Sus

Gestionarea mai inteligentă a apei

Fie prea multă, fie complet inexistentă, apa este subiectul la care lumea trebuie să se gândească într-un mod mai inteligent

Gestionarea apei

Sistemele curente de gestionare a apei afectează în mod nefavorabil unul din cinci locuitori ai planetei

Multe persoane cred că apa este ieftină şi din abundenţă. Însă din cauza sistemelor noastre curente de gestionare a apei, unul din cinci locuitori ai planetei nu are acces la apă de băut sigură, curată.

Deşi cantitatea totală de apă a acestei planete nu s-a modificat niciodată, natura apei se modifică. Totul, de la locurile în care cade ploaia la compoziţia chimică a oceanelor, se află într-o transformare continuă. Iar aceste modificări ne obligă să ridicăm câteva întrebări foarte dificile despre locul în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea şi de modul în care facem aceste lucruri.

Lăsat în voia propriilor mecanisme, Pământul are un sistem de ape aproape perfect, care se autoreglează. Cu toţii ne amintim lecţiile din şcoala primară: apa se evaporă din oceane şi formează norii. Aceşti nori plutesc deasupra pământului şi aduc ploi. Apa de ploaie ajunge în lacuri, râuri sau acvifere. Apa din lacuri, râuri şi acvifere fie se evaporă înapoi în atmosferă, fie în cele din urmă ajunge înapoi în oceane, completând un ciclu.

Însă omul pune beţe în roate.

De fiecare dată când interacţionăm cu apa, o modificăm, o redirecţionăm sau îi alterăm structura Deşi este o entitate de nivel global, apa este tratată drept o problemă regională. Nu există o piaţă globală, iar transferul internaţional este foarte redus. "Apa înseamnă cantitate, calitate, spaţiu şi timp", spune Ian Cluckie, Profesor de hidrologie şi gestiune a apei al Universităţii din Bristol, în Raportul IBM Global Innovation Outlook privind gestiunea apei (US). "Dacă avem probleme mari sau nu depinde în întregime de locul în care trăim."

Însă odată cu inovaţia vine şi inspiraţia. Odată cu dezvoltarea tehnologică - reţele de senzori sofisticate, măsurători inteligente, calcule de mare precizie şi analize performante - putem privi mai inteligent modul în care gestionăm apa planetei. Putem monitoriza, măsura şi analiza întregi ecosisteme acvatice, de la râuri şi lacuri de acumulare, la pompele şi ţevile din casele noastre. Le putem oferi tuturor persoanelor, organizaţiilor, companiilor, comunităţilor şi naţiunilor dependente de o aprovizionare continuă cu apă dulce - adică tuturor - o viziune unică, fiabilă, aplicabilă şi de ultimă oră asupra utilizării apei. Însă aceasta este doar prima picătură.

Este nevoie de...

10 litri de apă pentru a obţine o coală de HÂRTIE

40 de litri de apă pentru a obţine o felie de PÂINE 
	
70 de litri de apă pentru a creşte un MĂR 

80 de litri de apă per dolar de PRODUS INDUSTRIAL

91 de litri de apă pentru a obţine o livră de PLASTIC

120 de litri de apă pentru a obţine un pahar de VIN
	
140 de litri de apă pentru a obţine o cană de CAFEA
	
1300 de litri de apă pentru a creşte un kilogram de GRÂU 

4800 de litri de apă pentru a obţine un kilogram de CARNE DE PORC
	
 10855 de litri de apă pentru a produce o pereche de BLUGI 

15500 de litri de apă pentru a obţine un kilogram de CARNE DE VITĂ

16600 de litri de apă pentru a obţine un kilogram de PIELE

 

Dacă putem anticipa, 
putem proteja mai bine 

 America de Sud  
 Bazinul principal: Amazon
suprafaţă: 7212185 km pătraţi 

Instrumentele de vizualizare şi de anticipare facilitează o gestiune mai durabilă a celor mai mari râuri ale lumii, inclusiv sistemul de râuri brazilian Paraguay-Parana.

Dacă putem anticipa, putem proteja mai bine    În fiecare an agricultura globală pierde aproximativ 60 de procente din cei 2500 de miliarde de litri pe care îi utilizează.

IBM şi Nature Conservancy construiesc instrumente avansate bazate pe Web pentru gestiunea bazinelor râurilor. Lucrând cu cercetători IBM, aceştia rulează simulări computerizate într-un mediu 3D geospaţial pentru a ajuta utilizatorii să vizualizeze efectele posibile ale diverselor scenarii de politici pentru utilizarea terenurilor şi a apei asupra serviciilor ecosistemului şi asupra biodiversităţii.


 6,5 miliarde de picături în găleată

Ciclul hidrologic a mutat apa în jurul lumii timp de mii de ani. Însă interacţiunea tot mai pregnantă a omului cu acest ciclu a adăugat o serie de niveluri de complexitate şi consecinţe. 

TRANSPORTUL VAPORILOR 

SCHIMB DE RADIAŢII 

UTILIZARE DOMESTICĂ
Cererea urbană de lacuri de acumulare şi râuri redirecţionează curgerea naturală a apei dulci.

EVAPORARE
 
PRECIPITAŢII

 EMISII DE CARBON

 Dioxidul de carbon din atmosferă este captat de oceane, crescând nivelul de aciditate al apei acestora. 

 
NAVIGAŢIE
Ambarcaţiunile elimină apă reziduală la mii de mile distanţă de locurile din care a fost colectată, introducând specii potenţial dăunătoare în noi ecosisteme. 

 
ENERGIE
Barajele hidroelectrice perturbează ecosistemele râurilor. 

AGRICULTURĂ
Irigaţiile masive, fertilizatorii şi pesticidele care se scurg din ferme poluează râuri şi ape subterane. 

EXTRACŢII	
Înlăturarea apei freatice din zonele de coastă reduce presiunea apei în subteran, permiţând apei sărate să se infiltreze şi să se amestece cu rezervele de apă dulce. 

CANALIZARE
Scurgerile netratate pot infecta sursele de apă, însă tratamentul apelor reziduale se face cu consum intens de energie şi creşte emisiile de carbon.  PESCUIT
 Pescuitul în proporţii exagerate poate epuiza surse critice de alimentaţie şi poate altera iremediabil ecosistemele acvatice. 

 NAVIGAŢIE
Ambarcaţiunile elimină apă reziduală la mii de mile distanţă de locurile din care a fost colectată, introducând specii potenţial dăunătoare în noi ecosisteme.

 CIRCUITUL APELOR SUBTERANE

 

Există aproape 53.000 de agenţii de gestiune a apei numai în Statele Unite. Însă nu există coordonare între aceste agenţii, în ciuda faptului că ele gestionează o resursă comună. Nu există o partajare a datelor pentru obţinerea unei imagini de ansamblu a întregului ecosistem al apei.

Printr-o îmbinare a tehnologiilor de colectare a informaţiilor şi a instrumentelor de analiză, gestionarea globală a apei poate fi transformată, chiar complet reconfigurată. Eforturile IBM sunt direcţionate către conservarea şi protejarea apei curate pentru băut, spălat, curent electric, alimentaţie, producţie industrială şi irigarea culturilor.

Noi modalităţi de a utiliza apa inteligent

O picătură de apă: Progresul făcut de Centrul de cercetare al IBM în ceea ce priveşte purificarea şi desalinizarea ar putea face apa curată accesibilă pentru o mai mare parte a populaţiei globului. Urmăriţi înregistrarea video (2:01 min).

La pescuit: Senzorii avansaţi şi analiza în timp real fac golful din Galway, Irlanda, mai inteligent. Urmăriţi înregistrarea video (3:44 min).

Gestionarea mai inteligentă a apei: Este nevoie de 35 de galoane de apă pentru a obţine o cană de cafea. Gestionarea apei trebuie să fie mai inteligentă. Urmăriţi înregistrarea video (0:32 min).

O picătură de apă. Vedeţi filmul. La pescuit. Vedeţi filmul. Gestionarea inteligentă a apei. Vedeţi filmul.

O picătură de apă. Vedeţi filmul. La pescuit. Vedeţi filmul. Gestionarea inteligentă a apei. Vedeţi filmul.


 

Expertiza
se manifestă în aval şi
în amonte 

SmartBay Galway
 În Galway Bay, Irlanda, datele sunt colectate dintr-o varietate de surse şi sunt utilizate pentru a informa un număr mare de industrii. 

 Mai multe

IBM a deschis două Centre de excelenţă pentru gestionarea apei. Un Centru din Irlanda (US) a dezvoltat un proiect denumit SmartBay Galway. Acesta va colecta în timp real un flux permanent de date privind calitatea apei, acvacultura, conţinutul chimic, energia valurilor şi mişcarea mareei, ajutând pescarii locali să gestioneze culturile de crustacee şi patrulele de pe plaje să urmărească curenţii puternici sau bancurile de meduze.

Centrul din Amsterdam va juca un rol cheie în lansarea programului de inovare a gestiunii apei denumit Dutch Government's Flood Control 2015 (US). În cadrul acestui program, participanţii, de la companii daneze la instituţii de învăţământ şi agenţii guvernamentale, vor colabora cu scopul de a preveni inundarea zonelor de deltă aflate la mică altitudine.

Iar compania IBM însăşi face economii de mai mult de 3 milioane de dolari pe an la o fabrică de semiconductoare din America de Nord, printr-o soluţie amplă de gestionare a apei.


 

Pentru a 
gestiona trebuie 
să măsurăm 

 River and Estuary Observatory Network (Reţeaua de observare a râului şi estuarului)
 
Urmărirea râului invizibil

Autorităţile municipale pierd în mod obişnuit până la 50 de procente din resursele de apă din cauza infrastructurilor neetanşe.

Şi alte eforturi ale IBM sunt direcţionate în mod similar către conservarea şi protejarea apei curate pentru băut, spălat, curent electric, producţie industrială, alimentaţie şi irigarea culturilor. În New York, de exemplu, Institutul Beacon pentru râuri şi estuare (US) lucrează cu IBM pentru a implementa River and Estuary Observatory Network (REON), prin senzori plutitori de-a lungul râului Hudson, ca parte a unui studiu de monitorizare şi conservare. Scopul este acela de a reuşi să înţelegem, în timp real, cum reacţionează râul la orice eveniment, de la furtuni la secetă şi la interacţiunea cu omul.