Preskoči na glavno vsebino

Modrejša mesta

Varne soseske. Kakovostne šole.
Dostopna nastanitev. Tekoči promet.
Vse to je mogoče.

Analiziramo prihodnost mest


Več kot polovica ljudi na zemlji živi v mestih, število urbanega prebivalstva pa naj bi se do sredine stoletja po napovedih še podvojilo. Vsako mesto je edinstveno, njihove uprave pa se vendarle soočajo s podobnimi izzivi, ki večinoma zahtevajo ustvarjalno in inovativno reševanje. Gospodarski pritiski zmanjšujejo razpoložljiva sredstva. Globalna konkurenca za finančna sredstva in energijo in od mestnih uprav terja, da storijo več z manj sredstvi. Zastarela infrastruktura lahko omeji vire in povzroča izgubo pri vsem mestnih postopkih.

Kot središča poslovanja, kulture in življenja so mesta prostor za integracijo številnih načel in inovacij Modrejšega planeta: modrejše izobraževanje, zdravstvo, uporaba vode in energije, javna varnost, transport in državna uprava, če jih naštejemo le nekaj. Z uporabo teh preizkušenih pristopov lahko mesta upravljajo rast in razvoj na trajnosten način, kar povečuje blaginjo za vse.

Članek "Modrejša mesta na modrejšem planetu: zagotavljanje trajnostne rasti in blaginje s strateško uporabo tehnologije" opisuje izzive, s katerimi se srečujejo mestne uprave. Preizkušene rešitve in nove tehnologije za upravljanje podatkov in koordinacijo virov lahko pomagajo prilagoditi mestne sisteme za učinkovitejšo izrabo sredstev. S pravimi orodji in inovativnimi idejami lahko naredimo življenje v mestih bolj prijetno.


 

Sistemi modrejših mest


 

 

Predstavljamo niz pogovorov "Modrejše mesto"
Moderno mesto je sistem sistemov. Sodelovanje prinaša rezultate.

Mesto, ki živi
Izpolnjujemo rastoče potrebe po izobraževalnih, zdravstvenih in socialnih storitvah tudi zdaj, ko število prebivalstva narašča.

Napajamo mesto
Uvajamo modrejši sistem za proizvodnjo, upravljanje ter dobavo energije in vode.

Mesto v gibanju
Izkoriščamo napredek na področju prometa in potovanj, in to kljub manj razpoložljivim virom in rastočemu prebivalstvu.

Razvijamo mesto
Osredotočamo se na poslovne stavbe, način našega dela in investicije.

Mesto sanj
Zremo v prihodnost gospodarskega in socialnega razvoja.


 

 

'Mesta so odlična za spodbujanje sprememb
 in obnovljivih energij. Mesta lahko služijo
 kot inovacijske platforme, ki ustvarjajo
 gruče podjetij okoli zelene energije.'
   Claude Turmes
   Član Evropskega parlamenta,
   Reuters, 10. februarja 2009

Do leta 2050
bo 70 odstotkov ljudi
živelo v mestih.
Na svetu bo najmanj 27 'megalomanskih mest' s po
10 milijoni prebivalcev – danes jih je 19.

Inovativna mesta

Modrejši transport
Nekatera mesta začnejo s preoblikovanjem transportnih sistemov. Singapur (US) in Brisbane (US) v sodelovanju z družbo IBM razvijata modrejše sisteme, ki zajemajo vse od orodij za predvidevanje do modrejših kartic in zaračunavanja za povzročanje zastojev, da bi tako zmanjšali promet in onesnaževanje.

Modrejša policija in služba za ukrepanje ob nesrečah
New York (US), Rio de Janeiro (US) in Memphis (US) v boju proti zločinu. Za koordinacijo enot, ki ukrepajo ob nesrečah, uporabljata orodja za analizo podatkov, brezžične naprave in video nadzor.

Modrejše upravljanje energije in vode
Mesto Corpus Christi, v Teksasu, uporablja programsko opremo družbe IBM v centralnem sistemu za sledenje in klicnem centru, ki pokriva celotno mesto. Omogoča učinkovitejše odzivanje na težave in boljšo razporeditev mestnih virov.

Malta (US) gradi modrejše energetsko omrežje, ki povezuje energetske in vodne sisteme in bo zaznaval izpuste in omogočal različno zaračunavanje, potrošnikom pa večji nadzor. Z novim sistemom bodo na Malti prešli s fosilnih goriv na obnovljive vire energije.

Modrejša vlada
V Angliji je mestni svet mesta Coventry (US) organiziral tridnevni dogodek IBM Jam, katerega cilj so bili obsežni pogovori z meščani in drugimi interesnimi skupinami o prihodnosti mesta.

Albuquerque (PDF, 142KB), New Mexico, uporablja poslovno inteligentno rešitev, ki omogoča samodejno skupno rabo podatkov med 7000 zaposlenimi na več kot 20 oddelkih. Rešitev je zagotovila skoraj 2000-odstotni prihranek pri stroških.

IBM lahko pomaga osebam na vodilnih položajih v mestih in različnih panogah povečati vitalnost in konkurenčnost urbanih okolij. To dosefajo z rešitvami, ki lahko optimizirajo celotno mesto, izboljšajo kakovost in učinkovitost storitev ter zmanjšajo izgubo in stroške, povezane z neučinkovitimi postopki in nekoordiniranim izvajanjem.