-projecten, moeten worden aangemoedigd de status quo aan te vechten. Ze dienen kritisch te kijken naar waarom dingen op een bepaalde manier worden gedaan.  De teams moeten nieuwe mogelijkheden ontdekken, geholpen door “augmented intelligence” en co-creation-methodologieën zoals IBM Design Thinking.

In de hele wereld zien we een nieuwe generatie leiders. Leiders die artificiële intelligentie niet zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een onmisbare katalysator voor het heruitvinden van uw organisatie. Hoe gaat u AI omarmen om uw organisatie te transformeren en de relatie met de burger en de bedrijfswereld naar een hoger niveau te tillen?  Download onze whitepaper en ontdek het ware potentieel van artificiële intelligentie voor uw organisatie.

Global Managing Director, Government, Healthcare & Life Sciences at IBM

More stories

IBM, together with 30 organizations, signs the Digital Inclusion Charter

“I personally believe that inclusion is a basic human right and should be part of the DNA of every leader. Since a long time, inclusion is one of the core values of IBM. The Digital Inclusion Alliance is for me a great initiative, where we can turn our values into action. We’re all in this […]

Continue reading

The importance of asking the right questions for record systems in the public sector

  Document handling is a fundamental part of any organization, including the public sector. However, the public sector faces a unique set of challenges that could be helped by the private sector simply asking the right questions.   Challenges in the public sector While there is some overlap between the challenges regarding document handling found […]

Continue reading

The easiest way to anonymize public sector data before publication

  Starting in 2022, the new WOB/WOO legislation will be implemented in the Netherlands, requiring public authorities to proactively publish data. However, in response to privacy concerns, the published documents need to be anonymized before publication. How will public authorities keep up with the demands of anonymizing large amounts of documentation while data sources are […]

Continue reading