Sus

Sisteme grid inteligente

Electricitatea a alimentat din totdeauna calculatoarele. Acum, prin sistemele grid inteligente, calculatoarele reîntorc serviciul.

Sisteme grid inteligente - Articole

Factorii de risc ai sistemelor grid (US) Informaţii privind strategiile şi soluţiile pentru securizarea sistemelor grid

Autovehicule electrice (US) Industria energetică şi cea auto sunt pregătite pentru a parcurge împreună drumul spre e-mobility

 


 

Disponibilitatea de a plăti pentru servicii specifice: Pe primul loc se află grupul persoanelor cu vârsta de 18-24 ani. 68%, Average (all age groups): 45%, 56%, 68%. TContoare inteligente şi instrumente de autogestionare. 65%, 57%, 75%. Servicii terţă parte de gestionare a energiei. 42%, 37%, 54%. Notificarea întreruperilor pe telefonul mobil. 18–24  Medie (toate grupurile de vârstă)  65+.

Decenii întregi, energia electrică nu a fost ceva care să preocupe omul obişnuit.

Decât în cazurile în care se oprea alimentarea. Şi atunci devenea principala preocupare... până când alimentarea cu energie electrică era restabilită. Dar lucrurile s-au schimbat.

Modificările climatice, creşterea preţului energiei şi noile tehnologii reprezintă forţe ce remodelează conştiinţa colectivă a consumatorilor, transformându-i pe mulţi din "plătitorii pasivi ai facturii" în consumatori informaţi şi preocupaţi de mediul înconjurător, care doresc să joace un rol activ în utilizarea energiei. Acum, odată cu apariţia tehnologiilor care fac posibile sistemele grid inteligente, companiile pot oferi clienţilor informaţiile şi controlul de care aceştia au nevoie pentru a-şi modifica modelul comportamental şi a-şi reduce consumul şi costurile energetice.

Începutul erei digitale

IBM ajută companiile furnizoare de energie să integreze inteligenţa digitală în reţelele electrice. Aceste sistemele grid inteligente utilizează senzori, contoare, elemente de control digitale şi instrumente analitice pentru a automatiza, monitoriza şi controla fluxul bidirecţional de energie la nivelul fiecărei operaţii — de la centrala electrică şi până la priza electrică. Companiile furnizoare de energie electrică pot să optimizeze performanţa grid-ului, să prevină întreruperile de alimentare cu energie, să restabilească rapid alimentarea şi să permită consumatorilor să-şi gestioneze utilizarea energiei chiar şi la nivelul fiecărui aparat electric.

Sistemele grid mai inteligente pot de asemenea să încorporeze noile forme de energie durabilă, cum ar fi energia eoliană şi solară, şi să interacţioneze local cu sursele de energie distribuite sau cu vehiculele electrice conectate pentru alimentare.


 

Sisteme grid inteligente

Energia în cifre: Cei doisprezece membri ai Global Intelligent Utility Network Coalition promovează sistemele grid inteligente în întreaga lume

În 2007, IBM a înfiinţat o coaliţie alcătuită din companii inovatoare în domeniul utilităţilor publice, pentru a accelera utilizarea tehnologiilor sistemelor grid inteligente şi a susţine aplicarea celor mai stringente măsuri de transformare. Global Intelligent Utility Network Coalition doreşte să schimbe modul în care este produsă, distribuită şi utilizată energia, prin adăugarea inteligenţei digitale în sistemele existente, pentru reducerea numărului de întreruperi şi defecţiuni, gestionarea cererii şi integrarea surselor de energie regenerabile, cum ar fi energia eoliană şi solară.

În prezent Coaliţia are doisprezece membri, care servesc aproape 100 de milioane de clienţi din întreaga lume. Fiecare membru al Coaliţiei contribuie cu o expertiză unică. De exemplu, DONG Energy, din Danemarca, este un lider în domeniul energiei regenerabile, cu 20% din energia pe care o produce provenind de la centrale eoliene şi având ca obiectiv ca până în 2020 50% din energia produsă să provină din surse ce nu emit CO2. Iar compania indiană NDPL oferă perspectiva furnizării energiei pe o piaţă emergentă, unde fiabilitatea şi accesul complet la electricitate reprezintă în continuare o problemă.

În cadrul Coaliţiei, sunt împărtăşite idei şi cele mai bune practici prin întâlniri în persoană sau interacţiuni virtuale, sunt evaluate eforturile, sunt furnizate cunoştinţe pentru rezolvarea unor probleme cu caracter critic şi sunt iniţiate acţiuni de colaborare. De exemplu, centrul de demonstraţii pentru sistemul grid inteligent al companiei CenterPoint Energy le-a furnizat celor de la Country Energy expertiza necesară pentru a-şi realiza propriul centru, în Queenbeyan, Australia.

Prima acţiune de colaborare a Global Intelligent Utility Network Coalition a fost crearea modelului Smart Grid Maturity (US), care a fost utilizat de peste 60 de companii de utilităţi din întreaga lume, pentru autoevaluare şi planificarea unui program propriu de adoptare a sistemului grid inteligent. Recent, a fost donat Institutului de Inginerie a Software-ului din cadrul universităţii Carnegie Mellon. Alte acţiuni de colaborare au ca obiective: studiul impactului pe care sistemele grid inteligente îl au asupra modificărilor climatice, perspectivele clienţilor, standardele şi interoperabilitatea şi posibilele modele normative ale viitorului.

Ca membru al IUN Coalition, colaborăm şi ne împărtăşim experienţa cu cei mai buni din lume pentru a ne atinge obiectivele: optimizarea utilizării energiei eoliene, îmbunătăţirea eficienţei şi fiabilităţii energetice şi realizarea investiţiilor în sistemele grid inteligente, menţinând costurile la un nivel redus. Jens Jakobsson,Vicepreşedinte Power Distribution,DONG Energy, Danemarca.

Global Intelligent Utility Network Coalition. 1. Alliander - The Netherlands, 2. Centerpoint Energy, Inc - U.S.,  3. CPFL Energia - Brazil, 4. DONG Energy - Denmark, 5. E.ON AG-Germany, 6. ERDF - France, 7. Essential Energy - Australia, 8. IBM - U.S., 9. KEPCO of Korea - South Korea, 9. KEPCO of Korea - South Korea, 10. Oncor - u.s., 11. Pepco Holdings - U.S., 12. Progress Energy - U.S., 13. Sempra Energy - U.S., 14- Tata Power Delhi Distribution Ltd,   15. TEPCO of Tokyo - Japan

 

Membrii Global Intelligent Utility Network Coalition

Alliander (Arnhem, Olanda) Alliander, cea mai mare companie furnizoare de energie din Olanda, susţine adoptarea şi utilizarea pe o scară mai largă a autovehiculelor electrice şi colaborează cu alte companii pentru a asigura, până în 2012, 10.000 de puncte de încărcare în toată ţara.

CenterPoint Energy (Houston, Texas) CenterPoint Energy Houston Electric este o companie de transmisie şi distribuţie care deserveşte aproximativ 2,2 milioane de consumatori în zona Houston, al patrulea oraş ca mărime din Statele Unite, şi care operează pe o piaţă a energiei electrice lipsită de reglementări. Centrul de demonstraţii CenterPoint Energy a fost unul dintre primele din lume care au prezentat avantajele contoarelor inteligente şi ale restabilirii alimentării, posibile datorită tehnologiilor încorporate în sistemele grid inteligente.

Country Energy (Queenbeyan, Australia) Cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice din Australia, care asigură alimentarea a 95% din teritoriul statului New South Wales. Centrul de demonstraţii inovator Intelligent Network (IN) al Country Energy arată care sunt avantajele unui sistem grid inteligent, utilizând exemple concrete, cum ar fi stocarea energiei şi tehnologia V2G (Vehicle to Grid).

CPFL (Sao Paulo, Brazilia) CPFL este cea mai mare companie privată din sectorul electric brazilian şi prima companie care negociază credite de carbon.

DONG Energy (Copenhaga, Danemarca) DONG Energy este una dintre principalele companii energetice din nordul Europei, cu activităţi în întregul lanţ de valorificare a energiei. Au început lucrul la proiectele privind încărcarea temporizată a vehiculelor cu energie eoliană intermitentă.

ERDF (Paris, Franţa) ERDF, divizia de distribuţie a EDF şi cea mai mare companie de distribuire a energiei electrice din Uniunea Europeană, intenţionează să valorifice capabilităţile de gestionare avansată a contoarelor, pentru a îmbunătăţi operaţiile, controlul, mentenanţa şi dezvoltarea reţelelor electrice.

IBM (New York, NY) IBM ajută clienţii din întreaga lume să realizeze sisteme grid inteligente printr-o abordare bazată pe soluţii complete, acţiuni de informare privind politicile şi reglementările şi conştientizarea zonelor critice, cum ar fi standardele. Soluţiile IBM tratează întregul lanţ de valorificare a energiei, reprezentând o parte importantă a iniţiativei de creare a unei planete mai inteligente.

NDPL (Delhi, India)
NDPL, o societate mixtă înfiinţată de Tata Power şi guvernul din Delhi, a lansat o iniţiativă care a determinat reducerea semnificativă a pierderilor de energie şi automatizarea substaţiilor din India. De asemenea, NDPL este un lider al promovării normativelor pentru crearea sistemelor grid inteligente în India.

Oncor Electric Delivery (Dallas, Texas) Oncor este o companie de distribuire şi transmitere a energiei electrice în care se aplică un management superior al resurselor, pentru a asigura consumatorilor o alimentare fiabilă cu electricitate. Oncor operează cel mai mare sistem de distribuire şi transmitere a energiei electrice din Texas, asigurând alimentarea pentru aproximativ 3 milioane de locuinţe şi companii, printr-o reţea ale cărei linii au o lungime de aproximativ 117.000 de mile.

PHI (Washington, D.C.) PHI este una dintre cele mai mari companii de livrare a energiei de pe coasta de est a Statelor Unite, servind consumatori din trei state şi din Districtul Columbia. Site-ul Web al companiei PHI oferă înregistrările video "Day in the Life Of", pentru a-i ajuta pe clienţi să înţeleagă ce avantaje le vor aduce tehnologiile sistemelor grid inteligente şi programele de creştere a eficienţei energetice.

Progress Energy (Raleigh, Carolina de Nord) Progress Energy este o societate de servicii utilitare publice complet integrată, ce deserveşte Florida, Carolina de Nord şi Carolina de Sud, de la producţie şi până la consum. Recent, în 2008, cei de la Progress Energy au aniversat un secol de activitate, propunându-şi ca în continuare să îmbunătăţească eficienţa fluxului de energie prin sistemul lor, prin controlul tensiunii electrice şi localizarea defecţiunilor.

Sempra Energy (San Diego, California) Sempra Energy susţine iniţiativa de înnoire a contoarelor în statul California, prin derularea unui program de montare pe scară largă a contoarelor inteligente. Până la sfârşitul anului 2011, toţi clienţii casnici şi comerciali vor avea montate contoare inteligente. În plus, munca lor contribuie la îmbunătăţirea mai multor aspecte ale sistemelor grid inteligente prin cercetări în domeniul microreţelelor, mentenanţa bazată pe stare a substaţiilor şi un sistem OMS/DMS avansat.


 

Watch the Smart Grid

Alimentarea planetei cu energie

Reţeaua electrică a fost concepută pe vremea lui Edison, proiectată pe vremea lui Eisenhower şi instalată pe vremea lui Nixon. De atunci, nu a mai fost modernizată.


 

Smart Grid feature stories

Analiza, gestionarea resurselor şi alte tehnologii fac fermele eoliene mai inteligente, stimulând acest domeniu de activitate cu dezvoltare rapidă.

Industria energetică şi cea auto sunt pregătite pentru a parcurge împreună drumul spre e-mobility.

Informaţii privind strategiile şi soluţiile pentru securizarea sistemelor grid inteligente.