Lees verder

Smarter Telecom

De vraag naar nieuwe en slimmere manieren om te communiceren schiet omhoog. Kunnen we dit bijhouden?

 

Gesprekken over een slimmere wereld. Look what’s talking on a smarter planet.

Wat is het geluid van een pratende wereld? Honderd jaar geleden was het antwoord eenvoudig: het geluid van mensen die gesprekken voeren, in elkaars aanwezigheid of via een bekabeld netwerk. Tegenwoordig praat niet alleen iedereen met elkaar, tegenwoordig praat álles met elkaar. Elk ding kan met elk ander ding praten, in een voortdurende beweging.

Volgens schattingen zijn er in 2011 meer dan twee miljard mensen actief op internet — en die doen heel wat meer dan alleen praten. Video-on-demand, IP-televisie en internet-TV zullen in 2012 verantwoordelijk zijn voor bijna 90% van het IP-verkeer van consumenten. Als mensen praten, doen ze dat met veel méér andere mensen — via sociale netwerksites, waarvan over drie jaar meer dan 500 miljoen mensen lid zijn.

Bedenk dat er in Londen bijna 10.000 videocamera's op internet zijn aangesloten, die 24 uur per dag beelden doorgeven. Of neem de 300 sensoren in een brug in Minnesota, tel daarbij op de 800 van een brug in Hongkong — en vermenigvuldig dergelijke aantallen met de miljoenen wegen, bruggen en gebouwen overal ter wereld. Voeg daarbij de miljarden intelligente telefoons, camera's, auto's en apparaten en de miljoenen kilometers aan slimme elektriciteitskabels en autowegen.

Vindt u het dan vreemd dat er binnen drie jaar meer dan een half zettabyte aan IP-verkeer is? (Een zettabyte is duizend miljard gigabyte—ofwel een 1 met 21 nullen.)

Een slimmere wereld verlangt een slimmere communicatie-infrastructuur.

Snel breedband is wel belangrijk, maar maakt een netwerk nog niet slim. We hebben behoefte aan een netwerk dat multidirectioneel is, in plaats van twee punten te verbinden. Slimme netwerken beschikken zelf over ingebouwde intelligentie en analysemethoden, waardoor ze de aangesloten apparaten zelf kunnen herkennen en de relevante gegevens zelf kunnen ophalen. Ze moeten gebouwd zijn op een fundament van standaarden en software dat het voor miljarden apparaten en objecten mogelijk maakt om met elkaar te "praten". En we hebben een nieuw digitaal platform nodig, waarop telecommaatschappijen alle mogelijke diensten kunnen realiseren en aanbieden.

Gelukkig is er slimmere communicatie voorhanden. De grootste private telco van India gebruikt het digitale platform van IBM voor het dynamisch aanbieden van nieuwe diensten aan honderden miljoenen mensen. Een Amerikaans ziekenhuis maakt gebruik van een complete draadloze infrastructuur, streepjescodes en RFID voor het beheer van assets en het toedienen van medicijnen — een zegen voor zowel de operationele efficiency als de veiligheid van de patiënt. Een netwerkexploitant in Taiwan biedt advertenties op maat aan, op basis van de aankooppatronen van de abonnee — terwijl de afzonderlijke abonnees van een Chinees telecombedrijf bij het ontwikkelen van nieuwe diensten rechtstreeks met dat bedrijf samenwerken. En een universiteit in Californië heeft samen met IBM de eerste draadloze parkeeroplossing in Noord-Amerika ontwikkeld waarin betaalpunten zijn geïntegreerd.

Een wereld die denkt en communiceert, stimuleert ontwikkelingen op velerlei gebied, van wetenschap, geneeskunde, zaken en technologie tot mogelijkheden waarvan niemand zich op dit moment nog een voorstelling kan maken. In een dergelijke wereld kunnen miljarden mensen bijdragen aan de wereldeconomie. Als dingen communiceren, gaan systemen een verbinding aan. En als systemen een verbinding aangaan, wordt de wereld slimmer.

We kunnen de wereld slimmer maken.
Think