Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb energiahálózatok

Mindig is az elektromosság táplálta a számítógépeket. Most eljött az ideje, hogy az intelligensebb hálózatok révén a számítástechnika viszonozza ezt a szívességet.

A tudás hatalom

IBM

A tudatosabb energiafelhasználás elősegítése a fogyasztók ismereteinek bővítésével

A fogyasztók rendkívüli elvárásokkal rendelkeznek a jövőbeli energiaipari szolgáltatásokkal kapcsolatban. Azt azonban nem tudják, hogy sokkal aktívabb szerepet kellene vállalniuk az energiával kapcsolatos döntésekben, hogy ezek az elvárásaik megvalósulhassanak. A legtöbb esetben a célok eléréséhez szükséges legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkeznek. A közműszolgáltatóknak és a többi okoshálózat-használónak fejlesztenie kell a kommunikációt a fogyasztók felé, hogy szélesebb körű támogatás, valamint azt követően ügyfél-elkötelezettség épüljön ki.


 

Párbeszédek egy jól működő világ kapcsán. Hatékonyabb energiaellátás egy jól működó világban.

A múlt század legnagyobb részében az elektromos hálózat a modern kor csodája és a fejlődés globális szimbóluma volt. Az innen származó olcsó, bőséges áramellátás megváltoztatta a világ működését, energiával töltötte meg az otthonokat, az utcákat, az üzleteket, a városokat.

A mai elektromos hálózatok azonban egy olyan korszak emlékei, amikor az energia olcsó volt, a természeti környezetre gyakorolt hatása nem volt fontos, a fogyasztókra pedig egyáltalán nem gondoltak. Akkoriban az elektromos rendszer központosított volt, és viszonylag kis számú, nagy erőmű biztosította az áramellátást. Ezeket az erőműveket arra tervezték, hogy egy irányba továbbítsák az áramot, nem arra, hogy az energiaellátás és a szükségletek dinamikus globális hálózatát kezeljék.

A rendszer alacsony hatékonyságának eredményeként a világ elektromoshálózatai mára hihetetlenül pazarlóvá váltak. Mivel a terhelés kiegyenlítésére vagy a teljesítményáramlás figyelésére minimális (vagy semmilyen) eszközökkel nem rendelkezünk, évente annyi elektromos energia megy veszendőbe, amennyi India, Németország és Kanada áramszükségletét egy évig fedezné. Ha az Egyesült Államok elektromos hálózata csak 5%-kal hatékonyabb lenne, az 53 millió autó üzemanyagának és üvegházhatású gázkibocsátásának folyamatos megtakarítását jelentené. Naponta dollármilliárdokat vesztegetünk el olyan energia előállítására, amely soha, egyetlen villanykörtében sem hasznosul.

Szerencsére az energiaellátás terén is vannak intelligens megoldások, és az energia is kezelhető komplex globális rendszerként.

Mindent fel tudunk szerelni jól működő műszerekkel, a házi árammérőktől kezdve az erőművek turbináin keresztül, magát a hálózatot is. Az intelligens közüzemi rendszer valójában sokkal jobban hasonlít az Internethez, mint egy hagyományos hálózathoz. Többezer áramforrással köthető össze, beleértve a környezetbarát áramforrásokat, mint a szélerőművek és a napenergiát hasznosító energiaforrások. Az összes ilyen műszer ezután új adatokat állít elő, amelyeket a fejlett elemzési rendszer jelentésekké alakít, így jobb valós idejű döntések hozhatók. Döntések az egyének és üzleti vállalkozások eltérő fogyasztási módjairól. Döntések a közüzemi társaságok jobb terheléskezeléséről. Kormányok és társaságok döntései a környezet megóvásáról. Az egész rendszer hatékonyabbá, megbízhatóbbá, alkalmazkodóbbá és …intelligensebbé válhat.

A hatékonyan működő hálózatok projektjei már most segítik a fogyasztókat, hogy 10%-kal kevesebbet fizessenek, és 15%-kal csökkenjen a csúcsigény. Képzelje el a megtakarítási lehetőségeket, ha ez kiterjeszthető a vállalatokra, kormányhivatalokra és egyetemekre is.

Az IBM tudósai és iparági szakértői a világ minden részén ezekhez hasonló intelligens energiamegoldásokon dolgoznak. Mindenütt együtt dolgozunk a közüzemi vállalatokkal, hogy felgyorsítsuk a hatékonyságnövelő hálózatok alkalmazását, ami megbízhatóbbá teszi a szolgáltatókat, és jobban tájékoztatja a felhasználókat fogyasztási szokásaikról A világ tíz legnagyobb automatizált mérőkezelési projektjéből hétben részt veszünk. Már azt is kutatjuk, hogy a jövő több millió elektromos járműve hogyan fogható össze elosztott tárolórendszerré, hogy a többlet energiát vissza lehessen táplálni a rendszerbe.

Elektromos hálózatunk újra a fejlődés szimbóluma lehet —ha intelligenciával töltjük meg az egész rendszert. Képesek vagyunk rá. Építsünk egy jól működő világot. Csatlakozzon hozzánk, és nézze meg, hogy mások mit gondolnak. Látogasson el az ibm.com/think (US) webhelyre.

Új távlatok:Új üzleti modellek létrehozása az energiaipar változó világában

A régóta fennálló áramszolgáltatási üzleti modellek gyorsan elavulttá válnak az új technológiák, az irányelvek változása és az egyre igényesebb fogyasztók fényében. A szerepek eltolódnak az értéklánc mentén, ahogy a hagyományos vásárlók értékszolgáltatóként jelennek meg. Az új környezetben a siker eléréséhez az iparági modellek innovátorai friss üzleti modelleket fognak kifejleszteni, valamint az infrastruktúra, a szabályok és a szabványok nem csak a hagyományos energiatermelést és -szállítást fogják elősegíteni, de az új technológiákkal megvalósítható termékek és szolgáltatások felbukkanását is.
Think