Hoppa till huvudinnehållet

Smartare analys

Smartare analys innebär att skapa insikt ur data för att kunna fatta bättre och snabbare beslut för framtiden

Vad står i vägen för din analys – och din framgång

Skulle Malcolm X formulerat sina bevingade ord “Education is our passport to the future, for tomorrow belongs to the people who prepare for it today” är det inte otroligt om han idag bytt ut ”Education” mot analys. För mig som jobbat med affärsanalys och Business Intelligence i många år kan jag med stor säkerhet säga att analys är nyckeln till morgondagens framgång. Det är dock lätt för mig att säga, men jag vet också att många företag och organisationer brottas med hur de ska angripa analys på ett bra sätt.


Smartare analys gör dig mer framgångsrik

Organisationer som anammat analys är mer framgångsrika än sina konkurrenter – och avståndet till konkurrenterna ökar. Smartare analys sammanfattar IBMs sätt att utnyttja alla dina källor, för både strukturerad och ostrukturerad data, och skapa insikt ur denna information. Dessa insikter hjälper dig att fatta bättre och snabbare beslut, för att öka din konkurrenskraft och fortsätta vara framgångsrik framöver.


Många företag har redan upptäckt fördelarna med analys

Titta på videon
(00:03:41)

Varje dag skapas 2,5 kvintiljoner byte data. Många företag har redan upptäckt hur de kan utnyttja de enorma datamängderna för att leverera rätt produkter, förebygga bedrägerier, fatta välgrundade och snabbt beslut och förändra och förbättra sina organisationer.


IBM CEO Study: Informationsutnyttjande en framgångsfaktor

När IBM intervjuade över1700 vd:ar, CEO:er och motsvarande chefer inom offentlig sektor visade det sig att informationsutnyttjande redan idag är en vattendelare mellan framgångsrika och mindre framgångsrika organisationer. Bland de framgångsrika cheferna uppger 54 procent att de utnyttjar data för att skapa insikter och 57 procent att de använder dessa insikter för vidare beslut. Det är hästlängder före de vd:ar som uppger att deras organisationer är mindre framgångsrika.

Titta på videon
(00:01:08)


Konkurrera i en uppkopplad värld präglad av Big Data

Vår tid präglas av att vara uppkopplade och enorma informationsmängder, Big Data. Människor kommunicerar mer än någonsin. Sammantaget genererar vi femton petabyte ny information varje dag - ungefär åtta gånger så mycket information som finns i samtliga amerikanska akademiska bibliotek. Under 2011 skickades uppskattningsvis 7000 miljarder textmeddelanden. Det finns nästan 6000 miljoner mobiltelefonabonnemang och idag är två miljarder människor anslutna till Internet samt interagera och dela information på webbplatser som Facebook och Twitter.


Utvecklingen inom informationsanalys

IBM och Saïd Business School vid Oxford University, har nyligen frågat personer från affärsverksamhet eller IT om hur de ser på utvecklingen inom big data. 63 procent uppger att informationsanalys kan ge konkurrensfördelar och 76 procent av de tillfrågade uppgav att de arbetar med någon form av big data-initiativ. Rapporten “Analytics: The real-world use of Big Data” ger 1144 personer sin syn på utvecklingen inom Big Data och dess möjligheter.


CMO + CIO

Titta på videon
(00:03:53)

IBM intervjuade 3200 IT-chefer i enCIO-studie. Det stod då klart att deras prioriteringar i stor utsträckning sammanföll med marknadschefernas. 79 procent av IT-cheferna uppger bland annat att en av deras viktigaste prioriteringar är att utnyttja data för att skapa värdefulla insikter för organisationen, vilket CMO:erna också uppgav. I rapporten CMOs and CIOs Acquaintances or allies? beskrivs vilka vinster ett utökat samarbete mellan CMO och CIO kan ge.


Framgångsrik marknadsföring kräver informationsanalys

IBM har intervjuat 1734 marknadschefer runt om i världen. I rapporten ”From Streched to Strengthened” framkommer att de mest framgångsrika marknadscheferna har, förutom traditionella marknadsanalyser, hittat sätt att utnyttja nya digitala datakällor för att bättre förstå individer, kunder och marknaden.

Titta på videon
(00:03:50)


IBMs smartare analys ger effektivare vindkraft

Titta på videon
(00:01:30)

Det är svårt att hitta en optimal placering för vindturbiner. Därför har det danska energibolaget Vestas Wind Systems tagit hjälp av smartare analys från IBM för att förbättra placeringen av företagets vindturbiner. Med denna analyslösning kan Vestas analysera mängder av strukturerad och ostrukturerad data såsom väderleksrapporter, mån- och tidvattenscheman samt en rad olika geodata och vädermodeller. Den analys som tidigare kunde ta flera veckor att göra går nu på mindre än en timme.


Vi bloggar om smartare analys

På IBMs blogg Ensmartareplanet.se bloggar vi kontinuerligt om smartare analys, både generellt och för olika branscher. Där kan du läsa det senaste, få insyn i hur företag kan använda och använder analys och där kan du diskutera och ställa frågor.

Vill du veta mer om smartare analys, kontakta:

Johan Walldius profile picture

Johan Walldius

Johan är ansvarig för tjänsteområdet smartare analys inom IBMs konsultorganisation, GBS, Global Business Services.

Kontakta Johan


Smartare analys för olika branscher: