Sus

Telecomunicaţii mai inteligente

Creşte exploziv cererea de căi de comunicare diversificate şi inteligente. Suntem în măsură să facem faţă?

Tehnologia comunicaţiilor

Mai mult decât o simplă discuţie Totul a început cu un telefon montat în maşină sau purtat în servietă: comunicaţiile "mobile" v-au scutit de căutarea unei cabine telefonice atunci când trebuia să vorbiţi din oraş.

Acum tehnologia comunicaţiilor personale s-a metamorfozat, oferindu-vă filme pe ecranul telefonului, condiţiile unui birou de lucru indiferent unde vă aflaţi, reţele sociale şi fluxuri multimedia.

Industria şi municipalităţile creează noi modalităţi prin care accesul broadband ne îmbunătăţeşte viaţa. Pe scurt, asistenţa medicală, învăţământul, utilităţile şi alte servicii vitale nu vor mai fi niciodată la fel, datorită gândirii creative şi transferului de date de mare viteză.

Pe o planetă inteligentă, aproape orice poate deveni digital, instrumentat şi interconectat. Dispunem de conexiuni, procesoare, instrumente de analiză şi capabilităţi (PDF, 106KB) suficient de puternice pentru ca mii de miliarde de dispozitive să comunice între ele şi să îmbunătăţească modul în care funcţionează lumea.

Tonul de „ocupat” nu se acceptă Dezvoltarea infrastructurii şi a companiilor de telecomunicaţii nu va fi o sarcină uşoară, dacă ţinem cont că se preconizează o creştere de 7,9% a conexiunilor broadband de larg consum din toată lumea, de la 367,6 milioane în 2008 la 498,8 milioane în 2012.

Pentru a exploata potenţialul tehnologiei comunicaţiilor inteligente, va fi necesară infuzia de noi capabilităţi şi modele în sistemele noastre, pentru a facilita transmiterea şi interpretarea datelor de către dispozitive, pentru a dispune de conexiuni mai sigure şi pentru a proteja identităţile. De asemenea, companiile de telecomunicaţii tradiţionale trebuie să găsească modalităţi noi pentru a-şi continua activitatea - două exemple ar fi intrarea pe pieţe adiacente (telemediacy), cum ar fi asistenţa medicală şi transporturile, şi utilizarea magistralei principale (backbone) pentru comunicarea cu instrumentele utilitare cu transmisie bidirecţională.

Previziunile privind traficul Internet al consumatorilor în 2006–2012 Video Internet la TV Video Internet la PC VoIP Comunicaţii video Jocuri P2P Web/date Sursa: Global Consumer Internet traffic forecast, 2006-2012.

Noianul de date produs de miile de miliarde de obiecte inteligente duce la o cerere insaţiabilă de lăţime de bandă.


 

Telecom TV şi IBM vă prezintă "The Bottom Line"

Episodul 1: Telecomunicaţii inteligente: O scurtă introducere În această perioadă, în care se realizează convergenţa infrastructurilor fizice şi digitale, furnizorii de servicii au ocazia unică de a-şi îmbunătăţi semnificativ rezultatele.

Episodul 2: Pieţe în creştere şi pieţe mature Pieţele emergente au cunoscut o creştere extraordinară, depăşind celelalte pieţe corespondente cu aplicaţii wireless noi şi interesante, la preţuri incredibil de mici.

Episodul 3: Cele 3 imperative strategice ale furnizorilor de servicii Furnizorii de servicii trebuie: - Să stimuleze eficienţa operaţională - Să permită noi modele de afaceri - Să diferenţieze experienţa clienţilor

Episodul 4: A venit doctorul Piaţa e-healthcare oferă un potenţial imens: acela de a ajuta pacienţii să obţină asistenţa medicală corectă, de la medicii potriviţi şi cu cele mai bune rezultate.

Episodul 5: Transporturi instrumentate Tehnologia comunicaţiilor ne poate face mai inteligente sistemele de transport - căile rutiere, ferate, maritime şi fluviale.


 

Precursorul companiei AT&T, The Bell Company, a propus telefonul wireless încă din 1915, dar ideea a fost abandonată în favoarea telefoniei cablate.1998 a fost anul fanion pentru comerţul prin dispozitive mobile: a fost realizată prima comandă prin telefonul mobil (către o maşină automată de distribuit Coca-Cola) şi s-a realizat prima descărcare contra cost, un ringtone.În 2008 se aştepta ca numărul abonaţilor la reţelele de telefonie celulară să ajungă la 4 miliarde, ceea ce reprezintă 21% din populaţia adultă şi infantilă a planetei.

Extinderea accesului broadband Înregistrările electronice online, monitorizarea de la distanţă a funcţiilor vitale şi transmiterea la cerere a datelor pacienţilor, au convins instituţiile medicale şi pacienţii că accesul de tip broadband poate salva vieţi şi economisi timp şi bani, în special când infrastructura de comunicaţii este extinsă în zonele rurale, care nu dispun de un spital sau o clinică locală. Telemedicina poate economisi miliardele cheltuite pentru îngrijirea bătrânilor şi a celor cu boli cronice, prin reducerea necesităţilor privind vizitele la domiciliu, spitalizarea şi asistenţa socială.

Guvernele naţionale şi locale din întreaga lume susţin infrastructurile de comunicaţii, investind milioane pentru extinderea accesului broadband. De exemplu, prin legea American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) din 2009, se alocă 7,2 milioane $ S.U.A. sub formă de subvenţii, împrumuturi şi garanţii bancare pentru implementarea infrastructurii broadband în zone servite şi neservite şi pentru încurajarea dezvoltării telemedicinei şi a învăţământului la distanţă. Iar guvernul australian sponsorizează National Broadband Network (NBN), o reţea cu fibre optice de 43 de miliarde de dolari australieni, pentru ca 90% dintre australieni să beneficieze de acces broadband de 100 MBps în următorii opt ani.

Pe lângă facilitarea microdonaţiilor în toată lumea prin texte trimise organizaţiilor de binefacere, conexiunile wireless au permis şi salvarea directă a câtorva persoane prinse sub dărâmături în timpul cutremurului din Haiti: un cineast din S.U.A. a supravieţuit rănilor consultând o aplicaţie smartphone de prim ajutor (link-ul nu se află pe site-ul ibm.com), şi o mamă şi fiica sa au fost salvate deoarece au reuşit să trimită mesaje text prin care au cerut ajutor (link-ul nu se află pe site-ul ibm.com).


 

Telecomunicaţiile în 2015: Cinci ani relevanţi pentru scenariile viitorului Pentru a păstra soliditatea infrastructurii comunicaţiilor şi a stimula dezvoltarea, companiile de telecomunicaţii trebuie să se extindă, să se adapteze şi să se modernizeze. Noile modele de afaceri şi parteneriate, mutarea pe pieţe adiacente (telemediacy) şi analizele în timp real sunt vitale pentru supravieţuirea companiilor de telecomunicaţii. Citiţi mai multe în studiul IBM Institute for Business Value "Telecomunicaţiile în 2015: Cinci ani relevanţi pentru scenariile viitorului" (PDF, 800KB).

Răspândirea reţelelor 4G şi utilizarea pe scară
tot mai largă a smartphone-urilor va duce în 2013 la dublarea veniturilor produse de serviciile de date.