Lees verder

Smarter Healthcare

Het zorgsysteem slimmer maken? Dat vereist betere apparatuur, meer verbindingen en meer intelligentie.

 

Gesprekken over een slimmere wereld. Diagnosis for a smarter planet.

De problemen van ons zorgsysteem zijn alom bekend en het onderwerp van eindeloze discussies. Minder bekend is dat de oorzaak van veel problemen ligt in het feit dat ons zorgsysteem in feite geen systeem is.

Stijgende kosten, moeilijk toegankelijke gegevens, frequente fouten, onvoldoende dekking, povere aanpak van chronische ziekten en de langdurige ontwikkelingscyclus van nieuwe geneesmiddelen. Al deze problemen zouden beter aangepakt kunnen worden als we de verbinding tot stand konden brengen tussen diagnose, farmaceutisch onderzoek, dienstverleners in de zorgsector, verzekeraars, werkgevers, patiënten en instanties. Momenteel is er geen verbinding tussen de elementen, processen en betrokkenen die samen ons uitgebreide zorgsysteem vormen. Patiënten gaan van hand tot hand, het verdubbelen van onderzoeken neemt hand over hand toe en grote hoeveelheden letterlijk vitale informatie is ontoegankelijk.

Een intelligent zorgsysteem betekent in de eerste plaats betere verbindingen, betere gegevens en meer nauwkeurige en snellere analyses. Het betekent het integreren en bij de patiënt samenbrengen van alle gegevens, zodat iedereen 'in het bezit' is van de hem of haar betreffende informatie en baat heeft bij een behandeling voorgeschreven door een team van zorgverleners die in een netwerk samenwerken. Het betekent afschaffing van papieren dossiers om het risico van medische fouten te verminderen en efficiënter te kunnen werken. En het betekent toepassing van geavanceerde tools om de enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en de klinische resultaten te verbeteren.

Een intelligent zorgsysteem beschikt over apparaten die automatisch en in real-time betrouwbare gegevens kunnen verzamelen. IBM, Google Health™ en de Continua Health Alliance zijn samen een project gestart waarmee patiënten hun medische gegevens kunnen opslaan en volgen, met de mogelijkheid de door hun medische apparaten geregistreerde gegevens te downloaden. Implanet, een Franse fabrikant van orthopedisch implantatiemateriaal, gebruikt RFID technologie voor het traceren van de implantaten van de fabricage tot de implantatie in de patiënt. En zorgverleners in Denemarken gebruiken om bejaarde patiënten thuis te bewaken, voorspellende systemen uitgerust met geavanceerde telemetrie-apparaten die informatie onmiddellijk doorgeven.

In een intelligent zorgsysteem is alles onderling verbonden zodat artsen, patiënten en zorgverzekeraars efficiënt gebruik kunnen maken van de informatie. In Spanje heeft de openbare dienst Servicio Extremeño de Salud een geïntegreerd systeem ingevoerd dat patiënten de mogelijkheid biedt om naar elk medisch centrum in de regio te gaan, in de wetenschap dat de artsen toegang hebben tot hun volledig bijgewerkte, complete medische dossier.

Een intelligente gezondheidszorg is namelijk intelligent in die zin dat gebruik wordt gemaakt van geavanceerde analysetools voor het verbeteren van onderzoek, diagnose en behandeling. Het Geisinger Health Systems netwerk integreert klinische, financiële en operationele gegevens, genoomdata, verzoeken om ziektekostenvergoeding en andere informatie in een geïntegreerde omgeving van medische informatie die de artsen in staat stelt de behandelingen beter op de patiënten af te stemmen. Dankzij de mogelijkheid om informatie gemakkelijk om te zetten in nuttige kennis kunnen zij de juiste beslissingen nemen en hun patiënten efficiënter behandelen. IBM helpt een aantal van de meest vooraanstaande universiteiten in de wereld bij het ontwikkelen van een internationaal netwerk van medische gegevens dat artsen voor hun diagnose de beschikking geeft over een onvoorstelbaar aantal hulpmiddelen. Deze referentiesystemen bevatten miljoenen digitale beelden.

Dit soort intelligente zorgsystemen houdt beloftes in die veel verder gaan dan het kader van de instanties, patiënten en ziekten waarvoor zij ontwikkeld werden. De innovaties van de één kunnen zich naar anderen verbreiden via een systeem dat steeds meer verbonden, intelligent en efficiënt zal worden. Met in het vooruitzicht lagere kosten, verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg en gezondere bevolkingen. Kortom, een zorgsysteem in de ware zin van het woord, dat de patiënt opnieuw centraal stelt.

We kunnen de wereld slimmer maken.
Think