Vissza a kezdőlapra

Jól működő városok

Biztonságos környék. Minőségi iskolák.
Megfizethető lakhatás. Gördülékeny közlekedés.
Ez mind lehetséges.

Elemzés a városok jövőjéről


A Föld népességének több, mint a fele városokban él, és a városi lakosok száma várhatóan megduplázódik az évszázad közepére. Minden város egyedi, azonban irányítóiknak sok olyan hasonló kihívással kell szembesülniük - melyek legtöbbje a megoldáshoz különleges kreativitást és innovációt igényel. A gazdasági nyomás csökkenti az elvárt szolgáltatások biztosításához szükséges források rendelkezésre álló mennyiségét. A forrásokért, az energiáért és az adottságokért folytatott globális versenyben a város irányítóinak többet kell elérniük kevesebb erőforrás birtokában. Az elöregedés és a nem hatékony infrastruktúra túl sok erőforrást köthet le, és üzemeltetési veszteségeket okozhat.

Az üzleti tevékenység, a kultúra és az élet központjaiként a városok logikus integrációs pontjai a Jól működő világ alapelveinek és innovációinak, vagyis a következőknek: Jól működő oktatásügy, egészségügy, víz- és energiagazdálkodás, közbiztonság, szállítás és irányítás ... csak néhányat említve. Ezzel a bevált megközelítéssel a városok képesek lesznek a növekedés és a fejlődés mindenki emelkedő jólétét szolgáló, fenntartható kezelésére.

"Jól működő városok egy jól működő világban: A technológia stratégiai alkalmazásával fenntartható növekedés és jólét biztosítása" az elv, amely felismeri a városok irányítói előtt álló kihívásokat. Az adatkezelés és erőforrás-összehangolás bevált megoldásai és új technológiái segítséget nyújtanak a városi rendszerek olyan átalakításában, amelyek a források és adottságok legjobb kihasználását biztosítják. A megfelelő eszközöket és innovatív elgondolásokat alkalmazva kevésbé ijesztő azon követelmény, hogy a városok élhetőségét a lakói számára megőrizzük.


 

Jól működő városok rendszerei

 

Miután a takarékosság ösztönzése és a városlakók támogatása érdekében a kormányzatok információkkal töltik fel világunk alapvető rendszereit, azt kérdezhetjük: Működhet jobban maga a kormányzat is?

A kis- és nagyvárosok egyaránt egyre fejlettebb informatikai adottságokkal rendelkeznek az adatelemzés, megjelenítés és érzékelőhálózatok területén, amelyekkel továbbfejleszthetik a közösségi biztonsági rendszereket.

Az olyan eszközök, mint az elektronikus orvosi nyilvántartás, a vezeték nélküli számítástechnikai berendezések és az egészségügyi támogató hálózatok használatával az újítók rendszereinket jobbá és megfizethetőbbé tehetik.

Jobb hálózatokkal a közművek képesek lesznek kezelni az energiaáramlást a rendszereiken. És a fogyasztók kezelni tudják a berendezéseiket és az energiafelhasználást a háztartások (vagy akár a gépkocsik) szintjén.

Gyorsan városiasodó világunk egyre inkább függ az emberek és a tárgyak helyváltoztatásától. Egyre okosabbak lesznek autóink is. Mi lesz az útjainkkal?

Új felfogás: Tartson lépést a kulcstrendekkel a tanulás, a számítástechnika fejlődése és a gazdasági tényezők terén, melyek átalakítják oktatási rendszereinket.

Érzékelőhálózatok, intelligens mérőeszközök, számítástechnikai alkalmazások és elemzések segítik a tiszta és bőséges víz áramlását a világunkban.

Képzeljen el egy olyan vasútrendszert, amely rendelkezik a kapacitás és a hasznosítás növeléséhez és a torlódás csökkentéséhez szükséges intelligenciával. Szerencsére ezen kedvező hatások megjelenésére már nem kell várni.

Az együttműködő épületrendszerek központilag, sőt intelligens módon kezelhetők. Eljött az intelligens épületek ideje, ennek a világunkra gyakorolt minden kedvező hatásával együtt.


 

 

A "Jól működő városok" sorozat bemutatása
Egy modern város rendszerek összefüggő együttese. A együttműködés pedig előrehaladást eredményez.

Az élő város
A népesség növekedésével az oktatással, egészségüggyel és szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos növekedő igények kielégítése.

A város energiaellátása
Egy intelligensebb rendszer létrehozása az energia és a vízellátás biztosítására.

Mozgásban a város
Az új közlekedési és utazási lehetőségek hasznosítása kevesebb erőforrás és növekvő népesség mellett.

A város fejlesztése
Fókuszban a használatunkban lévő irodaépületek, a munkakörnyezetek és a beruházások.

Álmaink városa
Gazdasági és társadalmi fejlődés a "Jobb világ" évtizedében: előretekintés a városok jövőjébe.


 

 

A városok tökéletes színteret adnak az energiahasználat változtatásának és a megújuló energiafajták alkalmazásának előmozdítására. A zöld energia körül létrehozott üzleti csoportok révén a városok innovációs platformként működhetnek - Claude Turmes, az Európai Parlament tagja, Reuters, 2009. február 10.

2050-re az emberiség 70 százaléka városokban fog élni. A mai 19-cel szemben legalább 27 óriásváros lesz, melyek darabonkénti népessége meghaladja a 10 millió főt.

Megújuló városok

Jól működő szállítás
Egyes városok már elkezdték szállítási rendszereik átalakítását. Szingapúr (US) és Brisbane (US) az IBM-mel együttműködve fejlesztik "Jól működő" rendszereiket - az előrejelző eszközöktől kezdve az intelligens kártyákig és dugódíj-kiszabásig - a forgalom és a környezetszennyezés csökkentése érdekében.

Jól működő szabályozás és vészhelyzetkezelés
New York (US), Rio de Janeiro (US) és Memphis (US) adatelemzések, vezetékmentes és videós megfigyelési berendezések használatával erősítik a bűnüldözést és a vészhelyzetkezelő egységek koordinációját.

Jól működő energia- és vízkezelés
A texasi Corpus Christi városának egész városra kiterjedő központi követőrendszere - a "One Call Center" nevű telefonos ügyfélszolgálat - IBM szoftvert használ, amely a bejelentések hatékonyabb kezelését és a város erőforrásainak jobb elosztását teszi lehetővé.

Málta (US) egy olyan intelligens hálózatot épít, amely összekapcsolja az energia- és a vízrendszereket, felderíti a szivárgásokat, eltérő árképzést tesz lehetővé és a fogyasztóknak jobb ellenőrzési lehetőséget biztosít. Mindenekfelett lehetővé teszi a szigetország számára a fosszilis üzemanyagok fenntartható energiaforrásokkal történő kiváltását.

Jól működő irányítás
Angliában Coventry (US) város önkormányzata egy három napos IBM összejövetelt tartott, melyben a város lakóit és a főbb érdekelteket kísérelte meg bevonni egy, a város jövőjéről szóló alapvető párbeszédbe.

Albuquerque (PDF, 142KB), New Mexico, egy üzleti intelligencia megoldással automatizálta a 20 részlegen dolgozó 7 000 alkalmazottjának adatmegosztását, így minden egyes dolgozó azonos, egyetlen adatforrásból származó információt kap. Ezzel majdnem 2 000 százalékos költségmegtakarítást ért el.

Az IBM a városi környezet életképességét és versenyképességét növelő olyan megoldásokkal tudja a városi és ipari vezetőket segíteni, amelyek akár az egész város működését képesek optimalizálni, javítva a szolgáltatások minőségét és hatékonyságát, és csökkentve a nem hatékony eljárásokhoz, a nem koordinált, duplikált működésekhez kapcsolódó veszteséget és költséget.