Sus

Educaţie pentru o Planetă mai inteligentă

Tehnologia cloud computing, virtualizarea şi analiza datelor şcolare ne pot face sistemele mai inteligente

Topul celor mai performante ţări în ştiinţă  (OECD aproximativ: 500): Finland - 563, Canada - 534, Estonia - 531, New Zealand - 530, Australia - 527, Netherlands - 525, Korea - 522, Slovenia - 519, Germany - 516, United Kingdom - 515, Czech Republic - 513, Switzerland - 512, Austia - 511, Belgium - 510, Ireland - 508, Hungary - 504, Sweden - 503, Poland - 498, Denmark - 496, France - 495, Iceland - 491, United States - 489, Slovak Republic - 488, Spain - 488, Norway - 487. Sursa: Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) – 'Education at a Glance' 2009.

Nu a existat niciodată un moment mai potrivit pentru a ne face sistemele tehnologice de educaţie mai inteligente, atât aici, cât şi în întreaga lume.


Sistemele şcolare şi cele pentru învăţământ superior se luptă cu reducerile de buget. Cererea pentru angajaţi specializaţi care să lucreze cu informaţie creşte cu 11 procente în fiecare an. Multe joburi vor necesita pregătire pe durata întregii vieţi şi o continuă perfecţionare a abilităţilor. Iar industria educaţiei a crescut în complexitate, fiind dificil de cuantificat, din moment ce elevii urmează o varietate de modalităţi alternative de studiu (US).

Una dintre cele mai mari provocări este aceea că tehnologiile noastre educaţionale trebuie să fie tot mai mult asemenea unui sistem. În Statele Unite, există 15.000 de circumscripţii şcolare individuale şi peste 4.000 de instituţii de învăţământ superior, majoritatea cu propriile obiective şi propriile procese de management. În China, există aproape 500.000 de şcoli primare şi secundare, fiecare responsabilă de managementul propriei infrastructuri. Aceste redundanţe au creat ineficienţe considerabile, crescând costurile şi silozurile de resurse.

Vestea bună este aceea că s-au produs inovaţii în tehnologia educaţiei - cloud computing, sistemele cu sursă deschisă, virtualizarea, analiza - care pot ajuta sistemele să reîmprospăteze infrastructurile învechite cu noi funcţionalităţi. Acestea pot deveni mai interconectate, instrumentate şi inteligente. Şi acest lucru se întâmplă deja.


 


 

Interconectare = o partajare a resurselor de tehnologie a educaţiei
Prin tehnologiile implementate în cloud computing, fiecare elev sau student din şcolile, colegiile şi universităţile din Carolina de Nord (US) poate accesa cel mai avansat conţinut educativ, aplicaţii software şi resurse de calcul şi de stocare. Un elev de clasa întâi dintr-un sat poate învăţa noţiuni de geografie folosind aceleaşi animaţii 3D şi aceleaşi resurse ca şi un elev de aceeaşi vârstă dintr-o şcoală cu standarde superioare. Carolina de Nord speră să dea tonul în democratizarea educaţiei pentru propriul stat dar şi pentru întreaga lume.

În luna mai a acestui an, Consiliul de educaţie al New York a prezentat Parent Link (US), un site Web construit cu IBM pentru a permite părinţilor să urmărească rezultatele academice, prezenţa şi datele comparative ale elevilor. Disponibil în nouă limbi, acest instrument puternic evidenţiază deficienţele din procesul de învăţare şi le oferă părinţilor informaţiile de care au nevoie pentru a colabora cu profesorii.

În China, proiectul Blue Sky al Ministerului Educaţiei este un portal de bază pentru învăţare construit în întregime pe tehnologii cu surse deschise. Oferă oportunităţi de învăţare la distanţă pentru elevii mai săraci, din zone rurale ale Chinei, într-un efort de a elimina distanţa dintre acestea şi oraşele mai bogate. Proiectul are mai mult de 45.000 de utilizatori zilnic.

În statul Brandenburg din Germania, 18.000 de profesori lucrează într-o zonă foarte întinsă şi dispersată pentru a educa 220.000 de elevi din 900 de şcoli. De la unificarea Germaniei, populaţia acestei foste regiuni a blocului estic a scăzut rapid. Multe şcoli s-au închis, iar fondurile pentru educaţia publică au scăzut. Prin programul "Reinventarea educaţiei" (US), IBM oferă o soluţie care le va permite profesorilor şi experţilor în educaţie să se interconecteze în mod sistematic în cadrul statului din care fac parte, partajând conţinut de înaltă calitate şi colaborând pe subiecte critice.

Instrumentare = acumularea datelor cheie
Dacă un sistem educaţional devine instrumentat - capabil să colecteze şi să transmită date critice, precum prezenţa, notele şi implicarea în activităţi - poate câştiga o perspectivă în timp real asupra a ceea ce face elevul sau şcoala, asupra direcţiilor în care este necesară intervenţia şi asupra elementelor care dau rezultate bune în cadrul instituţiilor pe parcursul funcţionării acestora.

Inteligenţă = luarea de decizii care îmbunătăţesc procesul de învăţare
Un sistem şcolar inteligent le poate oferi liderilor săi instrumentele şi înţelegerea de care au nevoie pentru a lua decizii mai inteligente la nivel de sistem. Sistemele educaţionale din Illinois, Pennsylvania şi Ohio, printre altele, lucrează cu IBM pentru a dezvolta sisteme de date care colectează, integrează, analizează şi prezintă informaţii despre factorii cheie privind performanţa, precum prezenţa, criteriile de evaluare a cunoştinţelor şi transferurile. Conducerea şi profesorii pot obţine o imagine completă a performanţelor elevilor şi pot lua decizii la nivel de sistem, care să îmbunătăţească procesul de învăţare, să identifice devreme tendinţele îngrijorătoare şi să ia măsuri şi să insufle un sentiment de motivaţie comună în eforturile către atingerea obiectivelor.

O specializare în cadrul unei universităţi pentru lumea de mâine
IBM colaborează cu mai mult de 250 de universităţi din 50 de ţări, care oferă diplome în Ştiinţa serviciilor, management şi inginerie (SSME - Service Science, Management and Engineering) (US). Această nouă disciplină academică combină abilităţile tehnologice cu cele de afaceri şi se concentrează pe sistemele complexe de servicii, cum sunt sistemele de sănătate şi reţelele de transport.