Sus

Exploatări petroliere mai inteligente

Ajungeţi mai repede la sursele de petrol "imediate". Măriţi gradul de exploatare. Depistaţi şi rezolvaţi problemele înainte de a se manifesta.


Oamenii au început să utilizeze petrolul încă din 4000 ÎH.
În Orientul Mijlociu, petrolul brut putea fi găsit la suprafaţă şi era utilizat ca adeziv sau pentru impermeabilizare.Primele puţuri petroliere au fost forate în 1859, lângă Titusville, Pennsylvania. 
Benzina se numeşte în limba engleză

Prospecţiunea petrolieră

Fiecare are preţul lui

Este vorba de preţul benzinei, care determină schimbarea comportamentului unei persoane... dacă va conduce mai puţin, va utiliza un autovehicul în comun cu altcineva, va apela la transportul public sau îşi va cumpăra un autovehicul cu consum mai mic.

În Statele Unite, preţul benzinei a atins un vârf în această vară - 5 $ în unele zone - ceea ce i-a făcut pe mulţi să devină conştienţi de criza energetică mondială şi de necesitatea ca prospecţiunile şi exploatările petroliere să devină mai inteligente.

Se estimează că în intervalul 2005-2030 cererea de energie va creşte cu 50%, în special din cauza economiilor cu dezvoltare rapidă, cum ar fi cele din China şi India. Deşi există o preocupare tot mai intensă pentru utilizarea energiei nucleare, solare sau a altor forme de energie alternativă, experţii sunt de acord că, în viitorul apropiat, combustibilul fosil, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, va rămâne o sursă semnificativă de energie.

"Petrolul uşor accesibil" a fost găsit
Chiar şi în prezent, există multe necunoscute cu privire la zăcămintele de petrol şi gaze ale planetei. Se estimează că se extrage numai 33% din petrolul existent în zăcămintele existente. Cum putem îmbunătăţi gradul de exploatare? Unde putem găsi noi zăcăminte?

Aceste probleme sunt complicate de faptul că "petrolul uşor accesibil" a fost deja găsit. Zăcămintele de petrol şi gaze descoperite recent se află în locuri îndepărtate, la mare adâncime, cum ar fi bogatul zăcământ Tupi, la 290 de kilometri de coasta Braziliei şi la o adâncime de 7,2 kilometri, sub un strat de sare, rocă, nisip şi apă.

Extragerea fiecărei picături
Dacă luăm în considerare faptul că printr-o creştere de numai 1,5% a gradului de exploatare s-ar putea produce suficient petrol pentru a asigura consumul mondial o jumătate de an... este clar de ce companiile inovatoare din sectorul energetic se concentrează pe îmbunătăţirea gradului de exploatare a zăcămintelor existente.

Câmpurilor petrolifere le este adăugată inteligenţă
Este momentul potrivit, pentru că dispunem de tehnologia necesară: sistemele utilizate pentru câmpurile petrolifere sunt din ce în ce mai inteligente. Noile tehnologii deep computing au inovat modelarea seismică tridimensională, permiţând oamenilor de ştiinţă să descopere zăcăminte care altă dată nu puteau fi sesizate. Prospecţiunile petroliere sunt îmbunătăţite cu ajutorul tehnologiilor de sesizare automată şi al instrumentelor de analiză a datelor: sunt identificate zăcăminte viabile, creşte cantitatea de petrol extras, productivitatea este mai mare şi pot fi anticipate problemele, minimizând riscurile pentru oameni şi mediul înconjurător. Virtualizarea permite monitorizarea exploatărilor petroliere de la distanţă, reducând solicitările la care este supusă forţa de muncă.


 

Exploatările petroliere inteligente de pe glob
IBM s-a implicat în industria petrolieră din 1955. Astăzi avem cinci centre de cercetare pentru crearea exploatărilor petroliere inteligente: în Calgary (Canada), Stavanger (Norvegia), Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), Beijing (China) şi Moscova (Rusia).

Explorări petroliere mai inteligente
Repsol cu sediul în Madrid, a colaborat cu IBM şi oameni de ştiinţă din toată lumea pentru a îmbunătăţi acurateţea prospecţiunilor petroliere la mare adâncime în Golful Mexic, utilizând cele mai puternice procesoare multicore de pe planetă pentru analiza datelor seismice.

Creşterea producţiei
Compania norvegiană de exploatare a petrolului şi gazelor naturale StatoilHydro utilizează senzori şi telemetria pentru a monitoriza condiţiile în timp real. Prin preluarea tuturor datelor de la senzorii din teren şi de la echipamente şi combinarea acestora cu vizualizări tridimensionale, ei pot lua decizii mai inteligente.

Integrarea geologiei
IBM a ajutat Landmark (US), o sucursală de servicii a Halliburton Energy Services, să integreze cantităţi mari de date pentru modelarea bazinului, date seismice şi, pentru prima dată, date privind structura rocilor, pentru a determina dimensiunea şi calitatea zăcămintelor potenţiale de petrol şi gaze naturale.


 

Cum pot fi găsite zăcăminte de petrol la mare adâncime?

Deep computing. Analiza datelor. Imagini seismice.