Sidens hovedinnhold

Smart strømnett

Et smartere strømnett er transparent, tilgjengelig og fleksibelt. Og optimalisert fra brukeren og oppover.

2011 IBM Global Utility Consumer Survey: Hva mener forbrukerne virkelig om energi? Se videoen

Over 10.000 svar fra 15 land over hele verden la grunnlaget for resultatene i den tredje Global Utility Consumer Survey (US). Mellom september 2010 og februar 2011 svarte deltakerne i spørreundersøkelsen på opptil 35 spørsmål hver, der de forklarte om sin forståelse av og forventninger til et smart strømnett, smarte målere, energikostnader og måter å spare energi på.

I flere tiår var strøm noe som folk flest ikke tenkte så mye på.

Før den ble borte. Og da tenkte man ikke på noe annet...før den kom tilbake. Slik er det ikke lenger.

Klimaendringer, høyere energipriser og teknologiske fremskritt er elementer som har endret forbrukernes kollektive bevissthet, slik at mange har gått fra å være "passive betalere" til å bli godt informerte, miljøbevisste kunder som ønsker å spille en rolle i måten strømmen blir brukt på. Og nå når det begynner å dukke opp teknologi som muliggjør smarte strømnett, kan leverandører gi sine kunder den informasjonen og den kontrollen de trenger for å faktisk endre forbruksmønsteret sitt og redusere forbruk og kostnader slik at det virkelig vises på strømregningen.

Inn i den digitale tidsalderen

IBM hjelper strømselskaper med å legge inn et lag med digital intelligens i strømnettene. Disse smarte strømnettene bruker sensorer, målere, digitale kontroller og analyseverktøy til å automatisere, overvåke og styre toveisflyten av energi fra kraftstasjon til støpsel. En strømleverandør kan optimalisere ytelsen i strømnettet, hindre strømbrudd, reparere strømbrudd raskere og gjøre det mulig for forbrukerne å styre forbruket helt ned til det enkelte apparatet.

"Smarte" strømnett kan også brukes med nye, fornybare strømkilder, for eksempel sol- og vindkraft, og kobles sammen lokalt med distribuerte strømkilder eller elektriske kjøretøy.


 

Smarter Energy Virtual Briefing Center

Energiselskaper rundt om i verden er i ferd med å implementere mer effektive strømnett og finne kreative løsninger for å spare energi. Registrer deg i Smarter Energy Virtual Briefing Center for å få se de tre presentasjonene i serien Transforming your utility network, der bransjeeksperter og ledere fra disse tre selskapene bidrar:

smarter Energy

Hydro One Networks valgte IBM for å hjelpe til med å levere og implementere et Distribution Management-system for å forbedre overvåkingen av distribuerte energikilder, driftsstabilitet og ressursstyring.

Med stadig mer data som overføres gjennom avanserte målesystemer og det smarte strømnettet søkte strømleverandøren OnCor IBMs hjelp til å implementere en fleksibel, skalerbar løsning som oppfyller dagens krav og forskrifter.

CenterPoint Energy hadde behov for pålitelig, redundant kommunikasjon for sitt smarte strømnett og samarbeidet med IBM for å bygge opp og implementere et privat wi-max-nettverk med et kommersielt nettverk som støtte.

Med bakgrunn i økningen av smarte strømnett over hele verden diskuterte IBMs styreformann Sam Palmisano våre fremganger på siste GridWise Global Forum. Les talen (US)


 

Smart strømnett

Kraft i tall: De fjorten medlemmene i Global Intelligent Utility Network Coalition fremmer
det smarte strømnettet over hele verden

I 2007 dannet IBM en koalisjon av innovative strømselskaper for å fremme bruken av teknologi for smarte strømnett og føre bransjen gjennom den mest utfordrende omleggingen den har opplevd hittil. Global Intelligent Utility Network Coalition ønsker å endre måten strøm blir generert, distribuert og brukt på, ved å legge inn digital intelligens i nåværende systemer for å redusere strømbrudd og feil, styre etterspørselen og integrere fornybare energikilder som vind- og strømkraft. Per i dag betjener medlemmene i koalisjonen nesten 150 millioner energikunder over hele verden, og hvert enkelt strømselskap tar med seg unik kompetanse til bordet.

Koalisjonens første samarbeidsprosjekt var opprettelsen av en Smart Grid Maturity-modell, som har blitt brukt av strømselskaper over hele verden for å vurdere nåværende status og planlegge det enkelte selskapets utvikling mot et smart strømnett. Den ble donert til Carnegie Mellon's Software Engineering Institute for bruk i bransjen. Andre samarbeidsprosjekter fokuserer på hvilken innvirkning smarte strømnett kan ha på klimaendringer, forbrukerperspektiver, standarder og interoperabilitet, og muligens på fremtidige lover og forskrifter.

Som en del av JUN Coalition samarbeider vi og deler erfaringer med de beste over hele verden for å oppnå målene våre: optimalisere bruken av vindkraft, forbedre energieffektivitet og pålitelighet og foreta investeringer i smarte strømnett samtidig som kostnadene holdes lave.Jens Jakobsson Vice President Power Distribution, DONG Energy i Danmark

Global Intelligent Utility Network Coalition 1 Aliander—Nederland 2 CenterPoint Energy, Inc.—USA 3 CPFL Energia—Brasil 4 DONG Energy—Danmark 5 ERDF—Frankrike 6 Essential Energy—Australia  7 IBM—USA 8 KEPCO of Korea—Sør-Korea 9 North Delhi Power Limited—India  10 Oncor—USA 11 Pepco Holdings, Inc.—USA 12 Progress Energy—USA 13 Sempra Energy—USA 14 TEPCO of Tokyo—Japan

 

 Medlemmer i Global Intelligent Utility Network Coalition

Alliander (Arnhem, Nederland)
Alliander, det største nettverksselskapet i Nederland, baner vei for økt bruk av elektriske kjøretøy ved å samarbeide med andre selskaper i sitt økosystem for å levere 10.000 ladepunkter over hele landet innen 2012.

CenterPoint Energy (Houston, Texas, USA)
CenterPoint Energy Houston Electric er et overførings- og distribusjonsselskap som betjener omtrent 2,2 millioner forbrukere i Houston-området, den fjerde største byen i USA, og som opererer i et deregulert strømmarked. CenterPoint Energys demonstrasjonssenter var et av de første i verden til å vise fordelene ved smarte målere og raskere retting av feil som kan oppnås ved hjelp av teknologier for smarte strømnett.

CPFL (Sao Paulo, Brasil)
CPFL er det største private selskapet i den brasilianske elektrisitetssektoren og det første til å forhandle CO2-kvoter.

DONG Energy (København, Danmark)
DONG Energy er et av de ledende energiselskapene i Norden, med aktiviteter i hele verdikjeden innen energi. De bryter ny grunn med arbeid på prosjekter for å tilpasse tidspunkt for lading av kjøretøy etter vindforholdene.

ERDF (Paris, Frankrike)
ERDF, distribusjonsdelen av EDF og det største distribusjonsnettverket for elektrisitet i Den europeiske union, arbeider for å utnytte avanserte styringsfunksjoner for målere for å forbedre drift, kontroll, vedlikehold og utvikling av nettverk.

Essential Energy (Queenbeyan, Australia)
De er Australias største strømforsyningsnettverk og styrer forsyningen i 95 prosent av New South Wales' landområde. Country Energys innovative Intelligent Network (IN) Demonstration Center viser fordelene ved et smart strømnett ved hjelp av eksempler fra virkeligheten, for eksempel energilagring og kjøretøy knyttet til strømnett.

IBM (New York, NY, USA)
IBM hjelper kunder over hele verden med å sette visjonen om et smart strømnett ut i livet med sine omfattende og komplette løsninger, informerte initiativer om lover og forskrifter og økende fokus på kritiske områder som for eksempel standarder. IBMs løsninger er rettet mot hele verdikjeden innen strøm, vann og gass, og er en viktig del av Smarter Planet-initiativet.

KEPCO (Seoul, Sør-Korea)
Som eneste strømleverandør i Korea betjener KEPCO 18 millioner kunder. Selskapet har en rekke virksomheter, inkludert en kjernekraftvirksomhet i vekst, og avanserte løsninger innen distribusjonsautomatisering. På Jeju-øya i Korea leder KEPCO verdens største og mest omfattende testsystem av smarte strømnett, som omfatter smart teknologi på områder som strømproduksjon, strømnett, elektrisitetstjenester, bygninger og transport.

NDPL (Delhi, India)
NDPL, som er et fellesprosjekt mellom Tata Power og myndighetene i Delhi, har skapt innovative initiativer som gir betydelig reduksjon av strømtap og har vært pionerer innen understasjonsautomatisering i India. NDPL har også en ledende rolle som forkjempere for forskrifter og retningslinjer for utviklingen av smarte strømnett i India.

Oncor Electric Delivery (Dallas, Texas, USA)
Oncor er en virksomhet innen regulert distribusjon og overføring av elektrisitet som bruker din enestående kompetanse på ressursstyring for å tilby pålitelig strømleveranse til forbrukere. Oncor driver det største distribusjons- og overføringssystemet i Texas og leverer strøm til omtrent 3 millioner hjem og bedrifter og driver godt over 200.000 kilometer med distribusjons- og overføringslinjer i Texas.

PHI (Washington, D.C., USA)
PHI er en av de største energileverandørene på den midtre delen av USAs østkyst, med kunder i tre stater og District of Columbia. PHI hjelper energikunder med å forstå hvordan teknologi for smarte strømnett og energieffektiviseringstiltak kan hjelpe dem, ved hjelp av de innovative videosegmentene "Day in the Life Of" på nettstedet deres.

Progress Energy (Raleigh, NC, USA)
Progress Energy er en fullt integrert strømleverandør som betjener Florida og Carolina-statene i alle ledd fra produksjon til forbruker. De feiret nylig sitt 100-årsjubileum i 2008 og arbeider hele tiden for å forbedre effektiviteten i strømforsyningen gjennom sitt arbeid med spenningskontroll og feilsøking.

Sempra Energy (San Diego, CA, USA)
Sempra Energy er en drivkraft i de progressive strømmålingstiltakene i California gjennom sin omfattende implementering av smarte målere som de arbeider med i øyeblikket. Alle privat- og bedriftskunder vil innen utgangen av 2011 få nye smartmålere i stedet for sine gamle målere. I tillegg sørger arbeidet deres med mikrostrømnett, tilstandsbasert vedlikehold av understasjoner og et hypermoderne OMS/DMS-system for at innføringen av smarte strømnett foregår på flere fronter.

TEPCO (Tokyo, Japan)
TEPCO, den største vertikalt integrerte strømleverandøren i Japan, betjener omtrent 45 millioner kunder i Tokyo-området. TEPCO Group har lansert en ny styringsvisjon for de neste ti årene: "2020 Vision: Medium to Long-term Growth Declaration." Som en del av disse vekstplanene vil TEPCO fokusere på å innføre flere strømkilder med nullutslipp, anbefale mer elektrifisering, utvikle "smartere" strømnett og lansere andre initiativer for å fremme kontinuerlig forbedring innen både drift og tjenester.


 

Historier om smarte strømnett

Battery 500-prosjektet prøver å utvikle et nytt, "pustende" batteri som kan gi en dramatisk økning av rekkevidden til elektriske biler per lading - til minst 800 kilometer. Les historien (US).

Analyser, ressursstyring og andre teknologier gjør vindmølleparker smartere, og setter enda mer fart i denne raskt voksende industrien. Les historien (US).

Få de nyeste tankene rundt strategier og løsninger for sikring av smarte strømnett. Les historien (US).

 


Kostnad/år Hvor mye elektrisitet bruker apparatene dine? Elektrisk teppe 	Takvifte 	Vannseng 	TV 	PC 	Kjøleskap 	Mikrobølgeovn 	Avfuktingsapparat 	Brødrister 	Kaffetrakter 	Støvsuger 	Hårtørrer 	Toasterovn 	Oppvaskmaskin 	Tørketrommel 	Varmtvannsbereder   $43 500kW $86 1000kW $129 1500kW $172 2000kW $215 2500kW $258 3000kW $301 3500kW $344 4000kW $387 4500kW $430 5000kW U.S. Department of Energy