Preskoči na glavno vsebino

Modrejši denar

Enke in ničle so ljudem po svetu v pomoč, da razmišljajo o dolarjih in centih na modrejši način

Novi izzivi in priložnosti za finančne storitve

Finančne organizacije po vsem svetu delujejo z mislijo na prihodnost. Novih izzivov je vedno več, ker pa se globalno gospodarstvo nenehno razvija, se pojavljajo tudi nove priložnosti.

Začnimo z izzivi. Ti prinašajo potrebo po novih pravilih za banke, ki bi bila usmerjena v zmanjšanje tveganj v sistemu, povečanje kapitalskih rezerv in rast dohodka. Ob tem morajo banke ohranjati konkurenčnost in partnerstvo z netradicionalnimi akterji, ponovno vzpostavitev zaupanja v globalnem finančnem sistemu in pridobiti ter zadržati vedno zahtevnejše stranke. In to je le nekaj primerov.

Priložnosti so torej namenjene tistim, ki želijo preusmeriti pogovor od težav k možnostim. Globalno gospodarstvo naj bi v naslednjih 15 letih doseglo 5,8-odstotno rast. Globalna sredstva naj bi se v istem časovnem obdobju povečala za štirikrat, na 1264 trilijonov dolarjev1, medtem ko 2,5 milijarde oseb po vsem svetu, ki imajo omejen dostop do bančnih storitev ali pa ga sploh nimajo, predstavlja še neizkoriščen potencial za pridobivanje strank.

Večina teh sprememb bo vidna pri nastajajočih trgih. Po podatkih nedavne raziskave, ki jo je izvedel IBM-ov inštitut za poslovno vrednost (US), se morajo banke bolj osredotočati na stranke. To naj počnejo z uporabo sofisticiranih vpogledov, s katerimi lahko izboljšajo obvladovanje tveganja, določanje cen, usmerjanje učinkovitosti delovanja in zadovoljstvo strank.

Modrejše bančno poslovanje s fizičnimi osebami. Oglejte si videoposnetek

Modrejše bančno poslovanje s fizičnimi osebami
Bančništvo mora preusmeriti svoje poslovne modele in se namesto na izdelek osredotočiti na stranko. Oglejte si, kako. Oglejte si videoposnetek. (00:05:22 min)

Pogovori o modrejšem planetu


 

Nazaj k osnovam bančništva za odkrivanje priložnosti

Kljub negotovim gospodarskim razmeram in regulativni nestabilnosti bančni sektor odlikujejo inovacije na različnih področjih poslovanja, kot so zmanjševanje kompleksnosti poslovanja, obvladovanje tveganj in osredotočanje na stranke s pomočjo napredne analitike.

Udeleženci konference 2010 Smarter Industries Symposium (US), ki prihajajo z različnih bančnih in finančnih trgov, so izpostavili tri kritične ukrepe, ki jih morajo bančne in finančne organizacije sprejeti, če želijo premagovati izzive na trgu in hkrati izkoristiti nove priložnosti:

Poenostavljeno poslovanje za večjo učinkovitost in prilagodljivost
Podjetja iz finančnega sektorja prenavljajo način poslovanja in izboljšujejo podatkovne baze uporabnikov za doseganje večje učinkovitosti.

Osredotočenost na stranko
Do nedavno se banke niso dovolj posvečale upravljanju obstoječe mreže strank. Prav tako so bili udeleženci mnenja, da se banke v preteklosti niso dovolj posvečale optimizaciji podatkov ter uporabi analitike, s čimer bi lahko dosegle boljše upravljanje odnosov s strankami in vzpostavile zaupanje, kot tudi dosegale rast.

Obvladovanje tveganj z inovativnostjo
Z obvladovanjem tveganj lahko banke dosegajo boljšo finančno donosnost. Banke zato vse bolj iščejo inovativne pristope k poslovanju, ki jim omogočajo ohranjanje konkurenčnosti in rast.

Registrirajte se in si zagotovite svoj izvod poročil The Smarter Industries reports (US), kot tudi preberite več o konferenci 2010 Smarter Industries Symposium.

V naslednjih nekaj letih bodo morale banke preoblikovati strategije, če bodo želele uspešno kljubovati spremembam na trgih in v regulativnem okolju. Banke, ki napredno razmišljajo, same odločajo o svoji usodi. Če ukrepajo hitro in učinkovito, lahko s preoblikovanjem poslovnega modela podprejo glavno poslovanje in s tem občutno znižajo stroške vodenja banke. Ob tem obstoječe podatke spremenijo v uporaben vpogled, kar omogoča razvoj novih izdelkov in širitev poslovanja na nova področja ter trge.


1 ali 1264 kvadrilijonov - ocena organizacije Economist Business Unit, IBM-ov inštitut za poslovno vrednost